Чарлз Трети - Монарх в беда

Британският крал Чарлз III е диагностициран с рак и ще се оттегли от публичните си задължения, за да се лекува - това съобщи Бъкингамският дворец в понеделник.

Това е станало по време на прегледите, които са му били направени преди 10 дни в частна болница в Лондон, когато беше приет за операция на уголемена простата. Макар че не се дават никакви подробности,  източник от кралското семейство разкрива, че ракът не е свързан с простата.

Заболяването на Чарлз настъпва само дни, след като съпругата на най-големия му син, престолонаследника Уилям - принцеса Кейт, беше хоспитализирана за операция на стомаха, като причината беше запазена в тайна. Преди седмица Дворецът съобщи, че тя е била изписана от частната лондонска клиника, в която е била приета за лечение и че ще продължи възстановяването си у дома си в Уиндзор, западно от Лондон. Според британски медии не става дума за рак, но причините за операцията й остават обвити в мистерия.

Самият Уилям преустанови за известно време публичните си задължения, за да отдаде приоритет на семейството си, но завчера офисът му съобщи, че той се е върнал към тях и в сряда ще присъства на церемония в Уиндзор и на благотворителна гала в Лондон.

Междувременно по-малкият син на Чарлз III - Хари обяви, че ще се върне в родината си. Той  е разговарял с баща си, след като монархът бе диагностициран с рак, и ще го посети през следващите няколко дни, разкрива осведомен източник, близък до херцога на Съсекс.

Като цяло Чарлз винаги се е радвал на добро здраве и е известен с това, че обича дългите разходки в провинцията. Въпреки че всички сигнали, идващи от двореца, са положителни, съществуват конституционни разпоредби, ако кралят не е в състояние временно да изпълнява официалните си задължения. В този случай „държавните съветници“ могат да го заместят.

Настоящите кралски особи, които могат да бъдат призовани да изпълняват функциите на държавни съветници, включват кралица Камила, принцовете Уилям, Хари и Андрю и принцеса Беатрис. През 2022 г. кралят разширява този кръг от кралски особи, като включва и своите братя и сестри - принцеса Ан и принц Едуард. Ако тази опция бъде приета през следващите седмици или месеци, малко вероятно е херцозите на Съсекс или Йорк да бъдат насочени да се включат, тъй като те вече не са работещи кралски особи.

75-годишният Чарлз автоматично наследи майка си, кралица Елизабет Втора на престола след смъртта й на 8 септември 2022 г. Церемонията по коронацията му се състоя на 6 май 2023 г. Въпреки, че положи усилия да представи монархията в по-модерна светлина, това се оказа истинско предизвикателство - макар и активен в публичните си дела, Чарлз е по-малко популярен от майка си.

Някои от първите пътувания на Чарлз бяха белязани от антимонархически протести, нещо невъобразимо при властването на Елизабет Втора. Напреженията с Хари, затръшнал вратата пред кралската фамилия и заминал със съпругата си в Калифорния помрачиха първите месеци от властването му. На коронацията на монарха Хари дойде сам и остана за кратко.

Още от 70-те години на миналия век Чарлз е природозащитник, привърженик на устойчивото развитие и пасторалния начин на живот. Интересува се от религия и от алтернативната медицина. Години наред публично раздухваните кризи в неговия личен живот засенчваха останалите му дейности.

Разводът му с принцеса Даяна беше новина, която обиколи света. След смъртта на принцесата в автомобилна катастрофа през 1997 г., Чарлз изчака няколко години, преди да се ожени за голямата си любов, разведената Камила. Двамата се ожениха през 2005 г. с гражданска церемония в кметството на Уиндзор. Кралицата не присъства на нея, но после организира церемония за църковна благословия и прием за младоженците в Уиндзорския дворец.

Близките на Чарлз разказват, че той работи много и понякога заспива на бюрото си. Според антуража му Чарлз също така е много самоуверен и не обича да му се възразява, често пъти се ядосва от най-дребното нещо. Той е нетърпелив и иска нещата да са направени от днес за вчера, шегува се Камила по негов адрес. Но тя също така описва Чарлз като добър дядо, който чете книгите за Хари Потър на внуците си, като имитира гласовете на персонажите.

 

Ракът е хванат рано

За щастие, това беше хванато рано и сега всички ще си пожелаят той да получи лечението, от което се нуждае, и да се възстанови напълно. Много семейства преминават през същото нещо - ние просто ще го подкрепяме и се надяваме да преминем през това възможно най-бързо.

Риши Сунак, премиер на Великобритания

 

Откритостта му е позитив

За британците монархията продължава да носи усещане за стабилност и когато се появи новина като тази, очаквано обществото изпитва силна тревога. Мисля, че решението на Краля да говори открито за заболяването си, ще му донесе само позитиви

Матю Денисън, кралски биограф

 

Непринуден и с чувство с хумор

Желая от все сърце бързо оздравяване на негово величество краля. Не само аз, но и всички, които го посрещнахме в България през 1998 г. бяхме впечатлени от неговата непринуденост и чувство за хумор

Петър Стоянов, президент на България (1997 – 2002)

Кой би наследил короната?

Съгласно британската конституция суверенът наследява трона в момента, в който неговият предшественик умре, така че няма да няма безвластие. Короната преминава към най-голямото дете на монарха и след това линията се диктува от реда на раждане и близостта до съществуващия суверен. Това означава, че наследник на трона е най-големият син на Чарлз, принц Уилям, следван от 10-г. принц Джордж и по-малките му деца принцеса Шарлот и принц Луис. Хари, по-малкият син на Чарлз и брат на Уилям, е следващият на опашката.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети