Четвърти сме в ЕС по производство на ток от въглища

Не всички държави са обявили срок, в който да спрат използването на въглища в производството на електроенергия.

45% от електроенергията у нас е от изкопаеми горива

Лидер е Полша с 81%

България е на четвърто място в Европейския съюз по дял на електроенергията, произведена от въглища, през 2017 г., показват данни на онлайн изданието statista.com.

Общо 45% от електроенергията у нас се е произвеждала от въглища. Лидер е Полша с 81%, следвана от Чехия с 54% и Гърция с 56%.

Непосредствено след нас е Германия с 40%, където, обаче, политиците имат за цел да елиминират въглищата в производството на ток до 2038 г.

Краят на ерата на изкопаемите горива все още не се вижда в Европа, посочва изданието. Все още доста страни в региона генерират много голяма част от електроенергията си от въглища. В същото време не всички държави са обявили срок за постепенното прекратяване използването на изкопаеми горива в производството на електроенергия.

Учени по целия свят призовават страните да се откажат от производството на електроенергия от въглища. Предотвратяването на изменението на климата може да се постигне само чрез пълно изоставяне на изкопаемите горива на фона на понижението на цените на технологиите за производство на ток от възобновяеми източници. Независимо от това, няма вероятност за скорошен отказ от въглищата. Една от причините за това е, че стотици хиляди работни места в региона зависят от въглищната индустрия.

Коментари

Задължително поле