„Челюсти“ и „Извънземното“ се завръщат в кината

Режисьорът и Извънземното

Шедьоври от „едно време“

Зрелища от ранния Стивън Спилбърг

Първият летен блокбастър 

Емоционално, но забавно изследване на детската невинност

Този септември ще ни трябва „по-голяма лодка“, за да се „приберем у дома“. Краят на летния сезон ще поднесе зрелищен двоен празник на всички ценители на качественото кинопреживяване и на тези, които знаят, че „вече не ги правят като едно време“. Два от най-великите филми на Стивън Спилбърг се завръщат ексклузивно в кината. Класиките „Челюсти“ и „Извънземното“ нахлуват в традиционните салони, но и за пръв път в епичния IMAX формат.

Все още в морския сезон, от 2 септември сме поканени отново във водата (и кината) с „Челюсти“. Когато през 1975 г. прави своя дебют, филмът чупи всички боксофис рекорди, превръщайки се в първия летен блокбастър, с което завинаги променя киноиндустрията. Но смразяващата история и знаменитата режисура на младия Спилбърг имат далеч по-впечатляващ ефект – стресови реакции, невроза и продължителен страх от вода, които спохождат милиони зрители… Образът на голямата бяла акула в колективното съзнание завинаги е променен, превръщайки се в истинско чудовище.

Базиран на едноименния роман на Питър Бенчли, „Челюсти“ разказва за жителите на курортно американско градче, което е изправено пред немислим ужас: в крайбрежните води се появява акула-убиец. Местният шериф Мартин Броуди (Рой Шайдър) иска да затвори плажовете, но кметът отказва, от страх, че липсата на приходи ще се отрази пагубно на града. Ихтиологът Мат Хупър (Ричард Драйфус) и опитният ловец на акули  Куинт (Робърт Шоу), всеки по свои користни причини, предлагат помощта си на Броуди и тримата се отправят в морето за епична битка на човека срещу природата.

Признат за един от шедьоврите на седмото изкуство, „Челюсти“ не е изгубил и частица от ефективността си и днес продължава да е също толкова страховит и релевантен. Той вече е в салоните, включително и на IMAX. 

Само седмица по-късно, като контрапункт на ужаса, идва една незабравима история за приятелство и любов. На 9 септември съкровената мечта на човечеството – среща със същество от друга планета, се сбъдва с един от най-трогателните и вълшебни филми в историята – „Извънземното“. Подобрил редица боксофис рекорди през 1982, филмът на Стивън Спилбърг докосва сърцата на зрителите като никой друг филм до момента.

Създаден по сценарий на Мелиса Матисън, „Извънземното“ разказва за малкия Елиът (Хенри Томас), който открива своята сродна душа в лицето на добронамереното извънземно E.T., което по случайност е изоставено на Земята. Заедно със своите брат и сестра, Елиът трябва да запази E.T. в тайна от агентите на правителството и да му помогне да се завърне у дома. Филмът е изключително емоционално, но забавно изследване на детската невинност, което разкрива заплахата от нехайството и невежеството на възрастните и злоупотребата със сила и авторитет.

С посланията си за любов, приятелство и важността на дома и семейството, „Извънземното“ е по-актуален отвсякога, предвид тежките, кризисни и саркастични времена, в които живеем днес.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Кино