Eйми Адамс сключва сделка с HBO Актрисата е една от най-търсените звезди на пазара

Футболист си взе белята с Rolls-Royce Резерва на „Реал“ (Мадрид) търпи критики заради лимузина за 350 000 евро

Китаец продаде едногодишната си дъщеря заради дългове от хазарт

Земетресение с магнитуд 6,1 по Рихтер в Колумбия

Славчо Велков: Ако Цветан Цветанов не подаде оставка, рискът ГЕРБ да загуби изборите е голям

Цецка Цачева за скандала с апартамента: Сделката е спрямо законите на страната

Дъщерята на първия промишлен производител на рози отглежда цветя от над половин век

Над 630 цивилни са загинали при операцията срещу „Ислямска държава“

Ердоган ще посети Русия на 8 април

Какво се намалява, като поскъпнат цигарите?

Възможно е Конгресът на САЩ да бъде запознат днес с доклада на Мълър

Навършват се 20 г. от бомбардировките на НАТО над бивша Югославия

„Сънди Таймс“: 11 министри ще поискат оставката на Тереза Мей в понеделник

Румен Радев заминава на официално посещение в Египет

Очаква ни слънчева неделя

Честито на печелившите, взимат им 10% данък Собствениците на стари автомобили ще плащат по-висок данък

С 10 на сто ще се облагат наградите от лицензираните хазартни игри – тото, лотарии, залози и др. Това предвиждат промени в Закона за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ), публикувани за обществено обсъждане от Министерството на финансите. Промените се правят чрез изменение и допълнение на Закона за корпоративното подоходно облагане.

Досега паричните и предметните печалби, получени от участие в хазартни игри, бяха в графата необлагаеми доходи.

Същевременно се предвижда увеличаване размера на предметната печалба с незначителна стойност, която е необлагаема – от 30 лева става 100 лв.

Данък върху печалбите от хазарт се предлага за пореден път в последните години. До края на септември всеки може да коментира предложенията на портала за обществени консултации – strategy.bg.

Заедно с промени в Закона за корпоративното подоходно облагане се предлагат поправки в още 10 закона – за данъците върху доходите на физическите лица, за местните данъци и такси, за акцизите и данъчните складове, за ДДС, за счетоводството и други. Според експерти целта на тази законодателна технология е да не може да се предлагат алтернативни текстове.

В промените се предвиждат някои облекчения за гражданите.

Предлага се да отпадне задължението за прилагане на служебна бележка от работодател към годишните данъчни декларации за физически лица от 1 януари 2020 година. Срокът за подаването им ще започва от 10 януари, вместо от Нова година и ще продължи да бъде до 30 април. Припомняме, че всяка година НАП отчита по няколко ентусиасти, подали годишните си данъчни декларации онлайн в първите минути на 1 януари.

Друго предложение е да се удължи срокът, в който се ползва 5% отстъпка от данъка при подаване на декларация онлайн – вместо до 31 януари да е до 31 март. Това обаче също е предвидено да влезе в сила от 2020 г. Годишната данъчна декларация на самоосигуряващите се лица за доходите от 2019 г. нататък е предвидено да се подава само по електронен път.

Предлагат се и промените в процедурите за данъчни облекчения. За приспадането на данъци от лихва по ипотечен кредит за млади семейства отпада подаването на декларация от съпруга/та, че няма да ползва облекчението за съответната данъчна година. Вместо това се предвижда при нарушениe и двамата съпрузи да връщат ползваното неправомерно облекчение. Сходни промени са разписани и за данъчното облекчение за деца.

 

Вкарват екостандартите при изчисляване на налога за коли

Собствениците на стари автомобили ще плащат повече

02-03Екостандартите за автомобили от ЕВРО 1 до ЕВРО 6, както и междинният стандарт EEV ще намаляват данъците на автомобилите. Това предвижда промяна в Закона за местните данъци, записана в преходните и заключително разпоредби на проекта.

В момента налогът за колите се изчислява по мощност и година на производство, като общините имат право да определят размера по зададената в закона долна и горна граница за киловат или коригиращ коефициент за възрастта.

Двата показателя – мощност и възраст, остават и се добавя още един коефициент според екостандарта (виж таблицата).

Ако се изчисли данъкът за конкретен автомобил, произведен през 2012 г. с мощност 75 киловата, при средни стойности собственикът трябва да плати към 210 лв. Тъй като колата има Евро 5, след изчисление по новата формула, данъкът ще спадне до около 140 лв.

Със старите автомобили става обратното. 20-годишна кола със същата мощност от 75 киловата в момента дължи около 150 лв. Ако няма никакъв евростандарт, налогът й ще надхвърли 200 лева и ще го направи близък до този, който е 6-годишната кола с Евро 5.

Въвежда се също задължение на нотариусите, при сделка с автомобил да извършват проверка за наличието или липсата на задължения за данък върху превозното средство чрез автоматизиран обмен на данни със системата за обмен на информация, поддържана от Министерството на финансите. А в 7-дневен срок нотариусът трябва да уведоми общината за сделката.

 

Сайтовете ще следят за алкохол без бандерол

В промените на Закона за акциза и данъчните складове се предвиждат редицата улеснения за сайтовете, предоставящи услуги за публикуване на обяви и съобщения, чрез които ще следят по-стриктно за алкохол без бандерол. Мотивите са, че в настоящата редакция сайтовете не могат ефективно да разграничат кои акцизни стоки трявба да са с бандерол и кои не. С цел търговия, физическите лица произвеждат масово вина в нарушение на закона, като по този начин реализират неофициални доходи и укриват данъци. От забраната е предвидено изключение за търговците, чиято обичайна дейност е легалната търговия с алкохолни напитки и същите предлагат онлайн вино, бира и спиртни напитки.

 

Без данъчното облекчение за повече от един основен имот

Затягат контрола срещу измамите с жилища

Предвидено е и да отпадне данъчното облекчение за основно жилище, в случай че е установено деклариране на повече от един имот като основен. В този случай облекченията не се прилагат и данъкът се дължи в пълен размер за всяко от жилищата. Това е разписано в промените, публикувани от Министерство на финансите.

До момента за тези имоти облекчението на данъка беше с 50% намаление. Беше въведена и уточняваща част за имот, който е основно жилище на лице с установена по съответния ред намалена работоспособност над 50%, данъкът се дължи със 75% намаление.

Предлагат се и промени при нормите за данъчна оценка на недвижими имоти, според която ще отпадне корекцията за подобрения на имотите при определяне на коефициента за индивидуални характеристики на сградата, например – луксозна или алуминиева дограма, климатична инсталация и др. Промяната цели премахване на характеристики на имоти, които са морално остарели и които към настоящия момент не прилагат и не могат да бъдат характеристика на даден имот.

 

Нови правила за корпорациите

Заради зачестилите данъчните злоупотреби на фирмите, законът предвижда данъкоплатец, който участва във фалшиви договорености или серия от такива, осъществявани с единствена цел за получаване на данъчно предимство, няма да се отчитат при изчисляване на дължимия корпоративен данък. Ново ще е и данъчното облагане при напускане.

С новите текстове се ограничава приспадането на лихвите, за да се предотвратят практиките, водещи до свиване на данъчната основа и прехвърлянето на печалби на фирми чрез прекомерни лихвени плащания, като се ограничи приспадането на превишението на разходите по заеми.

С предложението се отменя действащото правило за регулиране признаването на разходите за лихви на данъчно задължените лица. На регулиране ще подлежи превишението на разходите по заеми или сумата, с която общият размер на признатите за данъчни цели разходи по заеми превишават приходите от лихви и други икономически еквивалентни приходи. В годината на отчитането им ще се признава за данъчни цели превишението на разходите по заеми само до 30 на сто от печалбата на данъчно задълженото лице преди лихви, данъци и амортизации (EBITDA).

 

Въведат данъчна декларация за социални разходи

Със законопроекта са направени изменения, свързани с данъчната декларация. Въвежда се възможност в определени случаи, въпреки че данъчно задълженото лице не осъществява дейност по смисъла на закона за счетоводството, то да може да подаде годишна данъчна декларация. Някои от примерите за това са в случаи на деклариране на социални разходи, за които е налице задължение за данък върху разходите, деклариране на възникнала загуба, желание на лицето да декларира суми с характер на скрито разпределение на печалба и други. Същата възможност се предлага да бъде въведена и за случаите на прекратяване с ликвидация или обявяване в несъстоятелност.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

  1. крайно време беше да се оправи несправедливостта със данъка на старите коли. Не трябва пушеща и смърдяща на ГСМ кола да плаща по-малко данък от новата само защото собственикът й бил по-беден! Никъде по света не а така, може би само в Русия, ама и те са с нашето извратено мислене. И това не е отчаяние, напротив. Още много такива непопулярни закони трябва да се гласуват, но на никого не му стиска, защото гласоподавателите не гласуват с акъла си , а съсъ стомаха си.

    1. Аз карам 20 годишен автомобил с метанова уредба.И моят автомобил замърсява в пъти по-малко и от най-новият дизел.Така че не е важна годината на производство,а какво гориво се използва.

  2. Правилно,крайно време беше за хазарта.Ако по граждански договор имаш доход 5 лв. ти се удържа данък,докато печалбите не се облагаха.Не беше честно нали?

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.