Премиерът се срещна с генералния директор на Международната организация по лозата и виното

Министър Ананиев: Стриктно спазваме мерките на ЕС за коронавируса

Борисов към шефа на АПИ: Защо ми правите номера с тол системата!? (СНИМКИ) Как ще плащат от Нови Искър или от Банкя или от съседните места, попита гневно премиерът

Борисов се срещна с президента на Федералната разузнавателна служба на Германия

Фондация „Тракия“: Властите започнаха изземването на регистрираните и абсолютно законни предмети от колекция „Васил Божков“

Прокуратурата подхваща хулигана с джип „Порше“, който засече кола и спря пред нея в лявата лента на магистрала „Тракия“

Вандали отрязаха с флекс камера на тол системата (СНИМКИ) Повреденото съоръжение се намира на пътя към Бистрица

Цвета Караянчева: Съвременните ни послания никога не успяват да се извисят до подвига, до волята, до гения на Апостола

За колко сребърника е продаден Левски

Американски прелести с размер XXL в тежка категория

15 нови случая на новия коронавирус в Южна Корея и 1 в Хондурас

Ретроградният Меркурий вади недостатъците на политиците

Полиция блокира шуменското село Стоян Михайловски

Изпълнителната комисия на ГЕРБ не прие оставката на Георги Мараджиев като областен координатор на партията в Пловдив

Президентът реши да олекне още повече И намек няма за диктатура у нас, по-скоро се наблюдава тенденция към хаотичност

Червената къща отваря врати с изложба на Андрей Николов Фондация “Гъливер клиринг хауз” забавила с година освобождаването на сградата

Мемориалният музей и галерия “Андрей Николов” ще отвори врати в 18:00 часа на 27 февруари. Снимка: Денислав Стойчев

“Труд” научи, че новият наемател е Международната фондация “България”

Домът на великия български скулптор Андрей Николов – Червената къща, е върнат държавата. “Труд” научи, че новият наемател на мемориалния музей и галерия е Международната фондация “България”, която смята да открие дейността си с изложба на 27 февруари. Мемориалният музей и галерия “Андрей Николов” ще отвори врати в 18:00 часа.

На 4 февруари фондация “България” ще сключи споразумение с директора на Националната галерия Ярослава Бубнова.

Досегашният наемател Фондация “Гъливер клиринг хауз”, която използваше сградата близо 20 години, възпрепятствала освобождаването на къщата на Андрей Николов, като в продължение на година те отлагала и протакала изнасянето си.

“Къщата на Андрей Николов бе в състояние на сън в продължение на цяла година”, коментира пред “Труд” Яков Джераси, председател на Международната фондация “България”. Той подчерта, че дейността на Червената къща ще се съсредоточи върху изкуството и наследството на Андрей Николов и неговото време.

“Изказвам своето голямо задоволство, че домът на великия скулптор Андрей Николов – Червената къща, най-после е възвърнат на държавата и трябва да стане музей, каквато е дарителската му воля. Трябва да се научим да ценим големите си творци”, заяви председателят на парламентарната Комисия по културата и медиите Вежди Рашидов по-рано днес.

Вежди Рашидов: Най-после е възвърната на държавата и трябва да стане музей

“Години наред Червената къща беше обсебена от една фондация, представлявана от жената на нашенския Конфуций и от кръгове, близки до един бизнесмен. Тези хора искаха да притежават къщата, но аз винаги съм се противопоставял категорично на неправомерните им щения и затова през годините получавах серия от вербални атаки, заплахи и инсинуации”, посочи в своя позиция Рашидов. Той припомни острата реакция от Съюза на българските художници, с призив домът на Андрей Николов да бъде освободен от “самопровъзгласилите се за някакъв си център за дебати кръгове”.

“Но те упорито отказваха да се махнат от чуждата собственост. Преди няколко години имаше дори опит собствеността на къщата да бъде променена, на което лично аз попречих”, допълни Рашидов.

 

През 2018 г. „Труд” съобщи за лошо стопанисване

“Протестъри и грантаджии”, организирали сбирки

Още през 2018 г. “Труд” съобщи, че през последните близо 20 години сградата на ул. “Любен Каравелов” 15 е стопанисвана от фондация “Гъливер клиринг хауз”, от която бе превърната в средище на протестъри. Един от инициаторите на подписка за превръщането на Червената къща в музей на Андрей Николов – председателят на Федерацията за защита на потребителите Емил Георгиев заяви тогава пред “Труд”, че не е ясно къде е сбирката от скулптури на Андрей Николов. По думите му сградата се ползвала основно от “протестъри и грантаджии”, които правят своите сбирки там. Наемателите получавали пари от “Америка за България”. А фондацията от 2013 г. плащала по 4 лева за кв. м на месец за къщата на пъпа на София.

 

Културно наследство

Патриархът на българската скулптура

Впечатлен от работата му, Стамболийски го приканва да се върне в България

Андрей Николов е един от най-именитите български художници и е наричан патриарх на българската скулптура. Роден е на 29 април 1878 г. във Враца в бедно семейство на обущар. Учи в първия випуск на новосъздаденото в столицата Държавно рисувателно училище. Преподавателят му Борис Шатц препоръчва Андрей да бъде изпратен да учи с държавна стипендия в Париж. Там той веднага се записва в ателието на известния скулптор Антоан Мерсие. Така българинът се оказва в кръга на най-изявените европейски творци.

В началото на Първата световна война Николов е командирован от Министерството на културата в Рим, където заминава със семейството си. От 1915 до 1926 г. излага творбите си в Годишната римска изложба. През 1922 г. е избран за член на журито на изложбата, а по-късно и за представител на художниците-чужденци в управителния съвет на Международната асоциация на художниците в Рим.

Александър Стамболийски го посещава в Италия. Впечатлен от работата му, приканва Николов да се завърне в България. Той приема и става преподавател в Художествената академия в София от 1931 до 1940 г. Николов има голяма заслуга за това българската скулптура да получи европейско признание. Умира през 1959-а година.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.