„Чума“ по Йовков в кината от 19 януари

Свежен Младенов и Станислав Пеев.

Филмова адаптация по сценарий на проф. Боян Биолчев

Разказ за началото на XIX век, когато “черната напаст” върлува по българските земи

В главната роля е Свежен Младенов

Новият български филм “Чума” тръгва по кината в цялата страна на 19 януари. Лентата на режисьора Иван Владимиров е вдъхновена от известния разказ на Йордан Йовков “През чумавото”; сценарият е адаптиран от проф. Боян Биолчев.

“Чума” ни връща към началото на XIX век, когато “черната напаст” върлува по българските земи и изважда на преден план най-големите човешки страхове и атавистични инстинкти за оцеляване. Въпреки че пресъздава колоритна атмосфера на отминали времена, филмът се издига над историческия момент и засяга много актуални въпроси, свързани с поведението на индивида и обществото като цяло в една кризисна обстановка.

В главните роли ще видим много популярни имена, както и нови лица - Свежен Младенов, Евелина Бибова, Матей Мичев, Добрин Досев, Велислав Павлов, Любомир Бъчваров, Станислав Пеев, Людмила Сланева. Историята се върти около Чорбаджи Юрдан, в когото се превъплъщава магнетичният и многолик Свежен Младенов.

Евелина Бибова

“Чума” е заснет в село Каменица, където към няколкото махали са добавени и някои почти незабележими декори. Те, както визуалните ефекти, за които отговаря Свилен Димитров, са драматургично верни. А музиката, която е на Петко Манчев, е силно въздействаща, казват от екипа на продукцията.

 Проф. Боян Биолчев работи върху думите на Йовков, който според него е абсолютният български световен автор.

“Разказът на филма взима като отправна точка едно голямо човешко достояние на Йовков - отношението му към любовта като единственият мост на човека към човешкото. Само там може да се прояви самоотверженост и готовност за собствената загуба на живота, за да може да спасиш другия. Всъщност, това е Йовков и то винаги ми е правило впечатление”, казва проф. Боян Биолчев.

Първата публична прожекция на “Чума” беше още в края на септември миналата година, в рамките на Фестивала на българския игрален филм “Златна роза”, където бе представен от режисьора Иван Владимиров и сценариста проф. Боян Биолчев и се прие възторжено от публиката.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Кино