Чужденци дават 40 евро за нощувка в частен дом

Чужденци дават еднаква сума за наем на апартаменти в България и Румъния, предлагани в платформата Airbnb.

В Македония е най-евтино - искат 29 евро на вечер

Германия е сред най-изгодните дестинации

В скандинавските страни цената е най-висока

Чужденци дават еднаква сума за наем на апартаменти в България и Румъния, предлагани в платформата Airbnb, показа проверка на “Труд”. Наемът за една вечер средно за двете страни е по 40 евро. В София може да се намери нощувка от 10 евро нагоре, като сумата расте според локацията и обзавеждането. Нарастването на полетите на нискотарифни авиокомпании до София доведе до сериозен ръст в търсенето на жилища за краткосрочно настаняване. Това пък доведе до увеличение на покупките на имоти в София именно с цел отдаването им под наем на чужденци.

Македония е с най-ниските наеми за нощувка в частен дом - средно 29 евро на вечер. В македонската столица Скопие лукс апартамент с две стаи и санитарен възел, буквално в центъра на града, може да се наеме за 45 лв. на вечер, има дори и безплатен паркинг. Албания (30 евро) и Молдова (32 евро) се нареждат на второ и трето място по най-ниски цени на апартаментите. В съседна Сърбия (34 евро на вечер) цените също са по-ниски от тези у нас, но в Хърватска са малко по-високи - средно 48 евро. Имайки предвид нарастващата популярност на страната, като морска дестинация, вече почти няма свободни дати за студиата, разположени на брега на морето в Дубровник. Но все пак, ако откриете свободно място за почивка през юли и август, цените могат да стигнат и до 100 евро за нощувка.

Поглеждайки наемите на апартаментите в Западна Европа - Германия е страната с едни от най-евтините нощувки за чужденци - средно 50 евро за вечер. В слънчевата Португалия наемите започват също от 50 евро за нощувка, но лимит в цената няма, ако търсите лукс и локация до плажа. Съседна Гърция поддържа имиджа си на една от най-посещаваните морски дестинации в Европа, като наемите там започват от 53 евро за вечер. Airbnb е много търсена платформа и в Италия и във Франция, като цените там са съответно средно по 60 и 69 евро на ден.

В Москва собствениците на апартаменти с не много удобства, искат не по-малко от 40 евро на вечер. Големият пик на търсене на апартаменти в Русия е бил по време на Световното по футбол през 2018 г., когато цените са скочили от минимум 90 евро за нощувка до рекордните 600 евро за лукс апартаменти.

Грузия се очертава като дестинация с ниски наеми за Airbnb апартаменти - 48 евро за вечер.

Скандинавските държави са с най-високи наеми на апартаментите за една вечер. Исландия води класацията с цени от 124 евро за базови условия. В Швеция нощувката струва 91 евро, а в Норвегия - 86 евро.

 

В луксозния сегмент

Ще предлагат замъци и частни острови

Струват средно по 1700 евро на вечер

Airbnb стартира нов сайт, който ще предлага луксозни замъци, цели селища и частни острови за почивки. В момента на платформата има над 2000 жилища, за които средно се плаща по 1700 евро за вечер. Домовете ще предлагат екстри като готвач, шофьор и дори иконом. Заможните потребители на Airbnb Luxe ще плащат и за “дизайнер на тяхната почивка”. Той ще има отговорността да превърне пътуването в невероятно преживяване. Te ще организират местни активности, при нужда ще осигуряват детегледачка за деца и дори масажист.

“В Airbnb Luxe прилагаме същите правила, каквито и в платформата на Airbnb”, казва съоснователят на Airbnb Браян Чески. През миналата година резервирането на домове пред платформата, струващи над 900 евро на вечер, се е увеличило с 60%”, допълва той.

Коментари

Задължително поле