На 1 април 2020 да почерпят

Телците да уговорят сделки, Водолеите с финансови успехи – Дневният хороскоп на Алена

Маскaта в масовата култура

Цвета Караянчева: Депутатът д-р Хасан Адемов е заразен с коронавирус Тестват всички народни представители утре

Световен дневен ред – април 2020

В „Спартак“ (Вн) не пипат заплатите

САЩ надмина Китай по брой на починалите от Covid-19

Министър Ананиев: Маските са ефективна мярка, ще търсим консенсус

Сравнение между COVID-19 и предишни пандемии (ИНФОГРАФИКА)

Падна карантината в Банско

БАБХ на проверки за мерките срещу Covid-19 при производителите и търговците на храни

Премиерът Борисов разговаря с престолонаследника на Абу Даби

Предупреждение за обилни снеговалежи в 19 области утре

Ваксината БЦЖ – бариера пред COVID-19 Имунизацията срещу туберкулоза намалява заразяване и смъртност

Принцът на Монако пребори коронавируса

Часът на вещиците

Навярно всеки поне веднъж се е събуждал посред нощ с разтуптяно сърце и е виждал часовникът да показва точно 3:00. Мнозина смятат, че това не е случайно съвпадение… Ако сте любители на филмите на ужасите, сигурно сте гледали немалко ленти, в които 3:00 след полунощ е сакрален момент.

Разбира се, както по всеки духовен въпрос, и тук не минава без влиянието на църквата.
Смята се, че Иисус Христос умира на кръста в 15:00 часа, а 3 часа сутринта е своеобразна антитеза, времеви еквивалент на обърнатия кръст.

Според католиците, тъй като по това време не се възнасят молитви, човек е особено слаб и беззащитен пред силите на злото. Границите на световете отслабват и слугите на ада се промъкват в нашия свят, предизвиквайки свръхестествени явления. Тези сили карат хората да вършат страшни неща.

През XV в. е въведен терминът „вещерски час“. Смята се, че в 3 часа сутринта всички магически ритуали и обреди имат особена сила. Именно затова жената, която върви по улицата по това време, може да бъде обвинена във вещерство.

КИТАЙСКА ВЕРСИЯ

Китайците, разбира се, имат собствено мнение по този въпрос. Още древните целители разработват специална система, наречена Body Clock – своеобразно разписание на циркулацията на енергията Ци в организма. Смята се, че в 24-часовия цикъл тя се придвижва между всички органи и системи в нашето тяло, като ги изчиства и изцелява. Ако човек има проблеми в дадена област, то при „преминаването“ на Ци той ще се събужда или ще изпитва различни неприятни усещания.

Времето от 1 до 3 часа сутринта в тази система се свързва с черния дроб и изчистването на токсините, а от 3 до 5 – с възстановяването на белите дробове и изпълването на тялото с кислород.

ДРУГИ МНЕНИЯ

Ето какво пише за това време Рей Бредбъри в своя роман „Лекарите казват, че в три след полунощ организмът ни забавя оборотите. Душата отсъства. Кръвотокът се забавя. Вие сте по-близо до кончината откогато и да било, с изключение на смъртния час. Сънят наподобява в известна степен смъртта, но човек, който в три часа през нощта бодърства с широко отворени очи, е жив мъртвец! Мечтаете с отворени клепачи. Господи, ако имахте сили да се надигнете, бихте разстреляли тези мечти! Но не, вие сте като приковани към изпепеленото сухо дъно на дълбок кладенец“.

И макар че според официалната медицина в три часа след полунощ не умират повече хора, отколкото по друго време на денонощието, лекарите имат собствени версии за подобни ранни пробуждания. Например може да се събудите внезапно в 3 ч. сутринта от спиране на дишането (сънна апнея), от гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ), при което стомашно-чревната киселина може да стигне до гърлото, от стрес, алкохол, температурата в помещението и десетина още други причини.

Някои смятат, че 8 часа сън са прекалено много за човек, затова хората се събуждат по-рано. Йогите съветват да се използва това време за медитация, тъй като в такива моменти човек е най-близо до висшите начала. Съществуват множество теории за това защо хората се събуждат в 3 часа след полунощ: от дяволско въздействие до различни заболявания.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.