Чудото на „Ферари“ - нередовен двигател?

Charles Leclerc (MON) Ferrari SF90 celebrates his pole position in qualifying parc ferme. 21.09.2019. Formula 1 World Championship, Rd 15, Singapore Grand Prix, Marina Bay Street Circuit, Singapore, Qualifying Day. - www.xpbimages.com, EMail: requests@xpbimages.com - copy of publication required for printed pictures. Every used picture is fee-liable. © Copyright: Batchelor / XPB Images

„Ферари“ за шеста поредна година не успя да спре „Мерцедес“ по пътя към титлите при пилотите и конструкторите. Но италианският тим имаше всички шансове да го направи предвид сериозното превъзходство в чиста скорост, която колите му имаха след лятната пауза. Тя доведе до победи във всичките 5 квалификации, но Шарл Льоклер и Себастиан Фетел изпуснаха последните две състезания и позволиха на „сребърните стрели“ да си осигурят първите места в крайното класиране. От „Мерцедес“ и „Ред Бул“ обаче се усъмниха, че „скудерията“ е използвала своеобразен допинг, за да постигне толкова бърз напредък в представянето на автомобила си.

Двата тима нямат доказателства и не са сезирали ФИА да направи разследване на двигателя на „Ферари“. Според тях обаче машината е пригодена да използва и маслото като гориво, което да дава допълнителна мощност в определени моменти. Според инженерите им това прави колата по-бърза с около 0,8 секунди на обиколка.

Правилникът на Формула 1 забранява двигателят да използва друго освен бензин в горивния процес, но „Мерцедес“ и „Ред Бул“ вече са отправили запитвания дали може да потърсят подобни решение за собствените си коли.

Засега не се очертава евентуално наказание за „Ферари“, но такова може да получи „Рено“ заради нередовна спирачна система. Тимът инсталирал в болидите устройство, което регулира спирачките в зависимост от мястото на пистата, на което е колата. Това е в разрез с правилника, който гласи, че „пилотът трябва да управлява автомобила сам и без чужда помощ.“

Коментари

Задължително поле