Черните дупки може да станат батерии

Учени мислят как да се зарежда и извлича енергия

Идеята е някога да се използват като източници

В ново проучване учените предлагат два начина за използване на черните дупки като източници на енергия някой ден. Те предсказват процеси за черпене на енергия от тях чрез използване на техните ротационни и гравитационни свойства.

„Ние знаем, че можем да извличаме енергия от черни дупки и също така знаем, че можем да вкараме енергия в тях, което звучи почти като батерия“, казва за Live Science Жан Фън Май, изследовател от Пекинския университет.

Според първия хипотетичен метод учените биха "заредили" черната дупка, като я инжектират с масивни, електрически заредени частици. Тези заряди ще продължават да бъдат засмуквани, докато самата черна дупка не образува електрическо поле, което ще започне да отблъсква всички допълнителни заряди, които се опитват да проникнат.

Когато това електромагнитно отблъскване стане по-голямо от гравитационното привличане на черната дупка, учените ще я считат за „напълно заредена“. Наличната енергия на черната дупка ще идва от комбинацията на електрическите заряди, вкарани в нея, и масата на тези електрически заряди.

Изследователите изчисляват, че ефективността на процеса на презареждане е 25%, което означава, че батериите черни дупки могат да трансформират около една четвърт от вложената маса в налична енергия под формата на електрическо поле. Така ефективността на батерията ще е около 250 пъти по-висока от тази на атомна бомба.

За да извлекат енергията, изследователите биха използвали процес, известен като свръхизлъчване, който се основава на теорията, че пространство-времето буквално се влачи около въртящата се черна дупка поради нейното интензивно гравитационно поле.

Другият метод за овладяване на енергията на черните дупки би включвал извличането на тази енергия под формата на сдвоени частици, които се образуват спонтанно в присъствието на електрическо поле.

Ако започнем с напълно заредена черна дупка, електрическото поле близо до хоризонта на събитията може да е толкова силно, че спонтанно да създаде електрон и позитрон. Ако черната дупка е положително заредена, позитронът ще бъде изстрелян от черната дупка поради отблъскването. Тази избягала частица може теоретично да бъде събрана като енергия.

(Със съкращения)

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука