Част от София остана без парно след авария (обзор)

Пробив на главен топлопровод в ТЕЦ „София-изток“ остави без парно и топла вода осем столични квартала в неделя - „Младост“ - 1, 1А, 2, 3 и 4, Студентския град, „Дървеница“ и „Слатина“.

Четири аварийни екипа на „Топлофикация“ работиха от сутринта, когато бе установена повредата, а до редакционното приключване на броя топлоподаването бе възстановено само към абонатите в „Младост 1“.

„Аварията е на тополопровод с диаметър от 1200 мм, който се е спукал след максималното подаване на топливо. Локализира се точното място на пробива - дали е отгоре на тръбопровода или отдолу", обясни пред „Труд“ говорителката на столичното парно Елизабет Павлова. По думите й аварийните екипи ще бъдат подпомогнати от още четири групи, които ще работят и през нощта.

От топлофикацията напомнят, че при аварии имат право на спиране на топлоподаването в рамките на 48 часа.

„Правим всичко възможно да отстраним повредата“, уточни Павлова.

От столичното парно се надяват до края на днешния ден топлоподаването до всички абонати да бъде възстановено, а клиентите на дружеството могат да търсят информация на тел. 02 951 51 96 и 02 951 52 58.

Проблемите на столичани през уикенда не свършиха само с парното. Клиенти на ЧЕЗ останаха временно без ток, като прекъсване на електрозахранването в рамките на деня бе регистрирано в „Надежда“, „Връбница“, „Овча купел“, „Горна баня“ и „Обеля“.

"Всички аварии, голяма част от които са следствие на обилното снеготопене, са отстранени“, коментираха пред вестника от пресцентъра на ЧЕЗ в късния следобед. Оттам предупредиха, че от днес до края на седмицата започват планови ремонти на територията на цялата страна и са възможни временни прекъсвания на електрозахранването по области.

Коментари

Задължително поле