Шефът на ДАЗД Елеонора Лилова: Децата са подложени на нови форми на тормоз във виртуалния свят

Децата са изложени на нови проблеми, които произтичат от факта, че те вече са във виртуалния свят. Там битува онлайн тормозът. Това каза председателят на Държавната агенция за закрила на детето д-р Елеонора Лилова, която откри дискусия на тема „Ролята на медиите за предотвратяване на сексуална злоупотреба с деца”, информира БГНЕС.

Дискусията е организирана от Държавната агенция за закрила на детето съвместно с Детския фонд на ООН - УНИЦЕФ България, Асоциацията на европейските журналисти и Факултетът по журналистика и масова комуникация на Софийския университет „Св. Климент Охридски". Обсъждането се провежда в навечерието на 18 ноември, когато се отбелязва Европейският ден за предотвратяване на сексуалната злоупотреба с деца. Целта на инициативата е да постави проблема на дневен ред, но също така да призове журналистите етично да отразяват случаите на детско насилие в медиите. „Другият проблем е отчужденото родителство, за което няма статистика. Това са родителските конфликти. Нещо, което трябва да поставим на дневен ред. Така че тормозът се увеличава не само като физически, а и като психически. В семейството не само като домашно насилие по отношение на насилието в традиционните му форми, но и насилието, когато едно дете се разкъсва между майка си и баща си”, очерта д-р Лилова и подчерта, че противодействието на проблема е да бъдем добрия пример за децата.

Тя поясни, че дори участието на детето в реклама, в която е по бельо би могло да го злепостави и да го накара да се срамува. Председателят на ДАЗД призова родителите да мислят за всичко онова, което позволяват да се случи с детето им и да се замислят как то би се почувствало ако след години види рекламата или репортажа, в което е попаднало по един или друг повод. „Най-важното е, когато медиите разберат за случаи на насилие веднага да сигнализират институциите, а не да бързат да си направят репортажа. Да посочват максимум до два факта за лицето и да се стараят да не подават толкова информация, че детето да бъде разпознато. Медиите трябва да спрат да внушават на обществото, че институциите не работят, защото това не е вярно”, обясни д-р Лилова. От ДАЗД посочиха още, че сигнали за насилие се приемат и на денонощния им телефон 116 111, където освен закрила, децата могат да разговарят с психолози.

Деканът на Факултета по журналистика и масова комуникация към СУ „Св. Климент Охридски” доц. Теодора Петрова, която е домакин на дискусията заяви, че учат студентите на определени стандарти в професията, които вменяват защита на участниците в медиите. Според нея, за да се реши проблемът с насилието първо той трябва да бъде осъзнат като такъв от обществото. „Децата са една особена група, която има права, но другите са отговорни за тях и трябва да ги пазят. Медиите и обществото трябва да осъзнаят, че има проблем с насилието над и сред децата и е необходимо да говорим по този проблем. Ролята на медиите е много важна в превенцията и е важно да се говори и на родителите”, заяви доц. Петрова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България