"Шел" започва сондажите в Черно море през април

Правителството няма капризи какво точно ще се намери - нефт, газ или нефт и газ, каза вицепремиерът Томислав Дончев

През април петролният гигант "Шел" започва сондажи за търсене на нефт и газ в Черно море. Те ще са на дълбочина до 3 000 метра, стана ясно в Бургас в сряда, където акостира корабът Noble, който ще пуска сондата.

Успех на "Шел" в сондажите пожелаха вицепремиерът Томислав Дончев и енергийният министър Теменужка Петкова. На събитието присъства и кметът на Бургас Димитър Николов.

"Убеден съм, че не сме разкрили всички богатства на българската земя и трябва да направим всичко възможно да ги открием, работейки с най-добрите възможни партньори", заяви вицепремиерът Томислав Дончев. "Една от задачите на правителството е да ни зарежда с оптимизъм", каза още той и добави, че самият факт че корабът Noble е на пристанището в Бургас е добра новина.

Сондажните работи са достатъчно скъпи, базирани са на предварителни проучвания и ако те не бяха достатъчно оптимистични, нямаше да има повод да се съберем днес, обясни Томислав Дончев и коментира, че стиска палци и пожелава на компанията, както обичайно, да следва най-високите стандарти на работа и защита на околната среда.

"Искам да ги успокоя, че правителството няма капризи какво точно ще се намери - нефт, газ или нефт и газ... Ще бъдем доволни на всяка една от тези опции", заключи той.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви, че сондажът в блока "Хан Кубрат" ще започне след броени дни и благодари за възможността да посети сондажния кораб.

"Българското правителство вече четвърта година концентрира своите усилия да изгражда липсващата енергийна инфраструктура и да доразвива пазара на природен газ в страната. Предпроектното проучване показва, че един от възможните източници на доставка на природен газ за газоразпределителния център би могъл да бъде именно нефтения добив в дълбоко Черно море", обясни тя. В края на миналата година е бил направен анализ на енергийната стратегия на България и една от стратегиите е именно актуализацията на пазара на природен газ, както и създаването на газова борса. Вече е извършена регистрация на дружеството, което ще оперира борсата и дългосрочната визия предвижда до 49% от собствеността в тази борса да бъде предоставена на частни инвеститори, на големи индустриални консуматори, дружества в областта на природния газ и др.

Средногодишно "Шел" извършва 50 сондажа в цял свят, а 8-10 от тях са дълбоководни. Компанията ще направи всичко възможно да разкрие потенциала на Черно море, каза Камелия Славейкова, изп. директор на компанията. Тя добави, че има много сериозна решимост този сондаж да бъде извършен като се прилагат последните иновации в тази сфера.

Макс Брауърс, представител на "Шел" за Европа заяви, че има шанс 1 към 5 да се получи резултат при сондажните работи. "Имаме големи надежди", заключи той.

Коментари

Задължително поле