Част от стара къща се срути върху магазин в Хайредин

Още поражения от дъждовете в във врачанската община Хайредин – стена и част от покрив на стара къща се срутиха върху магазин в центъра на населеното място, предава БТВ.

При инцидента няма пострадали, но можеше да убие трима души.

Падналата сграда е необитаема от близо половин век. Тъй като се намира до училище, от кметството зазидали входовете, а впоследствие оградили тротоара с предпазен парапет, за да не пострада човек. Това обаче не помогнало.

По време на срутването освен продавачката в магазина са били и двама клиенти, цяло чудо е, че са оцелели.

Първата официална жалба за прогнилата стена собственикът на магазина подава преди две години. Подава и втора този април. Комисия от община Хайредин констатира, че сградата е опасна и предписва на наследниците или ремонт, или събаряне. Някои от тях обаче не са открити на посочените адреси и писмата се връщат обратно.

В момента магазинът е изнесен на импровизирана сергия. А от общината се заканиха, че колкото и тромава да е процедурата, в случай на неспазването й от страна на собствениците, ще стигнат до крайни мерки – събаряне на къщата.

Законът за устройство на територията предвижда и по хиляда лева глоба за всеки собственик, който не поддържа имота си в безопасен вид.

Коментари

Задължително поле