430 нови заразени с коронавирус в Москва за денонощие 3357 достигна броят на случаите в руската столица

Джамбазки: #ИзбирамБългарското. България има нужда от икономически патриотизъм! Купувайте българското!

Менда Стоянова: За два дни са регистрирани 230 фирми по мярката „60/40“

44-годишна жена е убита от мъжа си в с. Ново Оряхово

Любимите рецепти на Том Круз Актьорът сам изпълнява каскадите във филмите си

Готово е мобилното приложение за разпространението на коронавируса у нас (На живо) Системата, ще подава данни към МВР, които следят карантинираните, към личния лекар, РЗИ, МЗ и т.н.

Захариева: Никой не си мисли, че световната пандемия няма да се отрази на икономиката

Шуменец показа бонсай градината си – природата не признава коронавирус (СНИМКИ)

Лекар, преборил коронавируса: 10 дни пих антибиотици, но нещата се усложниха

Продължава ремонтът на виадукта при 19-ти км на АМ „Хемус” (ВИДЕО)

Продажбите на водка в Русия скочиха с 20%

Д-р Симидчиев: Ако мерките се нарушат сега, случаите на коронавирус ще нарастнат много

Иван Гешев за пробива при случайното разпределение на делата: Това е като коронавирус в съдебната система

Гърция замразява промяната на местожителство, нови 7 милиарда евро за бизнеса

Министър Кралев призова младежкитe организации да се включат в Доброволческия корпус

Чакалнята предстои ЕС невинаги действа по разписаните правила

евро, еврозона

Ще трябва да минем през чистилището тази година

На 12 юли 2018 година България получи от европейските си партньори така наречената пътна карта за реформи и обещания приблизително до около една година да влезе едновременно и във валутния механизъм, който предшества еврото, и в Банковия съюз. С други думи, Борисов припомни, че трябва да очакваме около 12 юли, средата на тази година, приемането ни в популярно наречената “чакалня”. Разбира се това е голям успех и на България, вероятно, няма какво да се крие и на това правителство “Борисов 3”. Разбира се, казвайки това, трябва да спомена, че човек винаги трябва да има едно наум, когато най-слаборазвитата за съжаление страна членка на Европейския съюз (ЕС), но и изглеждаща в центъра като най-корумпираната от всички, да твърди, че е на прага на чистилището. И да не забравяме по тази причина, че ЕС е една много специална организация, която невинаги действа по разписаните правила. Големият проблем е не дали ще влезем в чакалнята на Еврозоната, а кога и дали някога ще излезем от нея. Тъй като седенето вътре не е нещо голямо като преимущество. Всъщност нас ни наблюдават, но ние не ползваме облагите на Еврозоната.

Първо, имаме 4 икономически критерии за конвергенция. Първият е ценовата стабилност, като размерът на инфлацията не трябва да надвишава с повече от 1.5 процентни пункта размера на инфлацията на трите държави членки с най-добри показатели в Еврозоната. По този показател м. г. България сериозно се отклони от критерия и ако през 2019 година го направи, тоест ако инфлацията надхвърли 2%, престоят в чакалнята ще продължи доста по-дълго от 2 години поне. Вторият критерий е стабилни и устойчиви публични финанси. Тук засега нямаме проблеми. Третият е стабилност на валутните курсове, ние имаме и валутен борд, тук стоим стабилно. Четвъртият е дългосрочните лихвени проценти. Те не трябва да бъдат по-високи от 2 процентни пункта над размера в трите държави членки с най-добри показатели. Вероятно и този ще го покрием.

Следващият критерий е изискването за адаптирането на националните закони. Трябва да гарантираме, че имаме независими централни банки като всички останали, че отговарят на разпоредбите на договорите на ЕЦБ, на европейската система на централните банки. И тук ние вероятно ще трябва да минем през чистилището.

Пред „Фокус”, с големи съкращения

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Седим си ние на тоалетната чиния и чакаме.Ей в това положение се намираме.

  2. Ще преминем през чистилището друг път. Там ще си стоим. Западняците не искат бедняци,имат си достатъчно. Това не е ли ясно?!

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.