Чушки и лимони с пестициди хванати на границата

Тази година Агенцията по храните трябва да вземе 399 проби от плодове и зеленчуци, за да ги провери за пестициди.

Брашно и черен пипер, замърсени с микотоксин, установили инспекторите

Нарушения и при вносни биохрани

Чушки и лимони със завишено съдържане на пестициди са хванати при проверки на Българската агенция по храните на границата. Това се посочва в отговор на министъра на земеделието Десислава Танева на питане на депутатски въпрос. От общо 47 116 пратки със сладки пиперки през миналата година на лабораторен анализ са били подложени 5 210 пратки, като анализите са показали несъответствия при 112 от тях.

При лимоните са проверени 1622 пратки, а наднормено съдържание на остатъчни вещества от пестициди са открити при 28 от тях, посочва министър Танева. Замърсяване е констатирано и при внос на нар у нас. От общо 5388 пратки анализ е направен на 792, като 43 от тях са показали завишено ниво на пестициди. Всички пратки са били или унищожени, или върнати в страната, от която са дошли, уточнява земеделският министър.

Агенцията по храните е проверила и пратки с вносни биохрани. Остатъци от пестициди са открити при 8 проби - две на чушки, три проби на грейпфрути и по една на портокали, грозде и зехтин. Общо инспекторите са взели 363 проби от храни, от които 167 са от внос и произход страните членки на ЕС, посочва Десислава Танева.

Освен за пестициди, експертите са направили и 299 теста на храни за наличието на тежки метали и химични замърсители, консерванти и оцветители през миналата година. Замърсяване с микотоксин е било открито в пратки с млян черен пипер и бяло брашно, с произход България. Тежки метали пък са установени в замразен спанак, внос от Белгия.

През тази година по програмата за контрол на остатъци от пестициди е заложено БАБХ да вземе 399 проби от плодове и зеленчуци, от които 117 от внос, напомня земеделският министър. От тях до момента несъответствие е установено само при една проба от лимони, внос от Турция.

Проверки са правени и по пазарите и тържищата в област Благоевград и на влизащите доставки от Гърция и ГКПП Кулата - Промахон, но са установени само документни нарушения, съобщава министър Танева.

Коментари

Задължително поле