Черната кола на Жан Бугати възкръсва

3 милиона евро струва ексклузивното изпълнение на Bugatti Chiron

В навечерието на Първата световна война, в периода 1936 – 1938 г., са произведени четири екземпляра Bugatti Type 57 SC Atlantic. Моделът е създаден от Жан Бугати, първородния син на основателя на компанията Еторе Бугати.

Първият от четирите автомобила е принадлежал на самия Жан Бугати. Тази машина в черен цвят добива световна известност като Voiture Noire – „черната кола”. За беда и четирите екземпляра изчезват безследно в началото на войната. Ако днес някой от тях бъде открит, ще струва десетки милиони и ще се превърне в най-скъпия автомобил за всички времена.

В чест на това забележително творение на инженерното изкуство Bugatti пуска специално издание Voiture Noire на актуалния си модел Chiron. Естествено – в черен цвят, но и в два варианта (елегантен и спортен) според желанието на купувачите с излишни 3 милиона евро (без данъци). Независимо от това дали са спортно или елегантно изпълнение, специалните модели Chiron Voiture Noire са не само убийствено черни (мат или лак), но и декорирани с допълнителни черни компоненти (като четирите ауспухови тръби от черен титан) и много карбон.

Задвижващата система е стандартната за Chiron – чудовищен бензинов 8,0-литров двигател W12 с четири турбокомпресора, който генерира мощност 1500 к.с. и максимален въртящ момент 1600 Нм. Гигантският мотор осигурява зашеметяващо ускорение – за 2,4 сек от 0 до 100 км/ч, за 6,5 сек от 0 до 200 км/ч и за 13,6 сек от 0 до 300 км/ч. Максималната скорост е ограничена по електронен път до 420 км/ч. От това темпо автомобилът се нуждае само от 9,4 сек, за да спре до пълен покой.

Коментари

Задължително поле