Чък Норис - Нечовекът

Американският актьор и майстор на бойните изкуства Чък Норис записа видео съобщение до Александър Лукашенко, чиято официална победа на президентските избори в Беларус миналата седмица бе оспорена от опозицията и гражданите на страната, както и от международната общност.

„Когато режа кромид лук, лукът плаче. Ако не спреш да правиш това, което правиш сега, тогава аз ще дойда при тебе в една от твоите резиденции и ще те разплача”, заявява „Тексаският рейнджър” на Лукашенко.
Още няма никаква реакция от страна на беларуския диктатор, но как да има. Нали знаете какво се говори за актьора? Чък Норис има меча кожа пред камината. Мечката не е мъртва, просто я е страх да мръдне.

Истинското му име Карлос Рей Норис. Роден е роден в Райън, Оклахома - син на Уилма и Рей Норис. Баща му е бил механик и шофьор. Карлито е зареден с абсолютно взривоопасна смесица от ирландска и индианска кръв - чероки, ако сме точни. Разбира се, възниква въпросът: „Защо е кръстен Карлос?” Името нито е ирландско, нито индианско. Отговорът е прост. Карлос Бери е пасторът на баща му. Баща несретник, пиянка.

Чък има двама по-малки братя - Вийланд и Аарон (продуцент в Холивуд). Когато Норис е на 16 години, родителите му се развеждат и се мести в Преъри Вилидж, Канзас, а после в Торънс, Калифорния.

Животът му започва с мъка. Съучениците му го подигравали заради произхода му. Очевидно и двете клонки на ДНК-то му не са били почитани в Калифорния. Изненадващо за всички, Чък изглеждал като попарено мушкато - нито е бил спортна натура, нито блестял с ум, нито с добра комуникация. Но точно ирландо-индианска кръв, съчетана с клокочеща обида, са магията превърнала несретното момче в легенда. Спаруженият момък мечтаел да рита, да рита, да рита, докато слънцето заплаче. Жаждата му за мъст била токова силна, че както легендите разказват за него „може да запали огън, като търка две кубчета лед едно в друго”.

Прякорът „Чък” получава в армията. През 1958-а е изпратен да служи на родината в Южна Корея. Скуката, безсмислието и строгият режим карат младежите с пагони да вършат всякакви глупости. При Чък енергията избива в тренировки. Той започва с Танг Су До (Tang Soo Do). Вероятно си е представял своите съученици, които му се подиграват, защото блъскайки, ритайки, чупейки, получава черен пояс.

Карлос създава свой стил в бойните изкуства - Chun Kuk Do. Преведено от корейски, означава „Универсалния път”. Стилът е хибриден, включва движения и техники от корейските и американските бойни изкуства. В началото избягва спортните състезания, но се отдава на обществени каузи. Основава федерация, която се бори срещу нахлуващите наркотици в САЩ. Неговата философия е, че децата трябва да спортуват, а не да скитат по улиците и да се поддават на изкушенията на греха.

През 1962 година започва работа за огромна корпорация. Отваря школи по бойни изкуства, а един от учениците му е синът на Стийв Маккуин - Чад.

Спортната му кариера тръгва зле. В първите турнири яко яде бой. Губи всички турнири поред. Чак през 1967 година започва неговия победен ход. На 24 ноември 1968 печели титлата в Професионалния карате шампионат за средна категория, която успява да задържи шест поредни години. През 1969 година печели тройната карате корона за най-много победи през годината и Боец на годината от списание „Черен пояс”. Тогава започва и неговата кариера в киното.

През 1970 година по-малкият му брат Вийланд е убит във Виетнам. Норис по-късно посвещава филма „Изчезнал по време на акция” (Missing in Action) в памет на брат си. По време на демонстрация на бойни изкуства в Лонг Бийч, Калифорния, Норис среща бъдещия известен актьор с бойни изкуства Брус Лий. През 1972 година той участва във филмът „Пътят на дракона” (озаглавен „Завръщането на дракона” в САЩ), който се определя като началото на изгряването му като звезда.

Личният му живот е холивудски. Първата му жена е Даян Холичек. През 1963 година се ражда тяхното първо дете - Майк. Дъщеря му Дина се ражда през 1964-а след някаква авантюра с непозната жена. За първи път я вижда след 25 години. Следва вторият син, Ерик, роден от жена му през 1965 година. След 30 години брак Норис и Холечек се развеждат - през 1988 година.

През ноември 1998 година се жени за бившия модел Джена О'Кели, родена през 1963 година, и 23 години по-млада от Норис. О'Кели има две деца от предишен брак. Ражда близнаци през 2001 година: Дакота Алан Норис (момче) и Данилий Кели Норис (момиче).

Чък продължава да бъде герой за децата по целия свят. Той казва „Ще търся доброто във всички хора и ще ги карам да се чувстват значими.”

Не се съмнявах за избора си

Когато трябваше да правя кастинга за „Непобедимите” 2, нямах никакво съмнение, че Чък трябва да се появи в историята като deus ex machinа в най-трудния момент на героите. И той така се появи - от нищото, с голямата си картечница, помитайки всичко по пътя си. Нямаше и как да не изкарам един от фантастичните вицове за Чък, който звучеше така: - Чух, че си мъртъв. Казват, че те ухапала кобра? - Да, и след дълго и мъчително страдание, кобрата умря.”

Силвестър Сталоун, актьор

Благодарна съм, че го има

Карлос моя любов... Благодаря ти, че те има. Ти ме дари с толкова много щастие. Всички, които сме около теб те обожаваме. Твоето въздействие върху човечеството е неизмеримо. Бих искала този живот да не свършва, бих искала времето да спре.

Джена О'Кели, съпруга

Той научи Брус Лий да рита в главата

Чък Норис знае как да стои добре на ринга и пред обектива. Брус Лий не използваше удари с крак по главата, преди да срещне Чък. Американецът го научи как да използва тези ритници и то колкото се може повече - защото това изглежда добре на кино. Чък Норис е световен шампион. Брус Лий си остана просто актьор. Единственият турнир, който Брус Лий е печелил, не е по източни бойни изкуства, а по бокс - той бе добър шоумен в този спорт. Без Чък Норис Брус щеше да бъде като Боби Куон или Рик Лий - добри бойци, но иначе световно неизвестни.

Тони Джа, актьор, експерт по бойни изкуства

Уокър, Тексаският рейнджър

В края на 80-те години на миналия век компанията Cannon Films започва да губи известността си, а заедно с нея и звездата на Норис. По-късно Метро Голдуин Майър (MGM) купува фалиралите Cannon Films. Норис продължава да прави още няколко пренебрегвани филма, преди да премине към телевизията. През 1993 година той започва снимките на „Уокър, тексаският рейнджър“, излъчването на който продължава осем години по телевизия CBS, и продължава със силната подкрепата и по други канали, най-значимо по Hallmark Channel.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети