Чакаме 560 млн. евро инвестиции по плана „Юнкер“ (ОБЗОР)

Притокът на европейски пари скоро ще намалее, предупреди председателят на КРИБ Кирил Домусчиев

Около 560 млн. евро се очаква да се постигнат като инвестиции на база на операциите, които се извършват по плана “Юнкер” в България. Това стана ясно от думите на финансовия министър Владислав Горанов на бизнес форум за добрите практики от изпълнението на Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ), известен като “Юнкер”. Конференцията в София бе организирана от председателя на Комисията по регионално развитие в Европейския парламент Искра Михайлова и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). На нея участваха премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът Томислав Дончев, председателят на КРИБ Кирил Домусчиев, изпълнителният директор на ЕФСИ Вилхелм Молтерер и водещи мениджъри от страната.

Според Горанов бизнесът у нас не е свикнал да използва ресурса на плана “Юнкер” в пълна степен, има проблем и със законодателната рамка, с недостатъчната активност на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) в България и с твърде малките проекти, които засега не съвпадат добре с идеята на фонда.

Заместник-изпълнителният директор на фонда Илияна Цанова коментира пред “Труд”, че до 85% от инвестициите по плана “Юнкер” са насочени към частните компании. По думите й досега страната все пак е получила инвестиции от 204 млн. евро.

Според премиера Бойко Борисов Европейският фонд за стратегически инвестиции дава големи възможности пред бизнеса у нас. По думите му, за да се улесни работата на работодателите, държавата трябва да намали бюрокрацията в администрацията.

“С плана “Юнкер” в България вече се предоставя целия спектър на европейското финансиране. Убеден съм, че хибридното финансиране не е изчерпано и ние трябва да го намерим”, коментира и Томислав Дончев. Той бе категоричен, че колкото повече банките и бизнесът се подготвят, толкова повече проекти ще се реализират.

Изпълнителният директор на фонда Вилхелм Молтерер обяви пред бизнеса, че планът “Юнкер” 2.0 ще бъде удължен с две години и пари по него ще могат да се усвояват до 2022 година.

Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев предупреди, че притокът на европейски пари по различните фондове ще намалее съвсем скоро и ще остане само в някои приоритетни области.

“За българската икономика е важен свежият ресурс и инвестиционните проекти за всяка една компания от бизнеса, било то малък, среден или голям. Затова трябва да бъдем все по-активни”, коментира Домусчиев.

Прогноза

Борисов очаква

икономически растеж над 4,5% догодина

04-01

Премиерът Бойко Борисов изрази увереност пред бизнеса, че икономиката на България може да постигне растеж от над 4,5% догодина. По думите на министър-председателя освен върху икономическия просперитет България трябва да се съсредоточи и върху образованието, за да бъдем конкурентоспособни. Важна тема според Борисов е и сигурността на Балканите и региона.

“Нямаме нито магистрали, нито жп линии с нашите съседи. Сега направихме с Турция, работим със Сърбия, Гърция. Надяваме се да направим свързаност и между България и Македония, след като мине кризата там”, заяви Борисов по време на конференцията за плана “Юнкер”.

Вчера Европейската комисия запази прогнозите си за ръст на българския брутен вътрешен продукт (БВП) от 2,9% през 2017 г. За следващата година институцията очаква леко забавяне на икономиката и растеж от 2,8%.

Припомняме, в пролетна прогноза Министерството на финансите ревизира нагоре очакванията си за развитието на икономиката, като през 2017 г. заложи 3% ръст на брутния вътрешен продукт (БВП), а през 2018 г. повишение с 3,1%. Преди дни водещи банкери прогнозираха пред “Труд”, че икономиката има капацитет да нарасне с 3,9% тази година.

Според Владислав Горанов

Учителските заплати нагоре с над 15%

Продължава да не е ясно с колко ще се вдигнат учителските заплати, но това може да е и с над 15%. Това стана ясно от думите на министъра на финансите Владислав Горанов, който говори пред журналисти на конференцията в София.

“Така или иначе за увеличение се говори от 1 септември. Много преди това

ще е ясно числото”, уточни финансист №1.

Горанов коментира и друга важна тема за обществото - увеличение на пенсиите. Според него по-голямата част от средствата, необходими за увеличение на парите за възрастните, ще бъдат осигурени от преизпълнение на приходите от осигурителни вноски в бюджета на Държавното обществено осигуряване, което означава, че няма да има нужда от актуализация на държавния бюджет.

“Ако се наложи някакво допълнение спрямо необходимата сума, е възможно то да дойде от икономии на разходи и трансфери по централния бюджет”, допълни той.

Коментари

Задължително поле