Сериозен провал на социологическите прогнози

Рекордна избирателна активност в ЕС Едва една четвърт от българите отидоха до урните

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 27 май 2019

Сергей Станишев: Пак изпуснахме победата като през 2017-а Вместо единна кампания, имахме паралелни кампании на всички кандидати, каза 5-ият в листата на БСП

Борисов след изборната победа: Съзнавам, че нашите грешки, макар и осъзнати, може да ги поправим само с много работа

Управляващата „Право и справедливост“ спечели изборите в Полша

ВМРО ще инициира среща на всички избрани за евродепутати от България

ЕНП остава първа политическа сила в Европейския парламент

Мария Габриел: Благодаря на българите, че ни дадоха прошката си днес

Десницата на Меркел води, втори са Зелените (обзор) “Алтернатива за Германия” взе 10,6 на сто

Бюлетините вече пристигат в зала „Арена Армеец”

Бойко Борисов няма да коментира днес изборната победа В брифинга на ГЕРБ ще участват избраните за евродепутати

Марин льо Пен води пред Еманюел Макрон на евроизборите във Франция

ЦИК обяви края на изборния ден

МВнР: Изборният ден в Халкидики приключи с достатъчен брой бюлетини

Четвърт България едва свързва двата края 27 на сто от населението трудно плаща сметките си за ток, вода и парно

Селищата без население или с едноцифрен брой жители за година се увеличават с 20.

33,5% от подрастващите не могат да си позволят редовни занимания с плуване, свирене на музикален инструмент или уроци по английски

Една четвърт от жителите на станата нямат достатъчно пари за да покрият основните си нужди. Най-голям е броят на домакинствата, които имат затруднения с плащането навреме на битовите сметки за ток, вода и парно, с вноските по кредити, както и с наема на жилището. Проблеми с плащането на тези основни разходи за дома имат 27,5% от населението, или близо 862 хил. души, обявиха от НСИ.

Всеки пети българин, или точно 20,9% от населението, живее в материални лишения. Това означава, че се ограничава при потреблението на поне четири от девет основни стоки и услуги.

Наред с това 22,6% от хората в страната не могат да си позволят консумация на месо, пиле или риба през ден, а 19,6% от населението не могат да посрещнат със собствени средства неочаквани финансови разходи като например за ремонт на колата или за подмяна на пералня или хладилник. 26,2% от домакинствата пък се ограничават при отоплението на жилището си, т.е. стоят на студено през зимата заради липса на пари за парно или дърва за огрев.

Ограниченията на хората, свързани със задоволяване на основни нужди и потребности, се различават в зависимост от етническата им принадлежност. За всички етнически групи най-висок е делът на хората, които имат затруднения при плащането навреме на разходите за жилището, като сред ромите това са 65,1% от домакинствата, за турската етническа група – 33,3%, и за българската група – 24,8%. Повече от половината от ромите (51,5%) не могат да си позволят едноседмична почивка извън дома, а около 63% не могат да си позволят да ядат месо, пиле или риба през ден. При турската етническа група 29,4% от хората не могат да посрещнат със собствени средства неочаквани финансови разходи, а 30,3% не могат да си позволят консумация на месо, пиле или риба три пъти в седмицата.

В материални лишения (ограничават се в потреблението на 4 от 9 основни стоки и услуги) живеят 60,6% от ромите, 17,1% от турския етнос и 8,1% от българската етническа група.

От НСИ представят данни и за материалните лишения при децата, като изследват потреблението на 13 основни стоки и услуги, необходими за нормалния им живот. Оказва се, че 43,5% от децата са лишени поне от едно нещо, а за 4,4% от децата нито една основна потребност не може да бъде удовлетворена поради финансови причини.

Приблизително една трета от децата (34,3%) не могат да отидат на почивка извън дома поне една седмица в годината, като тук влизат и гостуване при роднини и приятели, организирана почивка от училището и т.н. 33,5% от децата не могат да си позволят редовни занимания с плуване, свирене на музикален инструмент, уроци по английски и др. А 33,8% са лишени от екипировка за игри навън – колело, ролери или кънки. Но още по-страшно е, че за всяко едно от четири деца не може да бъдат купени книги, подходящи за възрастта му (без учебниците), и два чифта обувки според сезона.

 

Ромчетата с най-много лишения

Нямат пари за почерпка за рожден ден

26,2% от домакинствата стоят на студено през зимата заради липса на пари за парно или дърва за огрев.

Възможността да се осигурят определени потребности на децата се различава в зависимост от етническата принадлежност на техните родители. През 2018 г. 15,9% от децата от българската етническа група са били с материални лишения. Това означава, че са били лишени от поне едно нещо от общо 13 стоки и услуги. Като освен колело и една седмица почивка сред основните необходимости за децата са включени яденето на пресни плодове и зеленчуци поне веднъж дневно, каненето на приятели за да си поиграят и похапнат от врене на време, както и честването на рождени и именни дни. В материални лишения живеят 31,6% от децата от турската етническа група и 71,1% от ромския етнос. Нито една потребност на децата не може да бъде осигурена само за 0,8% от българската етническа група, за 1,7% от турския етнос и за 16,6% от ромската група.

 

Пустош

164 селища са без нито един обитател

Селищата без население или с едноцифрен брой жители за година се увеличават с 20.

591 села в страната са без нито един постоянен обитател или са с едноцифрен брой жители, сочат данните на НСИ към края на 2018 г. Призрачните селища, в които няма нито един обитател са 164 и се увеличават с 2 спрямо 2017 г. В други 427 селища жителите са под 10. Броят на обезлюдените села бързо нараства. Селищата без население или с едноцифрен брой жители за година се увеличават с 20.

С един жител са точно 72 села. По двама души население има в 65 населени места, а по трима – в 48 села. 50 населени места в България са с по четирима жители. С по пет души постоянно население са 40 села, а с по шестима жители – 34 села. Общо 33 села имат по седем жители, други 48 са с по осем обитатели, а 37 села са с деветима души население.

Най-много села без жители и най-много с едноцифрен брой на населението има в Габровска област – общо 174. Това са близо половината от селищата в Габровска област. На второ място е област Велико Търново с 55 села без постоянно население и 88 села с едноцифрен брой на обитателите.

 

Статистика

1913 населени места са с под 100 души

1913 населени места имат под 100 жители, сочат данните на НСИ. В страната има точно 257 града и 4997 села, а два са манастирите със статут на населено място – Клисурски и Рилски. Оказва се, че над една трета от всички населени места в страната са с по-малко от 100 души.

Към края на миналата година 293 села имат население между 10 и 20 души, като 43 села имат точно по 10 жители. В тази група попада и Клисурският манастир с 10 постоянни обитатели. От 21 до 30 жители имат 179 села, а от 31 до 40 жители – 163 населени места, включително и Рилският манастир със своите 33 обитатели. В 146 села населението е между 41 и 50 души.

И към края на миналата година най-голямото българско село е Лозен (обл. София-град) с население 6188 души. Лозен е по-голям от 145 града, или от повече от половината градове в страната. Любопитно е, че 2467 села са по-големи от най-малкия град в България – Мелник, който има 183 жители.

 

Най-зле са пенсионерите и самотните родители

22 на сто от хората разполагат с по-малко от 350 лв. на месец

10% са бедни, въпреки че работят

При хората на непълно работно време рискът за изпадане в бедност е над 4 пъти по-висок от този при работещите на пълно работно време.

22% от населението на страната, или 1,55 млн. души, живеят под линията на бедност, а разполагаемият им доход е под 351,11 лв. на месец, сочат данните на НСИ за 2018 г. Линията на бедност се определя като 60% от средния медианен доход в страната. Сумата от 351 лв. е доста малка като се има предвид, че средната заплата надмина 1200 лв. Но хиляди хора работят на минимална заплата. А ако в семейството има дете, пенсионер или безработен средният доход на човек пада значително.

Спрямо предходната година линията на бедност се запазва, а бедните хора намаляват – през 2017 г. бедни бяха 23,4% от населението. Социалните помощи имат съществено значение за намаляване на бедността. Ако в доходите на домакинствата останат пенсиите, но се изключат останалите социални плащания (обезщетения, социални и семейни помощи и добавки), равнището на бедност би се повишило до 29,5% от населението.

Безработните са най-застрашени да попаднат в групата на бедните. 56,1% от безработните имат доходи под линията на бедност. Но още по-страшното е, че 10,1% от работещите граждани също попадат в групата на бедните. Т.е. заплатата им е толкова ниска, че в домакинството нямат по 350 лв. на човек. Като при хората на непълно работно време рискът за изпадане в бедност е над 4 пъти по-висок от този при работещите на пълно работно време.

Образованието оказва съществено влияние върху бедността при работещите граждани. Най-висок е делът на работещите бедни с начално и без образование – 66,2%. С нарастване на образователното равнище делът на бедните сред работещите намалява приблизително 2 пъти за тези с основно и над 4 пъти за хората със средно образование. Делът на работещите бедни с висше образование е само 6,2%.

Най-висок е делът на бедните сред домакинствата от един човек над 65 години, самотните родители с деца, както и домакинствата с три и повече деца.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (14)

 1. Естествено – „демокрацията“ плюс евроатлантическите ценности , плюс герберастите на власт = пълна мизерия за мнозинството българи . Цитираните трийсетина процента сигурно са от официалната статистика , която е манипулирана към занижение . По-точни са нещата , видяни отвън България – най-бедната членка на ЕС .

  1. Пак демокрацията им виновна! Ей прост народ! Сърдете се на Ченгесарско-русофилската паплач, която ви граби!

 2. А как бяхме по време на гладната Луканова зима, чакайки с часове за едно пиле, да нахраним семейството си? Или при Виденовата инфация на банки и Държава?Или при комунистическото управление на ТАТО, когато банани и други южни плодове имаше само по нова година, а велможите пазаруваха от магазини, достъпни само за тях-богоизбраните? Защо не споменаваш за това flint? Защото не ти изнася и си позитански трол?

  1. edno şişe koka-kola beşe çudo za vseki praznik…maslini po polvin kilogram…limoni kato lekarstvo…prez 1980 şehme da dostignem vırha…na korekom….po nekoga se çude jiv lisım ili v mırtveşki sın….1 may mi beşe nay otvratitelen…“poveçe koji za partiyata…“ prav si çiço ama fayda nema

  2. Чичо , Виденовата зима ни я спретнаха запада ,за да го свалят , подобно нещо правят сега с Венецуела , а по Тошово време наистина бананите бяха рядкост защото не желаеха да харчат твърда валута за тях , но пък тогава българина консумираше 83 кг чисто българско месо ,сега 15 -20 кг годишно , а знаеш ли каква военна техника ще видиш на парад , всичката закупена по Тошово време ЗРК С-300 ще закупим ли сега , имали сме повече от 350 бойни самолета , 2200 танка , можем ли сега да си позволим ,но щом ни казват че сме били бедни , значи е така !

   1. Виденовата зима я спретнаха спонсорите на изрода луканов – и в москва и във вашингтон и 6ерлин.
    И костов и гоце и добрев бяха луканови протежета, а самия виденов бе заобиколен он отрепки…
    Просто трябваше да публикува нецензурираната бяла книга и да има втжра истшнска ревжлюция с дс трупове.

  3. Взимай си кока колата и бананите и се разкарай на майната си изрод гад долен !

 3. Ко става бе бокич?!
  Я извикай идиотите цветанов и плевнелиив да коментират ценностите в тази статия…

 4. НСИ са лъжците на бибитко. Истината е значително различна от лъжите на НСИ. 27% си дават всичките приходи, за да платят сметките за електричество, вода, парно, тел., а после гладуват с 10 до 50 лева цял месец. Майка ми е от тази група, а тя е доста голяма и не е съставена само от пенсионери. Други 50% едвам връзват месеца, но не могат да си позволят да харчат повече от 200 лева месечно за дрехи или друг лукс, защото приходите стигат само за храна и сметките за ток, вода и тел. Други 20% що годе живеят. Това е картината, а лъжите на НСИ са за баламите, които гласуват за свинефермата герб.

 5. Ето това е една земна статия,която трябва да стресне някои.А не като в същия брлой-„Цветана пиронкова поддържа форма на Малдивите“ или как тази и онази манекенка или тв журналистка/синоптичка/си правела кефа на…някое екзотично място на хиляди километри далеч от БЪЛГАРИЯ!!!Подобни статии ме дразнят!!!Веднага се замислям за тези хора,които едвам свързват двата края и буквално гладуват,а „кифлите“се снимат усмихнати на брега на Индийския или Тихия океан!Спят в петзвездни хотели и пътуват дълги часове в бизнес класа със самолети!!!Дали и тези хора от обявените 27% от нашето население не искат да се поизкъпят в някое далечно море или океан?Не заслужават ли и те уважение?Помага ли им някой?А тези красавици,дето не са работили дори един ден през живота си тежък физически труд са щастливи!?Защо временно не се спре и не отиде в някое село,да помогне с излишните си пари на старците,дето цял живот не са напускали БЪЛГАРИЯ?Цял живот-хайл лайф и под светлината на прожекторите!?И тотална незаинтересованост от съдбата на другите!?Карат прекалено скъпи коли,а могат да се задоволят и с по-скромни!Но не го правят.Вижте Игнат Кънеф!Преуспял БЪЛГАРИН.Той също обикаля света,но ако знаете колко десетки милиони е дал като благотворителност!!!!!!!!!!!!!!

  1. Е сега се де , КИФЛИТЕ си имат по някоя вмирисана и проскубана дупка и това дават на пазара , щом има бастуни да купуват добре , като спрат бастуните за кифлите идват тежките години .
   Но всичко е до време и всички свършват по един начин .

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.