Червена вода потече от чешмите в Чепеларе след планов ремонт

Вода с червен цвят стресна жителите на Чепеларе, предава БТВ.

Тази сутрин заради планов ремонт на ВиК-Смолян на улиците „Бор” и „Зорница” в Чепеларе е извършена подмяна на спукан кран при присъединяване към водопреносната мрежа.

Заради ремонта водата била спряна, като за това гражданите били информирани със съобщения. Мътната вода с червен цвят, която тръгнала от чешмите след това, притеснила хората.

На въпрос нормално ли е след ремонт да тече такава вода от ВиК-Смолян отговориха: „По принцип има такъв период, особено, когато тръбите са метални, от високото налягане и от това, че дезинфекцията е добра, нормално е, след като сме правили реконструкцията, да тръгнат такива води”, обясни ръководителят на експлоатационен район „Чепеларе” – Иван Дафов.

Аварията е отстранена и проблеми с водата вече няма. Община Чепеларе имала и готов проект за пречиствателна станция за питейни води и търси финансиране. За подмяна на старите метални тръби в града обаче финансирането се оказва трудно.

„Относно ремонтите на водопроводната мрежа в селата - ние може да кандидатстваме по ПУДООС. Кандидатствали сме с проекти, но за момента няма одобрени финансирания. Що се отнася до рехабилитация на водопроводната мрежа в града, ние не попадаме в параметрите за финансиране по ПУДООС - до 2 хил. жители, защото над 5 хил. са жителите на Чепеларе. А в същото време не попадаме и в критериите по ОП „Региони в растеж”. Знаете там са допустими само 49 общини, така че разчитаме единствено и само на реализиране на мерките по инвестиционната програма на ВиК асоциацията“, коментира кметът на Чепеларе Славка Чакърова.

Община Чепеларе е член на ВиК асоциацията. За изминалите две години предвидените инвестиции във водопроводната мрежа са в рамките на километър.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България