Чили поиска Великобритания да върне статуя от Великденските острови

Делегация от Великденските острови, които са част от територията на Чили, пропътува хиляди километри до Великобритания. Причината - апел за връщането на тяхна статуя, която е част от експонатите на Британския музей.

Статуята, която е на показ в Британския музей, била открадната от британски комодор през 19-ти век, за да бъде подарена на кралица Виктория. Според чилийската делегация, каменната фигура е част от националното богатство на държавата и като такова, тя трябва да бъде върната, предаде БНТ.

"Ние оценяваме факта, че пътувате дълго до островите, тъй като те са много отдалечено място. Но, вие държите статуята ни вече 150 години. Бихме искали да си я върнем", заяви Тарета Рапу - губернатор на Великденските острови.

Във вторник делегацията посети музея и отслужи специална церемония, по време на която бяха изпълнени традиционни песни и беше поднесена пръст от Великденските острови.

В миналото статуята е носила името "Скритият приятел", но след нейното преместване в Англия през 1868 година, островитяните я наричат "Откраднатият приятел".

Директорът на Британския музей Хартвиг Фишер се съгласи да проведе бъдещи разговори за постигане на съгласие с чилийската страна.

Коментари

Задължително поле