Шабленското езеро остана без раци и риба

Природозащитници скочиха срещу изпускането на вода, птиците останали на сухо

За драстичен спад с около метър на водното ниво на Шабленско и Езерецко езеро алармираха в писмо до медиите от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). Според природозащитниците с изпускане на вода от тях са пресушени голяма част от плитчините на влажните зони, които са ключови за пребиването и гнездене на десетки видове водолюбиви птици.

От разговорите им с представители на РИОСВ Варна са разбрали, че изпускането е станало чрез прокопаване на канал с багер в пясъчните дюни, за което има официално издадено разрешение във връзка с писмо на община Шабла заради наводнени помещения в резиденция "Шабла". "Няма наводнение в правителствената почивна база, а изпускането на вода от езерото е крайно належащо, заради липсата на кръговрат и кислород в него", каза за "Труд" управителят на резиденцията Кральо Кралев. Според него Шабленското езеро е пълно с кал и е заприличало на гьол, останало е без раци и риба.

"Природозащитниците мислят само за птичките, а не за това как с общи усилия да решим проблема с водата, за да е чиста и да има кислород", коментира още Кралев. Той припомни, че преди години съществуващата напоителна система е изпускала вода от езерото за 10 000 дка земеделски площи, но вече такава няма. За да се пълни и пречиства езерото, водата трябва да изтича в морето поне два пъти годишно, смята шефът на резиденцията.За това с кмета на община Шабла обмислят проект за изграждане на съоръжение, с което да се регулира нивото на водата и да се осигури необходимото й движение.

Шабленското езеро е известно с улова на раци, навремето до 300 000 годишно, и поне 10 вида риба, от които сега е останала само щука.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България