На 26 април 2019 да почерпят

Пиенето на алкохол подобрява паметта

Във Върховния административен съд е постъпила жалба срещу решението на ЦИК за избор на доставчик на машините за гласуване

Китайска база на Марс отворена за посетители Съоръжението се намира в пустинята Гоби

Местят финала за Купата през уикенда

„Медицински надзор“ започна проверка по случая с мъжа, който почина вчера пред Пета градска болница

Путин: КНДР се нуждае от гаранции за сигурност Първата среща на върха Москва-Пхенян продължи над 5 часа (обзор)

Полицията в Шри Ланка е арестувала трима души и е открила гранати в Коломбо

Милиони губи хазната от сивия сектор в строителството Не можем да вдигнем заплатите при търгове с критерий най-ниска цена, категорични са от бранша

Йозджан Дениз и Аслъ Енвер пяха в Израел

„Труд Уикенд“ – един вестник за празниците

Армията „окупира” София за 6 май Близо 1000 души набиват крак на жълтите павета на Гергьовденския парад

Данъчните провериха 1800 заможни българи Получиха информация за 51 купени автомобила в чужбина

Двама души са загинали при стрелба в Москва

Мехмед изоставен заради липса на пари (обзор) Намереното бебе в Пловдив без малко да загине на паркинг

Чужденци похарчиха 1 млрд. лв. за хотели

Русия остава час на пето място по значение за родния туризъм със 182 хил. гости.

Броят на нощувките в местата за настаняване се увеличи с 3%

Над 1,455 млрд. лв. са приходите на хотелите от нощувки през 2018 г., сочат данните на НСИ. Може да се каже, че миналата година е била много успешна за туристическия бранш, тъй като приходите на хотелите нарастват с 8,5%. Главна роля за това имат чужденците. За първи път сумата, която те са похарчили за нощувки в България, надминава 1 млрд. лв., което е ръст с 9,17%. За сравнение приходите от българи са само 370 млн. лв., като се увеличават с 6,8%.

Приходите на хотелите нарастват значително по-бързо от броя на нощувките, което показва, че цените за настаняване са увеличени. През 2018 г. реализираните нощувки в местата за настаняване се увеличават с 3% до общо 26,8 млн. броя, сочат данните на НСИ. Над 66% от тях, или 17,7 млн. са нощувките на чужденци. Ръстът на нощувките на чужденци е с 3,76%, докато при българите увеличението е доста по-малко – с 2,2%.

Подобни са данните и за броя на гостите в хотелите. Общият им брой е нараснал с 4,5% до 7,79 млн. души. Като по-голям е ръстът на гостите от чужбина – с близо 7% до 3,91 млн. души. 3,88 млн. от гостите в хотелите през миналата година са били българи. Оказва се, че като брой гостите в хотелите от чужбина и от България са много близки. Но чужденците отсядат в хотелите за повече дни, избират предимно по-скъпите 4- и 5-звездни хотели и харчат повече пари.

През 2018 г. най-много гости са дошли от Германия – 568 хил. души. Те са отседнали общо за 3,52 млн. нощувки. На второ място по значение за родния туризъм се оказва Румъния. Гостите от северната ни съседка са над 502 хил., като реализираните от тях нощувки са 1,88 млн., или близо половината от тези на германците. Оказва се, че румънците често идват до България само за един уикенд, докато германците си правят по-дълги почивки.

Любопитно е, че гостите от Полша са повече от британците. Страната ни е посетена от 314 хил. поляци, които са останали общо за 1,84 млн. нощувки, сочат данните на НСИ. Така Полша е на трето място по значение за родния туризъм, а Великобритания остава четвърта. Гостите от Великобритания са 293 хил., като те са реализирали 1,63 млн. нощувки. Русия остава чак на пето място, като гостите от тям са 182 хил. и са останали за 1,25 млн. нощувки.

 

Намаляват посещенията от Русия

Гостите от Кипър с най-голям ръст

Гостите от Кипър нарастват най-много през миналата година – с 42% до 11,4 хил. души. На следващите места по ръст са Малта (+40% до 3,8 хил. души) и Хърватия (+35% до 13,3 хил.), сочат данните на НСИ. Гостите от страните, които имат най-голямо значение за родния туризъм, също сериозно се увеличават. Броят на германците, които са посетили България, нараства със 7,6%, или с над 40 хил. А румънците са се увеличили с близо 14,5%, или с 63,5 хил. души.

Най-много намаляват гостите от Русия – с 19,7%, като те са с 44,8 хил. по-малко спрямо предходната година. Сериозно намаляват и гостите в родните хотели от Холандия (-7,5%), Дания (-7,2%), Белгия (-6,3%) и Турция (-5,8%).

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Я кажете за данъците. Правят ли големите хотели по 500 лева оборот на ден или още по-малко?!
    Щот знаем, че със заплатите дето дават може да се умре от глад.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.