Президентът прехванат от ДАНС (обзор) Водено е дело срещу престъпна група, пречила на проверка на КПКОНПИ срещу държавния глава

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 29 януари 2020

Тежка катастрофа затвори пътя Русе-Силистра

Френският самолетоносач „Шарл Де Гол“ ще акостира в Кипър

Кубрат Пулев: След мача с Кличко приятелите ми драстично намаляха

Софиянци живеят два пъти по-добре от варненци Стара Загора е веднага след столицата и изпреварва по-големите градове

Българин, завърнал се от Пекин, е потърсил помощ във ВМА

Лондон пуска „Хуавей” въпреки натиска на САЩ Великобритания смята, че може да контролира рисковете

Прессекретариатът на президента: Няма как да коментираме записите, разпространени от прокуратурата

След среща на Горанов с ресторантьори и хотелиери: Отлагат Наредба Н-18 за шест месеца Планираният за утре протест срещу наредбата се отменя

Румен Радев: Не можем да продължаваме напред, ако не сме стъпили здраво на нашите традиции

19 цивилни са станали жертва на конфликта в Източна Украйна през 2019-та

€2000 на бебе дава Гърция (обзор) Сумата е еднократна, ще се изплаща на две равни вноски

Сирийски правителствени сили превзеха град в провинция Идлиб

Екатерина Захариева: И четиримата българи в Ухан искат да се върнат, няма да ги изоставим

Четири дебели зелени лъжи уплашиха президента

Фактите: Планът на НП „Пирин“ не допуска строителство, нито изсичане на дървета

05-1-1
Инж. Антоний Стефанов, ръководител на екипа, разработващ новия план за управление на НП „Пирин“.

Президентът Румен Радев съобщи, че според него одобрението на предварителното изпълнение на новия план за управление на Национален парк “Пирин” е прибързано решение на Министерството на околната среда и водите. Заради това провел разговор с ресорния министър Ирина Костова и премиера Огнян Герджиков. Няколко часа по-късно от МОСВ съобщиха, че след “обществения отзвук” Костова отменя решението си.

“Труд” потърси отговор на „обществения отзвук” от инж. Антоний Стефанов, ръководител на екипа изработил плана за Пирин. Неговите отговори разобличиха четири дебели лъжи на зелените рекетьори, оценени от президента като „обществен отзвук”.

Лъжа №1

„Планът допуска сеч в 60% от “Пирин”

Планът изобщо и конкретно не предвижда и 1 куб. м за отсичане. Това не е негова работа. Планът нищо повече не разрешава от това, което е в Закона за защитените територии (чл. 21, т. 2): “Забрана за производствена дейност, с изключение на поддържащи и възстановителни дейности в горите, земите и водните площи…” През изтеклите 10 години от действието на стария план от 2004 г. такива поддържащи и възстановителни дейности (предимно санитарни и по-малко отгледни сечи) са извършвани година за година с утвърждаване на списъка с насажденията след проверка на терена от МОСВ. Общо за периода от 10 години са били отсечени 23 800 куб. м, или средно по 2380 куб. м годишно, което е твърде малко в сравнение с прираста на гората (годишно той е 72 640 куб. м).

Лъжа №2

„Планът предвижда 12,5 пъти по-голяма площ за строителство”

“В плана няма зони, в които да се допуска строителство изобщо, различно от онова, което се позволява от Закона за защита на териториите (ЗЗТ), а именно: туристически заслони и хижи, водохващания за питейни нужди, пречиствателни съоръжения, сгради и съоръжения за нуждите на управлението на парка и обслужването на посетителите, подземни комуникации, ремонт на съществуващите сгради, пътища.”
Инженерът бе категоричен, че планът дори е по-строг и единственото изключение за строителство е за нуждите на Планинската спасителна служба.

“Нито е разрешено ново строителство в туристическата зона, нито в зоната на хижите и сградите. Туристическата зона се увеличава на 7% от площта на парка, но съгласно заданието изискванията за тази зона са такива, че е немислимо сега съществуващата зона за туризъм – ски център “Банско”, да изпълнява всички така поставени условия. Туризмът в НП Пирин не може да се ограничава само в този ски център. Това ограничение, въведено с предходния ПУ от 2004 г., и на практика доведе до това презастрояване на град Банско”, каза Антоний Стефанов. Именно затова и заданието въвело изискване за туристическата зона да включва по-широк кръг от обекти и маршрути с потенциал да се превърнат в привлекателни места за туризъм.

“Това обаче изобщо не означава, че тези места ще бъдат застроявани. Нещо повече самият план въвежда забрани и оставя възможностите, които буквално са преписани от Закона за защитените територии”, каза експертът.

Лъжа №3

„Планът не може да мине, защото нямал екологична оценка”

“Плановете за управление на защитени територии, включително и този на “Пирин”, представляват рамкови документи за водене на политика, които да предвиждат само режими, а не конкретни инвестиционни предложения. Експертите от Националната служба за защита на природата (НСЗП) са се уверили, че в това отношение проектът на ПУ на НП Пирин не прави изключение и не съдържа конкретни инвестиционни намерения. Какво тогава трябва да се оценява? Оценява се нещо, което има размери, етажи, капацитет и т.н., т.е. конкретни проекти, планове. Планът за управление не дава такива неща.”

Лъжа №4

„Планът предвижда заграбване на територии от националния парк”

“Това е необяснимо и не разбирам претенцията. Какви територии ще се заграбват? Къде са видели такова нещо. Във визията за развитие с хоризонт 50 години сме посочили възможност за промяна към формата на “Национален парк” под егидата на ЮНЕСКО към “Биосферен парк” отново към ЮНЕСКО, но под друга програма, като се визира увеличаване на територията с включване като нови ядра на още два резервата: “Ореляк” и “Али Ботуш”, и евентуална тенденция за трансгранично свързване с територии от Пирин в днешна Гърция. За никакво “заграбване” не може да се говори, все пак държавата България, доколкото знам, следи за своята “изключителна държавна” собственост, другото би било предателство, но това не е в обсега на ПУ”, коментира инж. Стефанов.

 

Тричленка на САС потвърди решението на СГС

Съдът: Тома Белев нелегитимно властва в АПБ

13-belevТричленен съдебен състав на Софийския апелативен съд (САС) е потвърдил, че Тома Белев нелегитимно управлява Асоциацията на парковете в България (АПБ). Това е станало с решение от 1 март 2017 г., с което САС потвърждава решение на Софийския градски съд.

Решението на магистратите коментира финансистът и бивш съветник в Министерството на икономиката Владимир Каролев. Той пусна статус в социалната мрежа фейсбук:

Имайки предвид ясните разпоредби на закона, ясния устав и че част от парковете като членове са заменени с индивидуални, близки до Белев лица, говорим не за невнимание, а за риск от корупционно поведение. След това решение Асоциация на парковете потъва в хаос, тъй като всички проекти, дела, жалби през последните 4 години стават нелегитимни. Нормално е:

1. Министерството на правосъдието да влезе спешно в ролята си на надзорник на НПО сектора и да върне Асоциация на парковете към нейната изначална цел да представлява българските държавни паркове, а не частни лица и интереси. Ако това вече е невъзможно, да бъде разпусната и преоснована.

2. МОСВ да извършат щателна проверка на усвояването на парите по проектоплана за парк “Българка” за 2 млн. лв., в който участва Тома Белев.

3. Прокуратурата да продължи проверката на асоциацията, включително да провери всички усвоявани държавни и европейски пари. Белев с АПБ е най-малкото партньор по проекта “За Балкана и хората” на стойност 4,7 млн. швейцарски франка заедно с “WWF България” на жена си.

4. Ако се борят срещу корупцията, “Да, България” да изтеглят от листите си Тома Белев като кандидат за депутат до приключване и на прокурорската проверка.

5. “Да, България” да изтеглят от листите си всички лица, съзнателно влезли в АПБ като индивидуални членове на мястото на цели държавни паркове под управление на Белев.
По-късно Каролев коментира пред “Труд” решението на МОСВ да спре предварителното изпълнение на плана на НП “Пирин”.

“За съжаление пореден министър на МОСВ се поддава на натиск на малка група хора, разпространяваща фалшиви псевдозелени тези с политическа и комерсиална цел”, каза Каролев.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. Първа издънка на президента Радев – не трябваще въобще да се намесва в тази дискусия.
    Има си ресорен министър и премиер-министър които се занимават с това.

    Пораждат се съмнения, дали лобито на зелените рекетьори и техните швейцарски покровители не властва и в президенството?!

  2. Боже, защо някой им обръща внимание, на тези жалки, мръсни, долни рекетьорчета!? Защо???

  3. КАКВО Е ОБЩОТО МЕЖДУ ПРЕЗИДЕНТ ТРЪМП И ПРЕЗИДЕНТ РАДЕВ ? .ОБЩОТО Е ЧЕ ВМЕСТО ГОВОРЕНЕ НА НАРОДИТЕ СИ , ВЗЕХА НА ВЪОРЪЖЕНИЕ ПИСАНЕТО ПО ИНТЕРНЕТ И ТУИТЪР !?!?.КАКТО И ТОВА В НЕПОДГОТВНЕНОСТТА СИ ЗА ПОСТА СИ И ПО ТАЗИ ПРИЧИНА СА ПРИНУДЕНИ ДА ИГРАЯТ ТАНГО .

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.