ЧСИ продаде мелничния комбинат в Търново за 4,5 млн. лева

Предприятието на подсъдимия по мегаделото „Недосегаемите” Младен Милков вече е собственост на банка

Мелничният комбинат във Велико Търново на подсъдимия по мегаделото „Недосегаемите” Младен Милков е продаден от съдия-изпълнител за 4 595 806 лева в полза на банка кредитор. Преди година самият Милков поиска от Окръжния съд в старата столица производство по несъстоятелност за фирмата си „Спринк“ ЕООД, която държеше мелницата и други имоти в Полски Сеновец. Молбата на бизнесмена бе заради неплатежоспособността на дружеството, което има активи за 60 млн. лв., които обаче осма година са под запор от държавата по дело за незаконно придобито имущество.

milkov-360x342

Фирмата на Милков постепенно натрупала 7 млн.лева кредити към банка, които не може да покрива с имущество, защото е под запор. С въпросната молба се искаше и спиране на изпълнително дело срещу същата фирма от банката кредитор и налагане на предварителни обезпечителни мерки. Междувременно обаче Милков предявил претенции срещу публичната продан като в жалба до Окръжния съд във Велико Търново той заявява, че сумата, за която е продадено предприятието не е реална, а силно занижена. Магистратите обаче са отхвърлили жалбата като неоснователна , решението е окончателно и банката вече е собственик на мелничния комбинат.

Младен Милков и бивши данъчни служители от Велико Търново са подсъдими по мегаделото „Недосегаемите” . Те са обвинени, че са действали като организарана престъпна група ,която успяла да източи над 9 млн.лв. ДДС.

Спецоперацията срещу фамилията Милкови и ексбирниците бе през февруари 2010 година, когато бяха арестувани 10 души във Велико Търново. Две седмици след задържането, съпругата на Милков-Анелия се обеси в ареста,но виновни за това не се намериха.

През 2013 година двама прокурори от Окръжната прокуратура във Велико Търново изготвиха и внесоха в съда обвинителен акт от 649 страници. По делото бяха разпитани над 2000 свидетели и то тръгна в Спецсъда през февруари 2014 година. Малко след това спецсъдът го прекрати заради нарушени човешки права на подсъдимите. Така всичките 1000 тома са отлежаваха близо 2 години и едва през септември миналата година на делото отново бе даден ход.

По време на заседанията прокуратурата е поискала общо около 50 години затвор за всички подсъдими и 15 години специално за Младен Милков, сочен за тартор на организираната престъпна група.

По време на мащабното разследване бяха запорирани сметки и наложени възбрани на семейство Милкови за над 12 млн. лв. Скандалното дело бе съпроводено и с кражба на 200 000 лева от сейф на Окръжната прокуратура във великотърновски клон на банка. Те бяха иззети при обиските в мелничния комбинат в старата столица, собственост на Младен Милков. До днес парите ги няма, крадците са неизвестни, а делото е прекратено.

Коментари

Задължително поле