ЦИК разреши привличане като обвиняем на Тома Белев

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 24 октомври 2019

Министър Танева: Над 600 работни места ще бъдат създадени чрез проекти по подхода ЛИДЕР

Хладилното ремарке с 39 трупа влязло във Великобритания през Белгия

„Български пощи” ще разпространяват вестници (обзор)

Доналд Тръмп: Отменяме санкциите срещу Турция Малък брой американски войски ще останат в райони, където има нефт, каза президентът на САЩ

МВнР: Оказваме максимално съдействие на британските власти във връзка с трагедията в Есекс

Тъп компромат срещу Иван Гешев (обзор) Сайт изкара милионер кандидата за главен прокурор

Трафиканти на травестити осъдени в Лондон (обзор) Нашенците подмамвали жертвите с добре платена работа, но ги карали да проституират

Над 100 джихадисти от ИДИЛ са избягали от затвори в Северна Сирия

Подуправителят на БНБ Калин Христов: Ниските лихви променят поведението на младите

„Фолксваген“ е замразил строежа на бъдещия завод в Турция

27 съдии, прокурори и следователи не са декларирали банкови сметки и имущество в чужбина НАП проверява общо 38 лица, заемащи публични длъжности, по разпореждане на главния прокурор след доклади на ДАНС

Четири милиона от чужбина чакат български паспорти Много лесно може да се реши демографският проблем, но липсата на политическа воля спира процеса

След Освобождението през 1878 г. преброяването сочи, че в България живеят само 1,7 милиона българи християни.

Тези дни получих от Симеон Дянков справка от Световната банка, в която беше описано демографското състояние на планетата Земя. Според този документ ние сме на шесто място по разлика между раждаемост и смъртност. Иначе казано – 110 000 българи умират годишно, а се раждат 60 хиляди.

Оказа се, че водещи световни сили водят в тази негативна класация – на първо място е Германия, след нея Япония, а трета – Италия. При германците ситуацията е следната – годишно там се раждат 625 хиляди души, а умират 890 000. Как така в тази страна, която има най-прекрасната социална система в света, няма раждаемост? Очевидно е, че те не решават своя демографски проблем с повишаване на детски надбавки или всякакви други услуги и привилегии за семействата.

Учените отдавна са го казали: хората раждат деца или за да се възпроизведат и едно-две деца са достатъчни, или за работна сила. Голямата раждаемост в България е факт до 1946 година. Причината – тогава има необходимост от работна ръка в земеделското стопанство, в което са били около 80 на сто от населението.

Ще можем ли да решим по някакъв начин нещата днес? За да отговорим на този въпрос нека да видим какво направиха германците, а така също Румъния и Унгария, които бяха на нашето дередже само допреди 4-5 години. Без да отслабват вниманието от социалната система, осигуряваща придобивки и бонуси за семействата с 2-3 и повече деца, те предвидливо и умно дадоха гражданство на лица по възможност от диаспората или на такива от същата цивилизационна група. Германците, например, имат огромна диаспора – още от времето на Екатерина II в Поволжието в Русия живеят два милиона техни, а други 900 000 са в Казахстан. Германци има още в Трансилвания в Румъния и на още няколко места в Европа. Точно тези хора Германия започна да си ги изтегля през годините като им даваше гражданство. Същото започнаха да правят румънците и унгарците. Като пример ще спомена, че само през миналата година румънците са дали 650 хиляди гражданства на хора от Молдова, която е румънската Македония, и от Украйна. Унгарците не останаха по-назад като дадоха паспорти на всички 150 000 души техни сънародници, живеещи в Украйна, а също така и на 600-те хиляди във Войводина (в Сърбия) и в Словакия.

Да видим как България е решавала този проблем след Освобождението през 1878 г., когато страната ни е била в ужасно демографско състояние. При преброяване тогава е установено, че на територията й са живели около 2,3 милиона души, от които само 1,7 милиона са българи християни. Турците са били 400 хиляди, циганите 93 000, а останалите над 100 хиляди са гърци по Черноморието, в Пловдив, Тополовград, Асеновград. Тези ужасяващи данни се дължат на огромните човешки загуби. По време на освободителната война България е загубила 10 пъти повече хора, отколкото през Априлското въстание. Оказва се, че османските войски са имали заповед, изпълнявана особено усърдно от армията на Сюлейман паша, да изтребват по пътя си българското християнско население. Обезбългарени са селата и градчетата по течението на реките Марица и Тунджа до Казанлък. Османлиите са стигнали до Карлово, където в двора на една джамия събрали всички мъже на града и ги избили. Контраударът на българите, когато везните на войната се накланят в полза на руснаците, е не по-малко ужасяващ. Ние избягваме да пишем за това, но истината е, че въоръжени български групи са се нахвърляли върху турските села и започват да избиват хората там, да завладяват къщите и земята им. Много турци обаче загиват и по друга причина. Знаейки, че ще има отмъщение, те формират огромни кервани – по 15-20 000 души, наречени на турски гьочове. Въоръжени до зъби, те са охранявани от башибозука или от черкезки татарски отряди. По пътя към Цариград керваните грабели и разрушавали българските села. Тогава е унищожен град Каварна и е изклано цялото българско население. В Бургаската низина не останал нито един жив човек и тъжни фотографии показват, подобно на Батак, черепи на избитити българи там. Но тези гьочове не са имали добра съдба. За тяхно нещастие в момента, в който руските войски тръгват да преминават Балкана, избухва страхотна виелица, която погубила и много руски войници. На връх Баба при Петро поле например, загиват 874 руснаци начело с генерал Дандевил, тръгнали да преминават прохода. А турските кервани с по няколко хиляди души просто замръзват. Това пишат всички чуждестранни кореспонденти, които обикалят по това време театъра на бойните действия.

Било е нещо страшно! Явно, става дума за стотици хиляди замръзнали. Само няколко години по-рано Мидхат паша казва, че мюсюлманите в страната са 1,5 милиона, а след Освобождението са само 400 000 души. Разбира се, не всички тези милион турци са изклани или замръзнали, голяма част от тях са се добрали до Турция и са останали там.

Първото българско правителство от 1879 година, както и източнорумелийската власт установяват, че огромни области от териториите, с които разполагат, като Търговище и Бургаско, са обезлюдени. И правителството решава да ги засели. Защото с 2,3 милиона души население трудно се прави държава на голямата за онова време територията от 96 000 кв. км. Интересен е въпросът откъде правителството е взело ресурс. Начините били два, първият е вътрешен. Оказва се, че в планините през годините на османското владичество се били заселили много българи в колиби. Те си имали колибарски селища и обработвали малки парчета земя. Предложението към тях било да се установят в равнината – Добруджа, Тракия, Дунавската равнина, за да могат да работят повече земя, да отглеждат семействата си, да плащат по-големи данъци. Любопитен факт е, че Козлодуй било влахо-турско селище, заселено от българи от планинските села около Босилеград.

Вторият ресурс е външният – българите от чужбина. Става дума за сънародниците ни, останали изцяло в османската империя, а не в двете български държави, каквито са Княжество България и Източна Румелия. Много хора са дошли от Македония, Източна Тракия, Беломорието, но те не били недостатъчно. Затова България широко отварила вратите си за българи от диаспората – Бесарабия, от Молдова, от Украйна, от Банат. Върнали се и българи католици от Австро-Унгария, а техните села са в Северна България – Бърдарски геран, Асеново и т.н. Те донасят и една по-голяма земеделска култура.

Въпреки всичко и българите от чужбина не достигали. Затова се стигнало до ресурс, който и днес би могъл да се приложи. Заселват се хора на цели села от нашата цивилизационна група – християни, но без да обръщаме внимание дали са протестанти, католици или православни. Търговищко и Бургаско били заселени от не малко черногорци, които след това са асимилирани. Заселват се сърби, руснаци, украинци, чехи. Тогава в България идва и бащата на голямата българска поетеса Дора Габе, който си купува чифлик в Добруджа. Заселват се и германци, които за съжаление Хитлер си прибира през 1941 – 1944 г. в Германия. Всички тези села вече са напълно асимилирани – и руснаците и сърбите, и черногорците, и чехите..

Този ресурс може да бъде използван и сега. Над 4 милиона са българите в Украйна, Молдова, Македония, Сърбия, Косово, Албания, Северна Гърция и Северна Турция. Много от тях искат да станат български граждани, да дойдат да живеят и работят в България. Ние обаче им правим хиляди спънки. Вместо да направим като Румъния и Унгария, които законово решиха проблема и сега дават средно по 500 хиляди гражданства годишно, ние даваме само 5-6000 гражданства годишно. Това е срамно и недалновидно. Тази година за пръв път имаме недостиг на работна ръка не само в туризма, но и в промишлеността. На тези, които са скептично настроени към такава идея, искам да им кажа, че тези хора не са аборигени. Всички те са със средно и висше образование. Това е така, защото са от бивши комунистически държави, където средното образование беше задължително. А какво да кажем за онези над 300 хиляди руснаци с имоти в България? Всички от тях желаят да имат наше гражданство, мнозина искат и да живеят тук. Много бъркат онези, които ги смятат за пета колона на Путин. Голяма част от тези хора просто бягат от политиката на Путин, която не им харесва. Изборът е наш, за всичко това трябва и политическа воля. А часовникът тиктака.

Днес, вече 10 години България е част от цивилизования свят като пълноправен член на ЕС. И съвсем сериозно можем да кажем, че е реализирана мечтата на българските националисти от началото на XX век. И България вече не е на три морета, а на два океана и 7 морета. Като част от демократичния свят.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (46)

 1. Заради тази статия божо димитров го приравнявам на нефела фифилота и олихофрена плевелиев.
  Даже плоскочелата къртица желев стои по високо в еволюционното развитие от него.

   1. Хапчената петров, хапчетата

    1. Повечето плюнки тук нямат ни дете, ни коте, но коментират Божидар Димитров. За мен професора е прав! Често го гледам и сравнявам исторически факти и съм склонен да му вярвам. Има много малоумници тук, които се изказват неподготвени.

  1. Ами, че то си е смешно!
   500 хиляди турци – безследно изчезнали по време на войната 1877-1878 г.
   И нито един историк не го забелязъл – сал завършилият „историп на бкп“ божу!
   Доказателства не представя – щото всички ще му се смеят!

   Пак по същия начин – 4 милиона чакали бг паспорт!
   Абе божооо! Нали беше вицепремиер точно по въпроса за българите в чужбина!
   И що не им даде паспортите тогава?
   Що от 2007 г. до сега са издадени само 53 хиляди паспорта на българи извън пределите на България?
   Ами просто защото няма как да има 4 милиона „българи“ извън България!

   Та така!

   Божо е лъжец в най-чист вид!
   Както по история! Така и по политика!

   1. Sichki angloezichni istorii otbeliazvat pogromite kakto na turci nad bulgari, taka i ot ruski voiski / bulgari nad turci i cherkezi – mnogo omraza se e otprishtila, strshni otmashtenia e imalo – oprovergavashto ,mirnoto Osmansko prisustvie na Balkanite’ !

  2. …само коментатори. А Вие, несъгласните-какво предлагата? Плюнки, плюнки…без съдържание?

   1. Предлагаме да им се казва на простите хора, че са такива…

   1. Тъп за тъпи хора.
    Както коментаторът божо пише, 1. Авторът божо нищо не направи кат министър, 2. Няма как да има 4 милиона българи навън но със сигурност има 4 милиона далавераджии, 3. Доводите на вълчу по долу са болезнено верни, което обезсмисля цялата гола вода в статията. И отделно от мен –
    германия е една от най несоциалните държави в европа.

 2. Четири милиона от чужбина чакат български паспорти, а близо 700 000 руски бежанци са вече настанени без чакане в България, Изкупиха я половината и вече ни се карат, че се разпореждаме с идиотските си паметници на съветския поробител.

  1. Па слагай цветя на паметника на янките бомбили софия. Някой да те спира?

 3. Samo taka.Tova e nachina i istinata.A za tozi nai-otgore.Poshel nahui blqd.

  1. Бляд ши викан на баща си олихофрена, мършо безродна.

 4. Някои соросоиди тук , може би предпочитат да ни набъкат с афро-азиатски пълчища. Джамиите си ги имаме вече, проповедници – джихадисти също…
  Когато си прост, като нашите управляващи, поне гледай какво правят съседите ти !

 5. Bravo g-n Dimitrov ! Napolno soglasen! Davaite grazhdanstvo na hristieni , nashi bratia I bratovchedi. Dobavil bih shtoto ruskite voiski prez 1877/78 sa izbili mnogo bashibuzuk I turci, a plenenata armia na Osman pasha bila dovarshena ot bolesti/stud , a I ot mnogo bulgarski kindjali, vkliuchaia ranen asker. Samiat Osman pasha e bil dobre gledan. Strashni vremena sa bili togaz!

 6. Работя с бесарабски българи взели наши паспорти. Разбрах, че далаверата е голяма. Бойко е оставил Патриотите да прибират парите и те си пълнят гушите от клетите хора.

 7. Темата е доста сложна.Едва ли ще се реши демографският проблем само с даване на гражданство.Няма нито социална,нито икономическа база в днешна България за повече граждани,които да живеят(повтарям да живеят) на територията й, а даването на гражданство на бъдещи емигранти не е решение на проблема.В България сега мизерстват от деца до пенсионери.Това,че такива псевдопатриоти реват за липса на кадри в туризма,за да угодят на туристическата мафия да плаща мизерни заплати,не означава липса на работна ръка.А пък с руснаците имащи имоти в България да им се дава гражданство е пълна глупост,равняваща се на предателство.

 8. Тъй… Имаше един човек албанец по душа и съзнание българин горанин по произход. Много е удобно за него с бг паспорта да дойде да работи в англия иначе се дупи и прочее. Не беше лош човек ама дреме ми на шмайзера за такива като него. Да си Българин е ген, съдба, душа и Божия орисия, не кирлив паспорт за който ссе плаща.

 9. Много тъпи разсъждения..българите от Украйна като вземат бълг.паспорт веднага заминават за Запада..така че пак ще е обезлюдено

 10. ПИШЕТЕ КОЛКО ОТ ТЕЗИ 5-6 000,КОИТО СА ПОЛУЧИЛИ БГ ПАСПОРТИ,ЖИВЕЯТ И РАБОТЯТ ТРАЙНО В БЪЛГАРИЯ ДНЕС.ЗА ДА ВИДИМ КАК СТОЯТ НЕЩАТА!!ПО ТОЗИ НАЙ-ВАЖЕН ПОКАЗАТЕЛ НИЩО НЕ ПИШЕТЕ!

 11. Чакат да:) Не знаем дали са 4-5 млн но има вкл и нашето семейство чакаме за сина български паспорт, защото, когато налускахме той беше малко дете и нямаше паспорт. За съжаление целия процес се проточи почти година. Започнахме демарша през януари 2017 и още чакаме паспорта му, надяваме се до Коледа да го получим. Още, ако се ожени официално за годеницата си, тя също иска паспорт и не го крие:) Също така детенцето им също ще получи български паспорт, чакаме паспрта от баща й и подаваме документи и за Правдичка, 1 г 1 мес. Въпроса е , който се коментира тук, колко хора ще се върнат да живеят в България, ако не за постоянно то за 6 мес. Знаем все повече българи от сев хамер. и зап. евр. които по разни причини не могат да се върнат напълно. Каквото и да е, трябва да се осигурят условия за децата и семействата на новопристигналите от цял свят българи. Подобна програм се прави в много държави, за България също се говореше даже плевко обеща лично, но за съжаление нищо не се прави и се внасят хора с друга култура, религия, манталитет и пр. И чакаме обяснение защо е така. Раздаване на безплатна земя, заеми с малки лихви, къщи, в България има много изоставени такива. Курсове по български, здравеопазване. Може да стане и ще стане, но сегашното правителство не го желае и прави спънки след спънки пред истинските българи, които искат да се завърнат в Родината си и това е кощунство и садизъм:(

 12. HA KOMYHETATA B DYPETATA EDIN K3A OT BATE MOHAMED……kmitr e OCMAHCKA MYPBA.

 13. Като ви прочете човек статията на изкуфелия прУфесор и коментарите и разбира защо сте на тоя хал…Мъка,мъка…

 14. Делиорманчето-тролчето и тук се изложи:)) с празните си дърдорения И не разбрахме тролко какъв ни е хала?

 15. Амии,Uniteds,искам да кажа,че вместо да се трудите,да градите и процъфтявате вие пак сте тръгнали по све свету да събирате ,,бугари´´от кол и въже да плашите гаргите колко сте многобройни,велики и страшни! Ами решението е много просто бе : е…. се и правете бебета! Ясно е,че нищо не се получи с ,,горящите от желание да се завърнат към корените си´´ цигани,помаци и турци,та сте тръгнали на лов за ,,бугари офшорки´´!

 16. Делиорманче пак глупости говориш:))) И какво толкоз мразиш “бугарите“? Да не са ти изяли пържолата + изпили винцето:)??? Може да не сме идеални, но това важи за всички нации:) И ти трябва да го знаеш, нали? Навсякъде си има боклук – на места е повечко на други по-малко, но си го има..И връщане на диаспорци в родините им не е патент на България. Това се прави отдавна и в много държави:) така че пий една студена водичка и до скоро:)

 17. 500 000 най-малко са изклани през войната като отмъщение. И не е вярно това, че тези цифри са измислени и нито един историк не ги бил видял. Има една строфа от прочутото Вазово стихотворение „От Батак съм, чичо“ която строфа се пропуска в читанките на учениците и тя гласи:

  ПОСЛЕ НИЙ ГИ КЛАХМЕ КАКТО ТЕ НИ КЛАХА.

  Тя казва достатъчно. А колкото до цветята на паметника на янките, бомбардирали София, не берете кахър. Там има кой да слага цветя. Тия момчета са се били против нацизма, фашизма и против държавите обявили война на тяхната родина. През Първата св. война германци, французи и англичани са копани в общ гроб и никой не е питал кой крив и кой прав, заедно са празнували Коледа и на другия ден са се били за своята родина. Но българинът е светлинни години от Левски и от Ст.Стамболов.

  1. Bai Krstyo, anglichani, francuzi, germanci mai Rodina im bila po celio svet, bre, , Veliki Imperii’ , nema shto. A USA I GB pilotite, borci sreshtu nacizma , sa razrushili centara na Sofia I iztrebili nad 1000 nevinni dushi. Ajde seki da si gleda semeistvoto si, namesto chuzhdite nevesti I dvorove.

  2. Абе им6ецил де6илен, какво се правиш на умен?! Дреме ми на оная работа кой слага цветя на американските пилоти, на вьорнер или на рейгъв. Ако ще цялото олихофренско войнство на натовския клуб да слага – все ми е тая. Онуй психо, кат не ще да слага на съветски – да слага на американските… ако иска на друг – да си построи друг паметник – на него да слага цветя.

  3. Отлично подбран ник! Пълно съвпадение с предателя. Американските и английски момчета били воювали срещу нацизма. Изтребвали българските нацисти – жени и деца, мирно население! Такъв изрод е доста рядко явление за българщината.

 18. Грешиш ,Юнайтедс,грешиш-ние,турците не мразим бугарите! В нашите семейства родителите ни не ни възпитават да мразим други нации,включая вашата,докато у вас това е практика още от рождение! Всички недостатъци на нацията си ,като отсъствие на трудолюбие,коректност,честност,хигиена и много други сте ги преписали на нас и години наред комунистическвта пропагандна машина ви ги насаждаше в главите ви и ви застави да повярвате,че това е така! Въпреки факта,че не сте това,за каквито се мислехте(едва ли не най великите в света?!) мнозина от вас продължават да мислят в същия дух по инерция до ден днешен.До южната ви граница се е изправил коскоджа ми ти икономически и военен колос а вие,джуджето кроите планове със самолети пета ръка или с няколкото самолети,които се каните да ги закупите от години да им се противопоставите! Градите огради,нападате беззащитни бабички,оставили сте на произвола на съдбата районите с турско население и бълвате ежедневно исторически недоказани негативи срещу нас! Самия факт,че сте избрали най нахално 3-ти март за ,,всенационален празник´´ Красноречиво говори за всичко!Дето се вика ,,no comment’’!

  1. A bre Ludogorskii, balnuvash, djanam. Tolkoz nashi turci sum videl po chuzhbina, imame se za svoi, uvazhavame se, kafeto sarbame naedno, ti da ne si izpalzial iz siromashna Anadola bre, det do skoro nemashe ni bolnici, ni uchilishta, ni blagoustroistvo,. dobre che Erdo ot religiozno ubezhdenie farli pari za tia nesretnici. BG e hranila, oblichala Osmanskata Imperia – zatui Vi e zhalno shtoto se otdelihme ot Vas, sicho dobro ste nauchili ot nas. Viz sherbetlia kafe , lokuma I liubovnite tabieti sa vash specialitet. Ajde so zdrave.

  2. Druzhe, ludogorsko chado, ne znam dali pishe v Korana, ala v Bibliata pishe za ispolina ,mazh obuchen na voina’ – Goliat , I za ,rusia I krasiv kato momiche’ – David , 15 godishno ovcharche, sin na Esei , sin na Vooz ot moavkata Rut. Pisano e v Prva kniga na Tcarete glava 17, ako imash volia prosveti se !

 19. Deliormanski в много отношения е прав. Особено за 3ти март. Тогава мераците бяха за 6ти септември, но комунистите имаха мнозинство и надделяха. Всъщност те винаги са имали мнозинство. ВG никога не е имала потенциал да храни и облича Османската империя, още по-малко сме се отделили от нея, а по скоро стана малко зорлем дето викат комшиите. Но какъвто народът такива му и турците. А те направиха всичко възможно режимът в България да бъде с комунистическа окраска, а Ахмед Доган е програмиран от комунистическата система да е жив и здрав.

  1. Kochanski oriz, zhito ot Zagore, ot Serskoro pole, mnogobroini stada ovce ot Rodopite, volna i sirene, pamuk I len ……Turcina e bil gospodar I administrator, Kemal Ataturk gi nauchi da se trudiat za sebe si.Za lenivite arabi da ne govorim, a sudancite beha za robi I domashni prisluzhnici, samo v Egypt imashe proizvodstvo, ala se otdeliha ot po-rano. A Palestina be zapusnata I nezdrava zamia.

  2. Те комунистите още от 1879та имат мнозинство…

 20. Така е Данче:) И ние по чужбината сме си другарували с хмм “турски“българи.Помагали сме си, един език говорехме, децата ни си играеха заедно..Дело е изпаднало в делириум:)) освен това в България няма турци. 99% от истинското турско население е напуснало България след Освобождението от турско робство и това е исторически факт – историците ни ще го потвърдят, а и е било нормално да се страхуват да останат в освободената вече територия на България:) нали? Останалите са били българи, които през тези тежки години са били помачени или им е била сменена вярата. Къде с насилие, къде по желание на някои от тях за по-добър живот, бизнес и пр. Така че след Освобождението от турско иго те не е имало къде да отидат, защото са били българи и Родината им е била България. И ти Делко си българче, може и помачено, но си Българче и се гордей, че си такова:)) И българския си знаеш и на български форуми със събратята си Българе дискутираш:) Браво:) Да си ни живо и здраво, а и не забравяй, че след като голяма част от помачените ни Българе отидоха в туркия после бързо се завърнаха в България или се пръснаха по света. Лично познаваме българи, които от туркия бяха дошли в Канада, Сащ, зап европа… Приятна събота и неделя на всички достойни и почтени Българи:)))!!!

  1. Taka e , lazovete beha progoneni 1878 . DNK-to na nashte turci e razlicno ot anadolskite turci . Chetete spomenite na Simeon Radev za ,Resenskite turci I pomaci’ !

 21. А бе к´во си губя времето с вас! Аз му говоря за охлюви а той пак Индианеца Винету та Винету!

 22. Г-н професора не споменава нищо за съдбата на таврийските българи, които през 1943 г. идват в България от СССР, но след 1944 г. са арестувани и депортирани от Червената армия, като 2 000 от тях за избити. На техните убийци, от признателния български народ, е издигнат 37 метров монумент в центъра на София през 1954 г. На този паметник проф. Иво Христов, Петър Волгин и Александър Симов поднасят венци в знак на дълбока благодарност.

 23. Пишман-хисторика Божо Кунилингуса пак пише глупости на три ракии: “ Голяма част от тези хора просто бягат от политиката на Путин, която не им харесва“. За разлика от англичаните, които купуват имоти и се заселват у нас (сигурно защото не харесват Дейвид Камерунеца и Тереза Мей!?), руснаците купуват имоти у нас за инвестиция или за почивка през лятото, а също и за облекчение по визовия режим в ЕС.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.