Черно море отвори пролетната сергия с карагьоз

Рибарите започнаха да пълнят мрежите

Рибарите: Рояци зелени раци са се развъдили, късат ни мрежите

След 10 дни ще се разбере дали годината ще е богата на калкан

До 15 април е разрешен уловът на дънната риба

Пресен пролетен карагьоз по 3-4 лева килограма е хит на рибните борси Бургас и Варна. По-едрите риби вървят по 6-8 лева за килограм. Най-скъп във Варна е калканът - 25–28 лева за килограм, а най-евтина - дребната кая - 3-3,50 лв.

На борсата в Бургас има още лаврак по 12 лева, а прясното попче върви по 10 лева или 6 лева килограма, също взависимост от големината. Цацата е 2. 50 лева килото.

За част от рибата търговците чистосърдечно признават, че не е ловена в Черно море, а е внос от Гърция и Турция. Има и замразена от Норвегия.

“В момента хващаме карагьоз и попчета”, казаха наши рибари. Лодка на ден вади до 10-15 кила попчета. Корабите пък влизат за цаца.

Първите пасажи от пролетен сафрид ще дойдат чак през май. Карагьозът е най-едър в Царево, където може да се купи директно от лодките и върви по 7-8 лева. Най-много е в Поморие, защото там заливът е по-голям. В по-големите заливи по съвсем естествено има повече риба, казват риболовците.

Попчето се лови също с мрежи, но и с кошове. До 15- ти април е разрешен уловът на калкан, но в неделя на рибната борса в Бургас нямаше пресен улов.

“Рано е още. Сега тепърва залагат мрежите и след десетина дни чак ще ги извадят”, обясниха търговците. Тогава ще се разбере дали годината ще е добра или бедна откъм калкан.

Допреди 20 дни по сергиите имаше от най-скъпата риба-по 28-32 лева килограма. Сега като излезе пресният калкан, сигурно пак ще е толкова. Това е риба, която по принцип държи цената си, обясняват продавачите. Те припомнят, че през лятото търсещи лесна и бърза печалба продавачи на риба по шосетата на Черноморието, продават най-редовно тъй наречения “софийски калкан”. Става дума за рибата ватос, която прилича на калкана, защото е плоска и прилича на истинския калкан. Нарекли са “ватоса” “софийски калкан”, защото на измамниците вярват примерно жители на столицата, които не разпознават рибата и броят пари за риба- менте.

“Зелени раци късат мрежите ни”, оплакаха се морските, които изполват топлото и слънчево време и пърпорят с лодки из залива, за да пробват слуката си.

Според тях, кръглите зелени обитатели на морето са се развъдили в чудовищни количества заради наводненията преди няколко години. Тогава в морето навлязла много мъртва таранка, а раците се хранят предимно с мърша.

Рибарите предполагат, че от тогава са се развъдили и популацията им в момента била огромна. Тези раци не стават за ядене. Вкусният морски рак е друг- така нареченият “паур”. Той хвърля хайвера си през май, но е забранен за улов.

“Няма да се учудим, ако някой недобросъвестен “рибар” налови зелени раци и ги предлата на пазара”, коментираха рибарите от селището Ченгене скеле край Бургас. Проверка на “Труд” на рибната борса “Краснодар” обаче установи, че зелени раци няма по сергиите.

 

Рибари с прозвища на риби

Попчето и карагьозът са кръстени на външни белези

Името на карагьоза буквално значи “черно око”. Очевидно, че името си, рибата е получила по този белег- очите є са черни. Попчето пък носи името си заради една малка кост в главата, която е под формата на кръст.

Според учени, попчетата са най-разпространените риби в Черно море, а и най древните, наред с акулите.

И обратният “процес”. В селището Ченгене скеле край Бургас, мнозина от рибарите носят прякори на риби. Най-известен сред тях е този на един от най-известните рибари-бай Янко Попчето. Той получил прозвището си не заради това, че предпочита да лови попчета, а защото първата му гемия се казвала “Попче”.

 

На пазара във Варна

От 3 до 25 лв. за кило прясна риба

Няколко вида прясна риба за всеки вкус и джоб предлагат търговците на варненската рибна борса. Най-скъп е калканът - 25 лв. за кг, а най-евтина е дребната кая - 3-3,50 лв.

На всеки щанд има и пресен карагьоз, като по-едрите екземпляри се продават по 7 лв. килограма, а по-дребничките - по 5 лв. Толкова струват и килограмът жив шаран или замразена норвежка скумрия.

Най-евтина е трицоната -2 лв./кг, но не е черноморска. Има и дребен сафрид за 6 лв. килото, както и пресни миди за 3,50 лв./кг. Продавачите рекламират и охладен гръцки лаврак за 13 лв./кг като пресен.

Ако клиентът започне да разпитва дали рибата е ловена в Черно море, си признават, че не е и цветисто коментират : “Черноморски лаврак сега със свещ да търсиш и ако намериш, ще е златен - за 99,99 лв. килото.”

 

Капитан Георги Пейчев от Царево: Слука за рибарите ще има

„Тази година зимата бе топла. Ловихме цаца почти през цялото време.” Това разказа Георги Пейчев, който пък има риболовен кораб и цех за преработване на рибата в град Царево. - “Доволни сме и сме благодарни. Цаца има. След като я наловим, преработваме я и я мариноваме в цеха. Смятам, че тази година – 2019- та, слуката за нас, рибарите, ще е добра”, обясни още Георги Пейчев и продължи:

„Миналата година имаше много барбун, чернокопът в нашия район беше по- малко. Паламудът може са се каже че отбеляза една скромна година, заключи капитанът. Риболовният му кораб се казва „Приятел”, защото когато трябвало да го купува, му помогнали приятели и в знак на благодарност към тях, той му дал това име.

 

Капитан Красимир Вангелов от Несебър: Едрата цаца се чака към брега

“Влизахме 15 пъти за риба от началото на месец февруари насам” , каза Красимир Внгелов, който е капитан на риболовен кораб от Несебър. Вангелов и хората му в момента ловят цаца.- “ Всеки път сме хващали по един тон риба на ден, а в неделя за пръв път наловихме два тона”, добави капитанът. Красимир Вангелов коментира още, че за радост, морето е чисто и времето е добро.

По думите му, в момента екипажите ловят по-надълбоко, където цацата е по-дребна. Едрата цаца ще се появи към брега около 20-ти март, всеки момент, прогнозира опитният несебърски риболовец.

Цацата е морска риба, има я в Балтийско, Северно и Черно море. Обикновено на пазара, тя е най- евтината риба. Вкусна е и се приготвя по най-разнообразни рецепти. Домакините правят най-често “цаца плакия”- в тавичка на фурна, с лук и домати. В Бургас например всяка домакиня приготвя и вкусни палачинки с цаца. През лятото хит по морските капанчета е хрупкавата пържена цаца, която естествено върви с ледена халба бира.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България