Чревни инфекции тръшнаха пловдивчани в жегите

Чревни инфекции продължават да тормозят в летните жеги жителите на Пловдив и региона, където през последната седмица са регистрирани нови 77 случая. Те са дори с шест повече от предишния отчетен период от 13 до 19 юли, когато бе предишният пик от началото на 2017 година и с двойно повече в сравнение с началото на този месец, съобщиха от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в града под тепетата.

Най-много натръшкани от ентероколит има в Пловдив – 42 души, докато останалите 35 случая са в различни населени места на областта. В Карлово  са приети 4 местни жители с ентероколит, в Пловдивския Бевърли Хилс, както е известно населеното с баровски къщи село Марково има 3 случая, в Асеновград, Христо Даново, Розино, Виница, Рогош, Чешнигирово – по 2, а по един пострадал от чревна инфекция Баня, Ягодово, Първенец,  Труд , Любен, Шишманци, Главатар, Дъбене,  Болярци, Стамболийски, Градина, Динк, Съединение, Катуница, Калофер и Боянци. Освен тях има и по един случай на поразени от салмонелоза в Пловдив и съседното до областния град село Ягодово.

2,5 пъти са се увеличили случаите на заболени от вирусни хепатити в Пловдивска област – в периода 20-26 юли те са 18 срещу 7 в предходния отчетен период. Добрата новина е, че няма нито един  нов случай на заболял от морбили. Ухапаните от кърлежи са четирима за последната седмица, като два от случаите са в Пловдив. От марсилска треска са поразени двама души в региона, като единият е пловдивчанин. В РЗИ-Пловдив нямат информация за случаи на болни от ку-треска и лаймска болест за последните 7 дни.

Коментари

Задължително поле