Чужбината вече не е това, което беше

Скалпелът в Министерството на здравеопазването пак не уцели истинските злоупотреби

Една женица на предпенсионна възраст, бурма в Министерството на здравеопазването, се разболя. Работата я беше затиснала, стресът й дойде в повече, закономерно вдигна кръвното и се тръшна от сърдечна криза. С кръв от носа и пред инфаркт я откараха в спешни кабинети – „Пирогов“, „Токуда“, ИСУЛ, кардиолог, нови хапчета – банален случай в системата. Само джипито, което най-добре я познава, предписа почивка и даде болничен лист за 4-5 дни.

Женицата щастливо бе изучила децата си в чужбина, послушни деца, задомени и с работа в Европа. Те веднага пратиха самолетен билет на майка си – да дойде при тях, да се погрижат за нея, да я заведат и при друг лекар, нали в медицината винаги има и други мнения. Два часа полет, радостни емоции, пълна къща, консултация в клиника... Успокоиха ги, нищо страшно слава Богу, само че майката хукна да си ходи обратно в министерството. Работата се е натрупала на бюрото и съвестната бурма отново потъна в папките и преписките. Но не за дълго.

С болничен лист в чужбина? Закононарушителка! Не разчитаме повече на тази бурма, вън! МЗ в момента се бори срещу изтичането на средства от Здравната каса. Имало мними болни, които ходели да си почиват в Гърция, че и на Малдивите.

Случайно или не, точно сега Министерският съвет обсъжда дали и как да се затегне режимът с болничните листове.

И женицата бе уволнена безапелационно и назидателно в рамките на кампанията с болничните листове. Съкратиха я, без никой да я чуе, че се е лекувала вкъщи при децата, а не се е развявала в Мулен Руж, в Дисниленд или на екзотичен плаж. Тъкмо в Министерството на здравеопазването не зачели Европейската харта на пациента и се отнесли към жената като към крепостен селянин.

Този истински случай датира от първите дни на октомври, потърпевшата М.Д.Х. е пострадала от Министерството на здравеопазването. Буквално за дни е загубила работата си. Куриозът илюстрира колко сбъркан и грешен понякога може да бъде подходът в здравната политика, когато назидателно се търси учрежденски морал като в постсоциалистически почин за затягане на кранчето. Едно е инспекторите да залавят „временно нетрудоспособни” курортисти в Гърция или на далечен остров. Съвсем друго е да се отиде в държава-членка от ЕС на преглед, платен на всичкото отгоре от семейството на пациента, а не от Здравната каса.

Чужбина вече не е това, което беше, и няма как да не катастрофира фанатичното прилагане на наредби с остарял морал. Вече няма Желязна завеса в Европейския съюз, поне в здравеопазването. Факторите в МЗ са замахнали в устрема си да регулират, само че са извадили нож срещу женица с хипертонична криза, на 56 години и с минимални изгледи да се конкурира на пазара на труда. И пак са им се изплъзнали големите нарушители, точещи бюджета на Здравната каса. Какво излиза? Скалпелът, вместо да реже уродливото, безпощадно е заклал дребна бурма. Дори да вярва човек в съда, в омбудсмана или в човечността на министъра, здравеопазването е смазало човек. Какво тук значи някаква си личност? Добре поне, че не са я убили като Вапцаров.

„Един от акцентите на днешното заседание на Министерския съвет (извънредното заседание във вторник, 24 октомври – б. р.) беше тревожната тенденция за ръст на издаваните болнични – и като бройка, и като финансов ресурс, нужен за покриването им. Набелязани са мерки и срокове, които да урегулират растящия брой на болничните, предстоят проверки и промяна в нормативни актове“, коментира здравният министър проф. Николай Петров.

Повече регулация и засилен контрол в процеса на освидетелстване на действително болните пациенти. Това са част от мерките срещу злоупотребата с болнични листове, съобщи министърът на здравеопазването проф. Николай Петров след среща при премиера, на която присъстваха и министърът на финансите, и управителят на НОИ, съобщава сайтът на МЗ.

 

Безработни се хвалят с екзотична ваканция

Преди няколко години в Белгия мъж, който получава обезщетение за безработица, се оттеглил да ваканцува на екзотичен остров и се похвалил на страницата си във фейсбук с хубавата си екскурзия с презокеански лайнер. Качил снимки във всевиждащите социални мрежи как се разхожда по брега на морето и по пясъка на златисти плажове, как си пие коктейли и се забавлява под сянката на палми на шезлонг в бара.

Точно на тези фотоси попаднали бдителни данъчни инспектори и служители от службата за социално осигуряване. Те незабавно изчислили колко струва круизът. Разбира се, че дори и в богатите държави цената на такива ваканции надхвърлят чувствително размера на обезщетенията за безработица. За да ги получава обаче, човекът декларирал, че няма други доходи, а екскурзията все пак не му била подарена от спонсор, нито му се паднала от лотарията. Попълването на неверни документи е укоримо деяние, за което на социално активния турист незабавно му спрели помощите за безработица и му потърсили отговорност за съдържанието на декларациите.

Случаят с палмите разтърси общественото мнение в Белгия, където климатът бездруго е студен и дъждовен. Някои тогава се питаха защо свободата на словото се използва и за наказателни цели, но държавните органи за финансова дисциплина разполагаха с неопровержими доказателства и реагираха безпощадно.

Има повече разлики, отколкото прилики в сравнение с усилията на нашето Министерство на здравеопазването да се саморазправи строго и без упойка с болни за пред системата на НОИ туристи, пътуващи в чужбина. У нас предполагаемите нарушители отново са недосегаеми и безнаказани и няма данни срещу тях да са събрани доказателства.

Коментари

Задължително поле