Църквата почита паметта на Софроний Врачански с тридневни тържества

Снимка: Oбщина Враца

С посрещането в понеделник на мощите на един от светите Седмочисленици- свети Климент Охридски във Враца започнаха честванията, посветени на 280-годишнина от рождението, 225 години от ръкополагането му за епископ и 55 години от канонизацията на свети Софроний Врачански, съобщиха от митрополията.

Празненствата, които са под патронажа на Цвета Караянчева, ще продължат до 18 септември. Мощите на свети Климент Охридски бяха посрещнати в понеделник в храма "Св. Софроний Врачански" във Враца. Те идват от гръцкия манастир "Св. Йоан Кръстител" близо до град Верия. Светинята бе посрещната от Врачанския митрополит Григорий, а след това в историческата църква във Враца се отслужи празнично вечерно богослужение. Програмата на честванията във вторник включва изложба в Регионалния исторически музей на ръкописи на свети Софроний Врачански.

Това са първият Софрониев препис на "История славянобългарска", направен през 1765 г. в Котел, Часословец от 1768 г. и Поучения и словосказания за празниците Господни (Първи видински сборник) от 1802 г., се съхраняват в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" и се представят за първи път във Враца. На 17-ти (втория ден от честванията) от 14 часа в Градската концертна зала започва Свети Софрониева лектория. Сред участниците в нея са проф. Андрей Пантев, проф. Румяна Дамянова, проф. Пламен Митев, проф. Даринка Караджова, проф. Кирил Топалов и др.

След научната конференция във Възнесенския храм ще се състои празнично богослужение. От 19 часа отново в Градската концертна зала ще започне тържествен концерт. Входът за всички събития е свободен.

Коментари

Задължително поле