Четири компании проявяват интерес към АЕЦ "Белене"

Валентин Николов

Четири компании проявяват инвеститорски интерес към проекта "АЕЦ Белене", а това означава, че ще има голяма конкуренция, каза зам.-председателят на комисията по енергетика в НС Валентин Николов, който участва в Международната ядрена конференция "Българската атомна енергетика - национална, регионална и световна енергийна сигурност", която започна в Златни пясъци.

Той посочи, че днес в комисия в парламента ще се гледа предложението, с което се дава мандат на правителството да направи нужното за отмяна на своето решение от март 2012 година, с което се прекратява проекта. Утре тази точка ще е първа в заседанието на НС. Ще бъде даден мандат на министъра на енергетиката Теменужка Петкова да преговаря с потенциални инвеститори и да подготви търг. Сега съотношението на силите в НС е уникално, защото всички в момента най-малкото не са против проекта, може да не са "за", но най-малкото не са против, обясни депутатът.

Спекулира се с това, дали Русия ще ни постави под зависимост или, че ще ни врътне кранчето, няма как да се случи това. Държавата трябва да има водеща роля в проекта "АЕЦ Белене", каза народният представител от БСП Таско Ерменков и зам.-председател на комисията по енергетика.

Той припомни, че сагата "Белене" продължава вече 30 години и от 1998 г. няма правителство, което да не е допринесло централата да не се случи. Строителството й ще даде работа на хиляди българи, каза още той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони