Червени спират Нинова с готов кабинет

Кристиан Вигенин да е външен министър, а Георги Свиленски - на транспорта, било коментирано като възможност за правителство, с министър-председател Корнелия Нинова.

Четири часа Изпълнителното бюро увещавало председателката да не предлага правителство

Пленумът се събира след Великден, вървят совалки за постове и подкрепа

Харесали за Правосъдно вице Калоян Методиев

Малко след като Слави Трифонов обяви във фейсбук, че от “Има такъв народ” ще върнат “светкавично” мандата за правителство, председателят на БСП Корнелия Нинова свика извънредно заседание на Изпълнителното бюро. На него обаче се разиграла повече сценка за “отговорност”, която трябвало да замаскира желанието на кръга около Нинова задължително да са във властта.

В крайна сметка идната седмица веднага след Великден Нинова ще свика и Националния съвет на БСП, но натежало мнението, че правителство на червените в момента, дори и с подкрепата на ГЕРБ и ДПС, а и с партии на протеста като “Демократична България”, например, ще е тежък удар по партията.

“Ставаме политически трупове, обявим ли правителство!”, коментирали преди заседанието червени. Под предлог, че социалистите са последната възможност за кабинет преди предсрочни избори, председателката анонсирала правителство с почти половината парламентарна група.

Лидерът на варненските социалисти Борислав Гуцанов бил определен за силово вице и евентуално за министър на отбраната. Към поста на Красимир Каракачанов обаче заявил желание и Атанас Зафиров.

Не по-малко била оспорвана позицията и за здравен министър, където от “Позитано” 20 лансирали две имена - на проф. Георги Михайлов, който бе със свален имунитет в миналия парламент по искане на главна прокуратура, но и на Георги Йорданов от Пловдив, който нашумя с нередности около документите за образование на дъщеря си - също член на БСП.

Младият депутат Явор Божанков бил в проекта на червено правителство за правосъден министър. А за вицепремиер на целия ресор - бившият президентски съветник Калоян Методиев, който сега е в Институт “Рего”.

Транспортът също имал две предложения - Георги Свиленски или Крум Дончев. Последният обаче щял да освободи място в парламента за втората в габровската листа - Кристина Сидорова, която сега остана извън пленарна зала. Сидорова обаче е сочена за човек на Кирил Добрев и Нинова отхвърлила вариант, при който хора на Добрев да влизат в НС. По същата причина и Драгомир Стойнев отпаднал от състава на червеното правителство, начело с Корнелия Нинова.

Сред сигурните имена в проектокабинета обаче бил Пламен Милев, който бе нарочен от другарите си, че е взаимствал части за предизборната програма на левите от десния Институт за пазарна политика. Кристиан Вигенин бил планиран за външен министър.

На финала на заседанието на Изпълнителното бюро било решено, тази година 1 май социалистите да отпразнуват в Борисова градина вместо традиционното си шествие.

Официална позиция

„Позитано“ 20 обвинява Слави в подмяна

С връщането на мандата Слави Трифонов провали възможността да се разгради модела Борисов. Това се казва в позиция на ИБ на БСП. И още: “От партията “Има такъв народ” хвърлят държавата в хаос и осигуряват връщането на ГЕРБ”. Действията на ИТН блокират приемане на Плана за възстановяване и устойчивост, смятат червените. “Промяната се оказа подмяна. Задкулисието се прероди в нов образ”, завършва позицията на хората на Корнелия Нинова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения