Чудотворна икона цери болни в село Желява

Почти 200-годишна история е скрита зад стените на храм "Св. Николай Чудотворец" в село Желява.

Много от стенописите в храма нямат лица, тъй като местните са вярвали, че ако издълбаеш част от лицето на светец, ще намериш изцеление. Наред с интересната история на храма истинското чудо в него се случва през 2016 г., когато като дарение пристига иконата на Света Богородица "Всецарица", информира БТВ.

"Това е единствената икона на "Св. Богородица Всецарица" в България, за която можем да споменем името на този, който я е дарил - Атанас Юспулис от град Патра в Гърция. На едно от поклоническите си пътувания в Света гора в манастира му се явява света Богородица на сън. И му казва да вземе икона на Света Богородица "Всецарица", да бъде осветена във Ватопед в храма, където е оригиналът, и да я занесе в село Желява, Софийско", разказва отец Василий Русев.

Веднага след като е въдворена в храма, посетителите на църквата започват да разказват за нейните способности. Болни започват да свидетелстват за това как са намерили изцеление, а бездетни са се сдобили с рожби. Предводителят на храма - отец Василий, не веднъж е ставал свидетел на чудесата, които е донесла иконата.

"Първото чудо, с което се сблъскат, беше едно детенце на 6 месеца, доведено зимата в студа от майка му и баща му. Споменаха, че половината му бял дроб въобще не работи, а другата половина - от нея само една половина работи. И те не могли нищо повече да направят, тъй като детето било малко и са безсилни. Тя го донесе на ръце, помолихме се. След една година го кръстихме детенцето и си е живо и здраво и до ден днешен, без операция, без нищо", разказва той.

Според преданията, за да помогне иконата, в храма трябва да се влезе с чисти помисли, а молитвата да бъде от сърце.

Коментари

Задължително поле