Шефове плащат от джоба си данъците на фирмата

НАП има различни подходи към измамниците и към хората, които просто забравят някое задължение към хазната.

Внесоха доброволно близо 114 млн. лв. в държавната хазна

Взимат им коли, пари и имоти общо за 132 млн. лв. в рамките на година

От НАП изпращат покани

Два напълно различни подхода имат експертите в НАП при събирането на данъци от хора, които умишлено се опитват да укрият налози, и от тези, които просто са забравили някое задължение към хазната. Данъчните притискат измамниците с цялата сила на закона, а съвестните граждани само получават покана доброволно да платят налозите си.

През миналата година са приключили 344 ревизии, при които са установени задължения на шефове и собственици на фирми общо за 132 млн. лв., защото умишлено са се опитвали да скрият налози. Това става ясно от Годишния отчет на НАП за 2020 г. Има редица случаи, при които фирми нарочно разпродават имуществото си на занижени цени, за да няма как данъчните да съберат дължимите от дружеството данъци и осигуровки. В тези случаи мажоритарните собственици и управителите носят солидарна отговорност за задълженията на фирмата към държавната хазна, т. е. носят отговорност с личното си имущество - пари, коли и имоти. Така луксозната кола на собственика може да бъде отнета за покриване на задължение на фирмата.

Към гражданите, които забравят някое задължение или не познават добре закона, отношението на НАП е различно - просто изпращат покани за доброволно плащане на налозите. И в почти всички случаи хората действително плащат данъците и осигуровките си.

През 2020 г. от НАП са изпратили над 13,7 хил. покани за доброволно коригиране на данни в подадени данъчни декларации. В резултат гражданите и фирмите доброволно са подали над 37 хил. коригиращи данъчни декларации. Ефектът от тях е допълнително декларирани данъци за 85,75 млн. лв., 5,44 млн. лв. повече декларирани осигуровки и 22,39 млн. лв. намаление на обявената данъчна загуба. Така общият ефект за държавната хазна е близо 114 млн. лв. доброволно платени налози.

 

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес