Шведите, ваксинирани с "АстраЗенека", ще си слагат втора доза от "Пфайзер" или "Модерна"

Снимка: Pixabay

Шведите на възраст под 65 години, които са получили първа доза от ваксината срещу новия коронавирус на "АстраЗенека", ще получат друга ваксина за втората доза, съобщи шведската здравна служба, цитирана от Ройтерс.

През март Швеция преустанови използването на ваксината на "АстраЗенека" след съобщения за редки, но опасни тромби сред хора, които са получили тази ваксина. Впоследствие Швеция възобнови използването й, но само за хора на 65 и повече години.

Хората на възраст под 65 години ще получат като втора доза ваксина на "Пфайзер/Бионтех" или "Модерна".
Швеция през цялата пандемия отказва да въвежда затваряния ан икономиката си. От петък тя е регистрирала 16 692 новозаразени. За сравнение, за същия период отпреди седмица броят на новозаразените е бил 19 105.

Страната с население 10 милиона души е регистрирала и 37 нови смъртни случая, с което общият им брой става 13 825. Новите случаи са на хора, които са починали в период от няколко дни или дори седмици.
Делът на смъртните случаи от новия коронавирус в Швеция на глава от населението е по-висок от този в скандинавските й съседки, но по-нисък от този в повечето европейски страни, които въведоха затваряния.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа