Шестима от задържаните във варненската митница са с повдигнати обвинения

До момента са привлечени към наказателна отговорност 6 лица. Това каза Иван Гешев, ръководител на Специализираната прокуратура, по време на брифинг в зала „Универсиада“ във връзка със случая на задържани 25 служители на митница "Варна - Запад" заради корупционни престъпления.

„Първо искам да направя уговорката, че ситуацията е динамична и в момента колегите от Специализираната прокуратура и ГДБОП продължават да провеждат действия по разследването в град Варна, така че това е променяща се информация“, каза той. По думите му едно от лицата е с мярка за неотклонение парична гаранция в размер на 5000 лв., а пет от лицата са с 72-часово задържане до довеждането им пред Специализирания наказателен съд. Гешев уточни, че става въпрос за началника на пункта „Варна – Запад“ и четирите началници смени на този пункт.

„Това по същество е Пристанище „Варна“, коментира той. Според него най-вероятно колегите му ще осигурят тези пет обвиняеми в рамките на утрешния ден пред Специализирания наказателен съд за преценка от страна на съда дали са налице необходимите предпоставки за задържането им под стража.

Той припомни, че при претърсвания на задържаните на митница „Варна – Запад“ са намерени крупни суми пари – над 711 хил. лв. „Според нас са послужили и са предназначени за предаване или част от тях са предадени за възнаграждение за корупционно извършената услуга“, коментира той.

По случая с митница „Варна – Запад“ сме използвали пълния набор от специални разузнавателни средства. Това каза директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов по време на брифинга. „Бих казал, че това е поредната реализация на служителите на ГДБОП по една от основните дейности, а именно борбата и противодействието на корупцията. Изключително успешна реализация и изключително добра работа бих казал на сектора БОП във Варна.

Оказвахме методическа помощ и контрол по планираните мероприятия, но основната заслуга за тази реализация е на колегите от сектора БОП във Варна. Колегите успяха да получат качествена оперативна информация за това какво се случва в пункта „Варна – Запад“ и оттук натам да я развият така, че да съберат качествени доказателства, за да могат да бъдат повдигнати днес обвиненията от Специализираната прокуратура“, коментира той.

Спиридонов отчете, че групата е била изключително конспиративна. „Това, което правеха ежемесечно, е да се срещат и да отчитат кой какви пари е дал, какви услуги е извършил на спедиторите, като мога да ви кажа, че нямаше нито един разговор“, коментира той, като допълни, че въпреки това колегите му са успели да документират разговори на групата в условията на СРС. „Така че доста доказателствени средства са събрани по този начин. Мога да кажа също, че членовете на тази група, имам предвид митничарите, които днес са уличени, се държаха изключително нагло и безпардонно, което означава, че тези престъпления са ги вършили от доста време“, каза още той.

Спиридонов изрази надежда събраните материали да бъдат достатъчни за осъждането на тези лица.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право