Черен печат за две спортни икони

Окончателно спират Camaro и Corvette с V8 за Европа

Спортните икони Camaro и Corvette получават черен печат в паспортите си и от 1 септември няма да могат да се продават като нови автомобили в нито една държава от Европейския съюз (ЕС). Двата модела на Chevrolet с двигател V8 не покриват новите изисквания за допустимите нива на въглероден двуокис и вредни емисии в отработените газове за ЕС.

Американската марка се отдръпна от пазара на Стария континент преди няколко години, но продължава да продава нови коли (основно Camaro и Corvette) на най-развитите автопазари като Германия и Великобритания. В тези страни след края на лятото ще бъде спряно предлагането на Camaro и Corvette, тъй като за производителя излиза твърде скъпо адаптирането на 6,2-литровия двигател V8 с мощност 460 конски сили към новите изисквания за ЕС. Така реално Chevrolet окончателно ще изчезне от Стария свят. Европа е континентът с най-строг регламент по отношение на замърсяването на автомобилите, от което страдат най-вече американските компании, произвеждащи коли с големи и лакоми за гориво мотори. За тези фирми европейските пазари вече не представляват интерес поради малките обеми на търговия и прекалено многото ограничения.

Макар и с малко продажби, моделите Camaro и Corvette имат своите почитатели сред феновете на т.нар. „мускулести“ американски автомобили. Освен класически двигатели V8, те предлагат много мощност и оборудване на по-ниска цена от европейските си конкуренти. Chevrolet не предвижда хибридни или електрически модификации на тези модели, които биха могли да намалят нивата на емисиите в отработените газове.

Коментари

Задължително поле