Мачовете и спортът по телевизията днес, събота, 14 декември 2019

На 14 декември 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за събота, 14.12.2019

Шофьорът, блъснал 2 деца в София: Карах бавно, минавах на зелено

Тръмп: Импийчмънтът е измама

Игор Додон: България и Румъния са готови да пропуснат руски газ до Молдова, ако транзита през Украйна спре

Триумф за Джонсън, Брекзит на хоризонта (обзор)

Дете е починало, след като е било блъснато от кола на столичен булевард, друго е в болница

Джип се удари в „Голф“ след обратен завой и блокира булевард „Цар Борис III“ в София

Неизвестен откри огън по пешеходци в Торонто

Борис Джонсън призова страната към единство след разделенията, предизвикани от Брекзит

„Труд Уикенд“ – един вестник за два дни

Камарата на представителите гласува следващата седмица импийчмънт на Тръмп

Министър Петя Аврамова: Климатичните промени са причина за водния режим в Перник

Свалят чиновниците от колите на НСО Повод е катастрофата с кола на НСО, която закарала до дома му секретар на Румен Радев

Басейнова дирекция глобява „Напоителни системи“ за полусухото корито на Въча в Кричим

Областният управител Дани Каназирева и зам.-министърът на околната среда Красимир Живков (вляво).

Басейнова дирекция ще глоби „Напоителни системи“ за полусухото корито на река Въча в чертите на град Кричим, защото не е спазен разписаният от МОСВ график за осигуряване на необходимите количества вода. Това стана ясно на среща при областния управител на Пловдив Дани Каназирева, на която присъстваха зам.-министърът на околната среда Красимир Живков, представители на НЕК ЕАД, Напоителни системи клон Марица, Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“– Пловдив, Сдружение риболовен клуб „Балканка“, Риболовно сдружение с нестопанска цел „Олимпик 2002“ и кметът на Кричим Атанас Калчев.

„Минималната глоба е 10 000 лв., но в случая наказанието няма да е минимално“, заяви Красимир Живков.

Проблемът идва от ремонта на „ВЕЦ – Въча 1“, при който необходимите количества вода е трябвало да се осигуряват от „ВЕЦ – Кричим“, но само по 18 часа на ден. Проверката на Басейнова дирекция не е установила нарушения от страна на НЕК, но при „Напоителни системи“ са констатирани отклонения на одобрения график.

Присъстващите бяха запознати с резултатите от извършените проверки на място от Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ (БДИБР). При проверка на водохващането на „Напоителни системи“ от река Въча беше установено, че по данни от дневника на 18.11.2019 г. за оводняване на коритото са пропуснати 271 920 куб. м, което е приблизително 4,8 куб.м/сек. На 19 ноември пропуснатите количества за оводняване на коритото на реката са 77 550 куб. м или 1,2 куб.м/сек., което е нарушение на режимния график, според който за оводняване на реката от язовир Кричим е необходимо да бъдат пропускани минимум 5 куб.м/сек. На 20-ти ноември няма отразени пропуснати водни количества. Липсва и монтирано измервателно устройство от „Напоителни системи“.

За нормалното състояние на коритото на Въча в Кричим е необходим отток от 5 куб. м/сек, а не 1,8 кум. м/сек, колкото е нормативно установеният екологичен минимум. Тази по-висока норма е задължителна за Кричим, но за трайното решавана на проблема се предвижда да бъде направено инженерно и хидроложко проучване на коритото на р. Въча, което да даде отговор на въпрос как да бъде коригирано то, за да не се разпилява водният отток.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.