Шахматистите на „Асеневци“ сбъднаха мечтата на осем ветерани от Дома за стари хора в Търново

Организатор на шахматния празник бе Цвета Галунова

„Преди два месеца получих телефонно обаждане от непознат номер. Представиха ми се от дом за стари хора „Венета Ботева“ и ми споделиха, че осем техни гости имат голямo желание да играят в турнир по шах. Попитаха ме дали бих могла да сбъдна тази тяхна мечта. Впечатлена от молбата и любовта на възрастните хора към шахмата, приех на драго сърце и побързах да съобщя хубавата новина, за да може бабите и дядовците да започват здрава подготовка, тъй като им предстоеше да се изправят срещу моите малки шахматисти", сподели Цвета Галунова, ръководител на ШК „Асеневци“, която организира шахматен турнир за възрастните хора в дома „Венета Ботева“ във Велико Търново.

Осем деца на възраст между 9 и 12 години се впуснаха в шахматни битки срещу 80-годишните любители на древната игра от Дома. Срещата бе приятелска и нямаше състезателен характер, но се игра по правилата и в атмосферата на шахматен турнир. Партиите бяха сериозни, децата записваха своите ходове, а възрастните останаха изумени от уменията на малките шахматисти. Асен, Илия, Антон, Георги, Петър, Мария, Геновева, Величка и Марин защитаваха позицията на опита и мъдростта, а Ивелин, Веско, Мартин, Михаил, Георги, Радост, Пресиан и Теодор бяха представителите на младата енергия в древната игра.

„Изиграха се 2 мач партии на 8 дъски, а след приключването се почерпихме с питка, сокче, бонбони и си разменихме подаръци. Аз и моите деца получихме тениски с надпис: „Да си дете е яко“, които бяха изработени с много любов и специално за нас. А малчуганите побързаха да ги облекат, за да се снимаме с новите си приятели", каза Галунова.

Коментари

Задължително поле