Изстрадахме точка в Косово, Хубчев отказа да коментира темата „Левски“

На 26 март 2019 да почерпят

Ракети са изстреляни от Газа към Израел

Тереза Мей: Британският парламент ще обсъди в сряда официално отлагане на датата на Брекзита

Чужденци похарчиха 1 млрд. лв. за хотели

Хванаха крадци на метални тръби, докато пренасят плячката

Пожарникари извадиха несретница, паднала в Луда Камчия 62-годишната жена пренощувала в коритото преди някой да чуе виковете й и да извика помощ

Българските зеленчуци изчезват Намаляват както площите, така и количествата зарзават всяка година

Росен Желясков: Разочароващо е решението на Европейския парламент в сряда да се гласува пакетът „Мобилност“

Как може да се прекрати отпуска по майчинство

МВнР на Русия: Решението на САЩ да признае суверенитета на Израел над Голанските възвишения не променя позицията на Москва, че това е територия на Сирия

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 26 март 2019

Увеличава се интересът към тристайните жилища Делът на новото строителство нарасна до 30-35%

Пакетът „Мобилност“ влиза в дневния ред на Европейския парламент

Австралиец спря Григор в Маями

Чакалнята предстои ЕС невинаги действа по разписаните правила

евро, еврозона

Ще трябва да минем през чистилището тази година

На 12 юли 2018 година България получи от европейските си партньори така наречената пътна карта за реформи и обещания приблизително до около една година да влезе едновременно и във валутния механизъм, който предшества еврото, и в Банковия съюз. С други думи, Борисов припомни, че трябва да очакваме около 12 юли, средата на тази година, приемането ни в популярно наречената “чакалня”. Разбира се това е голям успех и на България, вероятно, няма какво да се крие и на това правителство “Борисов 3”. Разбира се, казвайки това, трябва да спомена, че човек винаги трябва да има едно наум, когато най-слаборазвитата за съжаление страна членка на Европейския съюз (ЕС), но и изглеждаща в центъра като най-корумпираната от всички, да твърди, че е на прага на чистилището. И да не забравяме по тази причина, че ЕС е една много специална организация, която невинаги действа по разписаните правила. Големият проблем е не дали ще влезем в чакалнята на Еврозоната, а кога и дали някога ще излезем от нея. Тъй като седенето вътре не е нещо голямо като преимущество. Всъщност нас ни наблюдават, но ние не ползваме облагите на Еврозоната.

Първо, имаме 4 икономически критерии за конвергенция. Първият е ценовата стабилност, като размерът на инфлацията не трябва да надвишава с повече от 1.5 процентни пункта размера на инфлацията на трите държави членки с най-добри показатели в Еврозоната. По този показател м. г. България сериозно се отклони от критерия и ако през 2019 година го направи, тоест ако инфлацията надхвърли 2%, престоят в чакалнята ще продължи доста по-дълго от 2 години поне. Вторият критерий е стабилни и устойчиви публични финанси. Тук засега нямаме проблеми. Третият е стабилност на валутните курсове, ние имаме и валутен борд, тук стоим стабилно. Четвъртият е дългосрочните лихвени проценти. Те не трябва да бъдат по-високи от 2 процентни пункта над размера в трите държави членки с най-добри показатели. Вероятно и този ще го покрием.

Следващият критерий е изискването за адаптирането на националните закони. Трябва да гарантираме, че имаме независими централни банки като всички останали, че отговарят на разпоредбите на договорите на ЕЦБ, на европейската система на централните банки. И тук ние вероятно ще трябва да минем през чистилището.

Пред „Фокус”, с големи съкращения

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Седим си ние на тоалетната чиния и чакаме.Ей в това положение се намираме.

  2. Ще преминем през чистилището друг път. Там ще си стоим. Западняците не искат бедняци,имат си достатъчно. Това не е ли ясно?!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.