Чапа обмисля железен бастун за Пенчо

Георги Чапкънов - Чапа сериозно се замисля да изработи новия бастун от желязо, за да спре вандализма.

Общината е дала средства за възстановяване на композицията

Зевзеци пускат във фейсбук смешни колажи

„Не мога аз да ходя да пазя „Славейков”. Ще сложа нов бастун. Чудя се дали да не е железен, за да не го крадат, защото посягат на бронза.” Това заяви Георги Чапкънов - Чапа, автор на поруганата скулптура на Петко и Пенчо Славейкови, пред арт сайта „Площад Славейков” по повод на пореден акт на вандализъм в центъра на София. През нощта на 13 ноември неизвестни засега лица откраднаха металния бастун, на който е подпрян Пенчо Славейков.

Преди около шест месеца скулптурната композиция бе върната на обичайното си място след края на ремонта на площада. Бастунът на Пенчо Славейков и друг път е ставал обект на вандализъм - пак през ноември преди 4 години вандали го огънаха.

Паметникът представлява желязна пейка, на която са седнали синът - Пенчо Славейков (с характерната за него шапка и дебел бастун) и бащата Петко Р. Славейков. Скулптурата е по идея на арх. Станислав Константинов, автор е Георги Чапкънов - Чапа.

„Поръчали сме на големия наш творец Георги Чапкънов нов бастун, който скоро ще бъде монтиран. Надяваме се МВР да успее да установи и залови извършителите, а съдът - да ги осъди строго, защото само това би разколебало други хулигани с подобни намерения”, коментира случая зам.-кметът по културата Тодор Чобанов.

В момента се преглеждат записите от камерите в района на площад „Славейков”, за да се установи кога точно статуята е вандализирана, съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова на страницата си във Фейсбук.

Междувременно зевзеци започнаха да пускат във фейсбук фотоколажи, в които откраднатият бастун е заместен от други атрибути като лазерния джедайски меч от „Междузвездни войни” или една от станалите популярни напоследък електрически тротинетки.

В кръга на шегата, събитията около скулптурата на баща и син Славейкови напоследък започват удивително да напомнят на текста на популярната градска песен „Максиме”. В нея лирическият герой, който е духовно лице, се обръща към крадливото си паство:

„Селяни, селяни...

Дървен кръст ви купих -

изгорихте го,

железен кръст ви купих - ##изкривихте го,

златен кръст ви купих -

откраднахте го,

а на следущата литургия ***

ми ли ще поцелуете?”

Коментари

Задължително поле