Човечеството си отдъхна: Тръмп отстрани Болтън

Доналд Тръмп уволни “най-опасният човек в света”, както наричат Джон Болтън.

Джон Болтън изпитваше абсолютно страстното желание да завихри Третата световна война

По някаква причина на демократите не им се нрави неговото внезапно напускане

Джон Болтън повече няма да бъде съветник по националната сигурност на президента Доналд Тръмп. Тръмп каза, че е уволнил Болтън, а Болтън, че първо той е предложил да си подаде оставката. И двамата дадоха да се разбере, че уволнението се дължи на разногласия по външната политика, което бе потвърдено от съобщения от независими източници.

Лично аз не се интересувам от това. Не ме интересува дали Тръмп е уволнил Болтън заради дебат за това кои герои от „улица Сезам“ ще спечелят боксовия мач с голи ръце. Безразлично ми е дали Болтън бе издухан от силен порив на вятъра от Белия дом. Опитът да разбера спецификата на драмата в администрацията на Тръмп, пълна с измамни социопати, винаги е безполезно мероприятие. А в този случай е още по-безсмислено, защото всичко, което има значение, е, че Джон Болтън не е там. Това по своята същност е много добро нещо, без значение какви събития са го довели до това.

Тръмп казва, че следващата седмица ще назначи нов съветник по националната сигурност, а добрата новина е, че който и да избере, няма да е по-лош от Джон Болтън. Възможно е новият да не е по-добър, но той няма да бъде по-кръвожаден от психопатичното чудовище - неговия предшественик. Без преувеличение Болтън е толкова лош, че няма накъде да бъде по-лошо, защото той изпитваше абсолютно страстното желание да завихри Третата световна война. Засега настоящият заместник на Болтън е неоконсерватор на име Чарлз Купърман, когото анализаторът Джефри Кей определя като „неандертал-рейгънист-исламофоб, креатура на отбранителната индустрия и много близък сътрудник на самия Болтън“. Вървят слухове и за друг мерзък неоконсерватор и съюзник на Болтън, бившият анализатор на ЦРУ Фред Флейц, който също се смята за един от най-вероятните кандидати за вакантната позиция. Следователно, не можем да сме сигурни, че замяната на Болтън ще бъде по-добра, но можем да бъдем абсолютно сигурни, че тя няма да е по-лоша от него.

Безспорен положителен момент е, че бившият директор на PNAC * вече няма да заема поста на най-влиятелния външнополитически съветник на планетата Земя. Той е толкова психопатичен, че веднъж заплаши, че ще убие децата на един от ръководителите на OЗХО (Организация за забрана на химическото оръжие), защото е пречел на САЩ да организират нахлуването в Ирак. Ясно и очевидно е, че това по дефиниция е изгодно за цялото човечество. Но защо лидерите на Демократическата партия възразяват срещу това Тръмп да уволни Болтън.

Президентът Доналд Тръмп заяви във вторник, че ще помоли съветника по националната сигурност Джон Болтън да подаде оставка, като отбеляза, че „категорично не е съгласен с много от неговите предложения, и на неговото мнение са и другите членове на администрацията... „Внезапното напускане на Джон Болтън е символ на бъркотията, която е обезпокоителна за нашите съюзници още от първия ден на Тръмп“ - написа в Twitter спикерът на Конгреса Нанси Пелоси. И още: „Устойчивото лидерство и стратегическата външна политика са ключови за гарантирането на националната сигурност на Америка“.

„Днешните действия на @RealDonaldTrump (профилът на президента в Туитър - бел. ред.) са само последният пример от неговия подход, основан на правителствения хаос и безразборните му политики за национална сигурност“, пише в Twitter лидерът на малцинствата в Сената Чък Шумер. „Ако възгледите на посланик Болтън не са достатъчно крайни за вас, тогава знайте, че САЩ се подготвят за още по-хаотични времена“.

„Направо съм шокиран от днешната сериозна нестабилност на американската външна политика“, пише демократичният сенатор Крис Мърфи. „Не съм фен на Болтън, но светът се разпада, а въртящата се врата в американското ръководство дърпа Америка назад от света в момент, когато е повече от необходима стабилната американска ръка“.

Тези коментари в стила на „Не съм фен на Болтън, но...“ днес се разпространяват в целия центристки Twitter и показват как основната медийна пропагандна машина потвърди безумната кръвожадност на Болтън. Неоконсервативни пропагандисти като Макс Бут, който публикува статия във „Вашингтон пост“ под заглавието „Джон Болтън беше лош. Напускането му може да е по-лошо“.

Няма да се притеснявам и съм съгласна с популярната идея в наши дни, че уволнението на Болтън е повратна точка за администрацията на Тръмп. Отсъствието му няма да върне към живот десетките хиляди венецуелци, които бяха убити от санкциите на администрацията на Тръмп. Неговото отсъствие е малко вероятно да окаже влияние върху постоянно провалящите се обещания на президента за изтеглянето на американските военни от Сирия и Афганистан. Но това по никакъв начин няма да влоши ситуацията или може би ще я подобри малко.

Политическата и медийната класа полудява всеки път, когато този президент устно изрази възможността да обезсили интервенциите в чужбина, но го одобрява веднага щом направи обратното и засили тези интервенции. Тази класа, разбира се, ще се противопостави на внезапното премахване на най-яростния подпалвач на войни, който може да бъде открит във Вашингтон, окръг Колумбия.

Вечната война беше станала толкова нормална, че създателите на този наратив винаги представяха всяка стъпка по нейното ограничаване като ненормална и грозна. Техният отговор за отстраняването на Болтън ви казва всичко, което трябва да знаете за това какво всъщност представляват тези така наречени „центристи“. А те са жадни за насилие екстремисти, чиято идеология заплашва целия свят.

*Авторката е независима американска журналистка.

** Проект за новия американски век (Project for the New American Century) е американска НПО със седалище във Вашингтон, окръг Колумбия, действаща от 1997 г. до 2006 г. Основана е от Уилям Кристол и Робърт Каган. Официалната цел на PNAC е “насърчаването на американското глобално лидерство”.

(Статията е публикувана в сайта на журналистката и е преведена в svpressa.ru, превод за „Труд“ - Павел Павлов)

Коментари

Задължително поле