Четирима полицаи от Сливен пострадаха при пиянски инцидент в бедната част на ромския квартал

В ареста са задържани десет мъже на възраст от 18 до 57 години

Четирима служители на МВР са пострадали при инцидент на 18 октомври в сливенския кв."Надежда". Те са били нападнати от жители на квартала с бутилки и камъни. Потърпевшите са получили порезни рани и други контузии, прегледани са в областната болница. Един от тях е приет в неврохирургията за наблюдение, уточниха от полицията.

В четвъртък след 22 ч. е бил получен сигнал от граждани, че не могат да мигнат заради силната музика в южната част на квартала. В този район живеят най-бедните и неграмотни роми в близо 20-хилядната "Надежда". На място е бил изпратен патрулен екип. Служителите на реда са заварили група мъже, във видимо нетрезво състояние, да пият алкохол и да се веселят при силни децибели. Разпоредили музиката да бъде незабавно спряна. Поискали са документите им за самоличност, но пияните са отказали да изпълнят разпорежданията.

При опит да бъдат задържани двамата най-буйни нарушители, към полицаите полетели стъклени бутилки и камъни. Екипът поискал подкрепление. Пристигнали още три патрулки. От съседни улици и къщи започнали да излизат хора, да плашат и обиждат униформените. По думите на ст.комисар Димитър Величков, директор на ОД на МВР-Сливен, реакцията спрямо полицаите е била бурна и агресивна. Служителите на реда са задържали едно от лицата, музиката била спряна. Взето е решение да се оттеглят, за да не ескалира напрежението. При оттеглянето им тълпата продължила да ги замерва с бутилки, камъни и други предмети.

През следващите часове бил направен анализ, самоличността на нападателите е била установена. На 19 октомври сутринта още 9 лица на възраст между 18 и 57 години са били задържани в ареста. "Те са с множество присъди, предимно за кражби. Един от тях е осъждан за причиняване на телесна повреда на длъжностно лице при изпълнение на служебните му задължения", каза ст-комисар Величков. Той допълни, че самото задържане е отнел оне повече от половин час, не е била оказана съпротива.

"В квартала се работи изключително много и като цяло успяваме да прекратим нарушенията на нощната тишина без инциденти. Изземали сме не един път музикални уредби. Ситуацията на 18 октомври вечерта се е развила мълниеносно. Такава агресия не е имало от една година насам. Това е една малка част от "Надежда", която създава проблеми и там се работи целенасочено", допълни Димитър Кикьов, началник на РУ на МВР-Сливен.

Срещу задържаните лица се води досъдебно производство за препятстване работата на органите на реда и за причиняване на телесни повреди. Уведомена е Районната прокуратура.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право