На 19 февруари 2019 да почерпят

Възход на крайнодесните на изборите за ЕП (обзор) Десницата и левицата остават първи сили, сочи проучване на Европарламента

Над 1000 души почетоха паметта на убития Валери Дъбов в Кюстендил

Борисов измъква ГЕРБ от капана, който сами си заложиха Преференциите остават 5% за избори за ЕП и 7% за парламентарни избори

Инспектираща група от Руската федерация е на посещение у нас

Бързите кредити намаляха с 11% Хората се обръщат за финансиране към банките

Александър Симов: БСП няма да сключва предизборна коалиция с АБВ

Търсят още над 300 тол полицаи Средната заплата за длъжността е между 1100 и 1300 лв

Шефовете нямат право да глобяват работници при нарушаване на трудовата дисциплина

Ексдепутатът от ДПС Хасан Хаджихасан осъди прокуратурата за 10 800 лева Бившият народен представител бе съден и оправдан по дело за обществена поръчка в Благоевград

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 19 февруари 2019

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Пророческите слова на Апостола изискват отговор с дела, не с празни думи

19-годишният Алекс от Гольовците се предаде (обзор) Каракачанов: Кой възпита безнаказаност у убийците?

41-годишен катастрофира в дърво след преследване с полицията

Данъчните продават пушки Най-ниската цена е 290 лв.

Чуждите инвестиции се понижиха с 40%

Най-много капитали идват от Холандия

Задграничните вложения в имоти намаляха с 62%

Преките чужди инвестиции в страната от януари до ноември 2018 г. са 795,4 млн. евро, като намаляват с 549,7 млн. евро (40,9%) спрямо същия период на предходната година, обявиха от БНБ. Само през ноември нетните чужди вложения са отрицателни и възлизат на минус 21,9 млн. евро. През месеца редица фирми са върнали на компаниите майки зад границата полученото от тях финансиране. Затова задълженията на българските предприятия към чуждите инвеститори са намалели с 31 млн. евро, което е причината за отрицателния нетен размер на чуждестранните вложения през месеца.

От януари до ноември привлеченият дялов капитал (вноски на чуждестранни компании в капитала на български фирми и плащания по сделки с имоти) е отрицателен и възлиза на минус 5,7 млн. евро. Явно чуждестранни компании излизат от страната и продават бизнеса си на български фирми.

Нетните инвестиции на чуждестранни граждани и фирми в имоти са 7,1 млн. евро, което е спад с 62% на годишна база. Най-голям дял в инвестициите в имоти имат Русия (3,4 млн. евро), Украйна (0,8 млн. евро) и Германия (0,8 млн. евро).

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. А някой прави ли статистика колко от българите са се отказало да правят нещо в България?Сигурен съм ,че това с чуждите инвестиции ще са капка в морето.

  2. Смятайте какво е положението в България,че покупката на имоти е спаднала с 62% и вече никой не ще да купува тук нещо.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.