Часовникът на Бургас скоро ще работи отново

Община Бургас стартира благоустрояването на пространството около Часовника - любимото място за срещи на поколения бургазлии. С новото архитектурно решение ще бъдат подменени настилките и ще се внесат допълнителни художествени елементи. Старите маринистични пластики, с които жителите на града са свикнали, ще останат по местата си.

Скоро след приключване на благоустройството, се очаква и пристигането на поръчания нов часовников механизъм, който да бъде монтиран на обичайното си място.

В края на месец януари тази година, екип от специалисти демонтира стария часовников механизъм, който бе повреден. След смяната му, видът на градския символ няма да бъде променен, увериха от общината. Реконструкцията е планирана така, че да се запази познатия му образ с тройния циферблат. Поправките ще засегнат само скритите под кутията части. Старият механизъм ще продължи "да живее", но вече като част от експозицията на Историческия музей.

Бургаският Часовник е поставен още в началото на 20 век. В началото той е бележел пространството пред старата община, която е съборена през 30-те години на миналия век. До 1985- та година е бил монтиран на красива ъглова сграда между двете най- централни улици на Бургас- „Богориди” и „Александровска”.

През 1990-та година старият Часовник става част от скулптурната композиция на художника Кольо Кехайов, която днес е един от най-популярните символи на Бургас, любимо място за срещи на местните хора, концерти и градски празници.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България