На 20 март 2019 да почерпят

Страшни предсказания, в които никой не повярва, но те се сбъднаха

Колосален провал за червения отбор в „Хелс Китчън“

Черна гора вдига Футболист №1

Рамуш Харадинай: Въобще не ни интересува Сърбия и какво се случва там

Пътнически самолет се запали на летището в Техеран (ВИДЕО)

Кристалина Георгиева: Пропътувах много дълъг път до Световната банка

Правило от 1604 г. препъва Брекзит Удължаване на срока изглежда най-вероятно

Руският военен министър се срещна с Асад в Сирия

Български отбор спечели Световното първенство за геймъри

Назърбаев се оттегли след 29 години на власт Изненадващо президентът на Казахстан обяви оставката си

„Ла Скала“ връща €3 млн. на Рияд

Ученички танцуват кючек в час, учителка им ръкопляска

Ремонтират с близо 7 млн. лв. ключово трамвайно трасе 1.6 км нов релсов път по улица “Каменоделска” в София

Благоевград с нови спирки и автобуси

Чужбината вече не е това, което беше Скалпелът в Министерството на здравеопазването пак не уцели истинските злоупотреби

Една женица на предпенсионна възраст, бурма в Министерството на здравеопазването, се разболя. Работата я беше затиснала, стресът й дойде в повече, закономерно вдигна кръвното и се тръшна от сърдечна криза. С кръв от носа и пред инфаркт я откараха в спешни кабинети – „Пирогов“, „Токуда“, ИСУЛ, кардиолог, нови хапчета – банален случай в системата. Само джипито, което най-добре я познава, предписа почивка и даде болничен лист за 4-5 дни.

Женицата щастливо бе изучила децата си в чужбина, послушни деца, задомени и с работа в Европа. Те веднага пратиха самолетен билет на майка си – да дойде при тях, да се погрижат за нея, да я заведат и при друг лекар, нали в медицината винаги има и други мнения. Два часа полет, радостни емоции, пълна къща, консултация в клиника… Успокоиха ги, нищо страшно слава Богу, само че майката хукна да си ходи обратно в министерството. Работата се е натрупала на бюрото и съвестната бурма отново потъна в папките и преписките. Но не за дълго.

С болничен лист в чужбина? Закононарушителка! Не разчитаме повече на тази бурма, вън! МЗ в момента се бори срещу изтичането на средства от Здравната каса. Имало мними болни, които ходели да си почиват в Гърция, че и на Малдивите.

Случайно или не, точно сега Министерският съвет обсъжда дали и как да се затегне режимът с болничните листове.

И женицата бе уволнена безапелационно и назидателно в рамките на кампанията с болничните листове. Съкратиха я, без никой да я чуе, че се е лекувала вкъщи при децата, а не се е развявала в Мулен Руж, в Дисниленд или на екзотичен плаж. Тъкмо в Министерството на здравеопазването не зачели Европейската харта на пациента и се отнесли към жената като към крепостен селянин.

Този истински случай датира от първите дни на октомври, потърпевшата М.Д.Х. е пострадала от Министерството на здравеопазването. Буквално за дни е загубила работата си. Куриозът илюстрира колко сбъркан и грешен понякога може да бъде подходът в здравната политика, когато назидателно се търси учрежденски морал като в постсоциалистически почин за затягане на кранчето. Едно е инспекторите да залавят „временно нетрудоспособни” курортисти в Гърция или на далечен остров. Съвсем друго е да се отиде в държава-членка от ЕС на преглед, платен на всичкото отгоре от семейството на пациента, а не от Здравната каса.

Чужбина вече не е това, което беше, и няма как да не катастрофира фанатичното прилагане на наредби с остарял морал. Вече няма Желязна завеса в Европейския съюз, поне в здравеопазването. Факторите в МЗ са замахнали в устрема си да регулират, само че са извадили нож срещу женица с хипертонична криза, на 56 години и с минимални изгледи да се конкурира на пазара на труда. И пак са им се изплъзнали големите нарушители, точещи бюджета на Здравната каса. Какво излиза? Скалпелът, вместо да реже уродливото, безпощадно е заклал дребна бурма. Дори да вярва човек в съда, в омбудсмана или в човечността на министъра, здравеопазването е смазало човек. Какво тук значи някаква си личност? Добре поне, че не са я убили като Вапцаров.

„Един от акцентите на днешното заседание на Министерския съвет (извънредното заседание във вторник, 24 октомври – б. р.) беше тревожната тенденция за ръст на издаваните болнични – и като бройка, и като финансов ресурс, нужен за покриването им. Набелязани са мерки и срокове, които да урегулират растящия брой на болничните, предстоят проверки и промяна в нормативни актове“, коментира здравният министър проф. Николай Петров.

Повече регулация и засилен контрол в процеса на освидетелстване на действително болните пациенти. Това са част от мерките срещу злоупотребата с болнични листове, съобщи министърът на здравеопазването проф. Николай Петров след среща при премиера, на която присъстваха и министърът на финансите, и управителят на НОИ, съобщава сайтът на МЗ.

 

Безработни се хвалят с екзотична ваканция

Преди няколко години в Белгия мъж, който получава обезщетение за безработица, се оттеглил да ваканцува на екзотичен остров и се похвалил на страницата си във фейсбук с хубавата си екскурзия с презокеански лайнер. Качил снимки във всевиждащите социални мрежи как се разхожда по брега на морето и по пясъка на златисти плажове, как си пие коктейли и се забавлява под сянката на палми на шезлонг в бара.

Точно на тези фотоси попаднали бдителни данъчни инспектори и служители от службата за социално осигуряване. Те незабавно изчислили колко струва круизът. Разбира се, че дори и в богатите държави цената на такива ваканции надхвърлят чувствително размера на обезщетенията за безработица. За да ги получава обаче, човекът декларирал, че няма други доходи, а екскурзията все пак не му била подарена от спонсор, нито му се паднала от лотарията. Попълването на неверни документи е укоримо деяние, за което на социално активния турист незабавно му спрели помощите за безработица и му потърсили отговорност за съдържанието на декларациите.

Случаят с палмите разтърси общественото мнение в Белгия, където климатът бездруго е студен и дъждовен. Някои тогава се питаха защо свободата на словото се използва и за наказателни цели, но държавните органи за финансова дисциплина разполагаха с неопровержими доказателства и реагираха безпощадно.

Има повече разлики, отколкото прилики в сравнение с усилията на нашето Министерство на здравеопазването да се саморазправи строго и без упойка с болни за пред системата на НОИ туристи, пътуващи в чужбина. У нас предполагаемите нарушители отново са недосегаеми и безнаказани и няма данни срещу тях да са събрани доказателства.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Благовиден предлог за оправдание на едно неблаговидно престъпление. Защото, за сведение на авторката, която от закони очевидно нищо не разбира, създаването на документ с невярно съдържание с цел да бъде използван, особено ако той е вече наистина използван, не е укоримо деяние, а е престъпление.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.