Български гражданин се самоуби в Турция, след като застреля бившата си приятелка и майка й

Премиерът Борисов: За догодина сме планирали 360 млн. лв. за увеличение на учителските заплати (ВИДЕО)

Министър Петя Аврамова: През тази година ще бъдат в изпълнение близо 119 км нови републикански пътища 

Жертвите на падналия самолет край Пловдив са 18-годишно момче и пилотът на 45 г., който е собственик на машината

Мирослав Писов, осъден за смъртта на Чората: Присъдите ни са политическо решение на групата на Лозан Панов

Наливали бетона на „Бебреш” и с хеликоптер Виадуктът на магистрала „Хемус” е най-високият у нас, а доскоро и на Балканския полуостров

Гледайте НА ЖИВО отчета на ГЕРБ за гражданския диалог „Европа в нашия дом“

Девет души са задържани при акцията срещу трафик на хора във Видинско Ангажирали сме ДНСК и НАП за проверка на имуществото на арестуваните, заяви зам.-главният прокурор Гешев

Турция може да замени Ф-35 с изтребители руско производство

Сняг валя в Смолянско

460 случаи на морбили са регистрирани в България

Малък самолет падна край пловдивско село, двама души загинаха

Арестуваха двама тийнейджъри за убийството на журналистка в Северна Ирландия

Не съчетавайте тези продукти

Каракачанов за срутилата се ограда, убила човек в Хасково: Малшанс и трагичен инцидент

Черният лимец може да бъде визитка на България Малц от уникалното зърно за уиски без метил ще се прави край Арда

Татяна Петкова участва в специален ритуал, който дава началото на жътвата на лимеца. Тази година е най-плодородна за района на поречието на река Арда в Източни Родопи – от 400 дка лимец добивът е близо 80 тона зърно.Снимки: Личен архив

Два нови сорта черен лимец, които нямат аналог в света, възражда предприемчивият българин от брега на река Арда край хасковското село Рабово Петко Ангелов. Съвсем нови, без име и без никакъв глутен, но с обогатено съдържание на определени полезни микроелементи. Черните класове могат да станат визитна картичка на България по света, така, както българското кисело мляко се превърна в наша емблемата в Китай.

Няма друг такъв летец, който така здраво да се е приземил, че всичко което прави да свързва с дълбоките народностни традиции и плодородната българска земя. Той не просто има бизнес, който брани здравето на хората със своето качество. Има надеждна научна обосновка на постигнатото и не спира своите търсения. Работи в тясно сътрудничество с доц. д-р Гергана Дешева, която управлява генната банка в института в Садово.

Всички вече го знаят като Петко Лимеца. Той първи в България се зае да възражда традицията на забравеното старо българско зърно, хранило хората по тези места преди 18 века. Точно преди 20 години показал няколко стръка лимец в саксия на тогавашния първи хасковски шеф на току що сформирания фонд Земеделие. Казал, че това зърно му е мечта и ново хоби.

Днес Петко Ангелов е най-големият производител на биолимец (Triticum monococcum) в България. От 400 декара предимно зеолитни почви тази година е добивът е уникално добър –200 килограма от декар или общо 80 тона зърно. Но въпреки интереса към уникалното хоби грижовният стопанин признава, че постиженията в бизнеса били немислими без подкрепа на семейството. С очарователната си съпруга Стефка Петко работи в удивителен синхрон. Макар стопанката да отдава голяма част от енергията и моженето си на къщата за гости на брега на уникално красивата река Арда. Всичко около организацията на това перо от бизнеса тя дели с тяхната дъщеря Татяна. Отскоро кормилото на дистрибуцията на продукцията е поел синът им и подкрепата на младия мениджър вече чувствително е вдигнала нивото на реализация.
Новата страст в стопанството сега е свързана с двата нови сорта черен лимец, които се опитва да създава Петко. Те се намират на една малка нива – 1.5 – 2 декара. Емоционално и трудно, като при раждането на всяко ново нещо, защото всичко около отглеждането на новия лимец се извършва на ръка. Избира се зърното от клас на клас.

Но си заслужава усилието, защото това е бъдещето на чистото зърно.

Различават се по това, че единият е с по-високо съдържание на цинк, а в другия магнезият е повече. Приликата – и двата са с черни осили и черни класове, но най-важното в тоталната липса на глутен.

Сега в другите форми има, макар и ниско съдържание на глутен. Според последните изисквания до 2 % глутен в лимеца е допустим. В стопанството на семейство Ангелови се отглеждат 400 декара лимец с 0.5 % съдържание на глутен.

Бъдещите творчески планове в разширението на бизнеса са свързани със засяването на нови 250 дка. Тогава прочутият земеделец ще е спокоен, че ще има необходимите количества зърно, за да произведе малц за бира и уиски. Правил го е експериментално преди 4-5 години и знае, че резултатите са завидни. Тогава в къщата за гости край Арда отседнал ирландски любител на птиците, дошъл да снима царственият полет на лешоядите по тези места. Седнали край реката приказки и храна от природата. Гостът почерпил с 12-годишно сингъл малц уиски Glenfiddich. Впечатлен от качеството Петко бързо върнал жеста, като извадил последните 500 грама, собствена реколта. Удивил се гостът, бавно вкусвал ароматната напитка и отсякъл познавачът: “Отлежавало е поне 2-3 години!”

Свят му се завил, като разбрал, че е произведено само преди 20 дни, но от малц от лимец, който не образува метилов алкохол.

За стабилизирането на двата нови сорта Петко Ангелов работи заедно с научните работници от института в Садово. Колкото до имената им, още не се знаят, но вероятно ще са свързани с наименования от рая на лимеца – Източниите Родопи. Проблемът сега е, че в изпълнителната агенция по семеконтрол няма такъв стандарт. Черният лимец няма аналог в света нито външно, като визия, нито като съдържание на микроелементи. В момента вървят паралелни изследвания в Садово и още два института. Очаква се през есента резултатите да са напълно готови.

 

Зеолитът е тайната на чистото зърно

Родопското чудо, това е разговорното наименование на зеолита, който се среща и по поречието на Арда в хасковско
Родопското чудо, това е разговорното наименование на зеолита, който се среща и по поречиет на Арда в хасковско

Казват му Родопското чудо и цялата философия на работата в този район е свързана със съдържанието на зеолит в почвата. Дори да има възможност зърното да натрупа глутен /при черноземните, по-богати почви, това се забелязва/, когато расте в зеолитни почви тази съставка се стопява. Зеолитът променя и значителна част от микроелементния състав на зърното.

Голяма част от живота и работата си на зеолитите посвещава прочутият инж. Николай Попов. Автор е и на разработката „космическа почва“ На нея са засаждани листни зеленчуци за космоса.

Той разказвал на Петко Ангелов как преди 30 години правели проби и на малки поленца пръсвали ситна фракция натрошен зеолит. Хвърляли еднократно и после 10 години не се занимавали с обогатяване на почвата. Резултатът е добър, защото  полезните вещества се отлагат по естествен начин през годините, като се отмива малко по малко от дъждовете.

Затова в Източни Родопи има почва, която изглежда чист каманак, а дава най-добрите добиви.

 

Момчиловци става столица на киселото мляко

Сийка Суркова – кметът на село Момчиловци
Сийка Суркова – кметът на село Момчиловци

Фестивалът в Момчиловци привлича от сега почитателите на българското. От 8 до 10 септември китното родопско село се превръща в истинска столица на киселото мляко. Такава е целта на хората от селото и на партньорите от Брайт, Китай, които произвеждат кисело мляко с марката Момчиловци, обясни кметът на Момчиловци Сийка Суркова, основен двигател на фестивала. Идеята е да се популяризира киселото мляко и песенния фолклор на Родопа планина.

Тази година, освен традиционните шатри на България и Китай, задължителното кисело мляко и занаяти от всички краища на страната, за първи път гостите на фестивала ще могат да се насладят на емоцията на конни състезания. По-смелите ще имат възможността  да пояздят.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. Метил, хммм. Мислех си че това е плосък червей, Dicrocoelium dendriticum. Така поне пише в зоология на безбръбначните :), но щом трудоваците пишак, кой съм аз да ги поправям?

  2. Петко Ангелов е такъв ентусиаст и мошеник на дребно, вече иска и на едро, че ще стане наистина смешен от само себе си накрая! 🙂 Черен лимец – няма и не е имало! Лимеца е черен, защото го е хванала Главнята, Главня – болест е това ! Няма как единия клас да е жълт, другия до него черен! Ако истински земеделци обръщаха внемание на глупостите му щяха да се залеят от смях! Това, че му е отишла на кино половината реколта и сега гледа да си избие загубите с нагласени статии от познати и роднити, дъщеря му е журналист ако не се лъжа, а синът му търговски представител на Коко-Кола, семейният бизнес, елате в Русе да видите какво се казва семеен бизнес свързан с отглеждането, преработката и крайните продукти от и с български еднозърнест лимец. Нас ни излъга навремето 2012 пролетта искаша за 15 лева да продава непочистен , неолющен лимец, просто нямахме избор тогава и бяхме и ние едни от първите. Ходихме в двора му, в стопанството, къде ги гледа тези 400 декара, една машина не видяхме, един трактор, един комбайн, пак спекулации, пак лъжи, ей искате да сте известни имана ама с нагласени и фалшиви действия, балъци сте и такива ще си бъдете – мърморковци!!! 🙂 Черния лимец е болестно състояние на лимеца, болест има по него – зараза! Първо да успее да се справи с гъгриците после да ми обяснява за Япония и Китай и кое ни е визитката 😉

  3. Не става само със статии, интервюта и срещи, трябва и съвестна работа и труд !!! И аз съм разговарял с агрономи, хора от земеделски институти и земеделски производители и мелничари, моля, не пишете и не говорете глупости! Българския народ и без това е достатъчно изпростял и затъпял! Ние сме до Рабово , намира лимеца до Кюстендил и давай със кофите ще сеем, това да не е приказка от Уолт Дисни, ей, смешници! Вие оправихте нормалния лимец, че се хванахте и другия да оправяте, мърморковции, с приказки не става само с работа!!!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.