Човешка грешка - основна версия за Хитрино (ОБЗОР)

Човешка грешка - това е най-вероятната причина за жп катастрофата на гара Хитрино, заяви вчера шефът на Националната следствена служба Евгени Диков. Проверяват се още две версии - за техническа неизправност на локомотива и вагоните и за повреда на релсите и стрелките. Напълно са изключени други две - за умишлен взрив или за терористичен акт, категоричен бе Диков.

Седем души загинаха и 29 бяха ранени при трагедията в шуменското село на 10 декември м.г. Повдигнати бяха обвинения на главния машинист Димитър Михнев и на помощника му Радослав Петков, тъй като влакът е влязъл в гарата със 78 км/ч при разрешени 40 км/ч.

Според лицензирана фирма за частни разследвания е имало грешно отключена стрелка, както и съмнения, че тя била оправена, докато районът е бил блокиран.

Назначени са 35 експертизи и докато не бъдат готови, не можем да твърдим и не твърдим, че само двамата машинисти са виновни, коментира вчера в Бургас Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор. По думите є пет часа след взрива стрелката е била заснета от следователи в правилно положение и заключена, а ключът е бил на мястото си.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право