Шефът на служба „Разузнаване“: Продажната цена на активите на ЧЕЗ е силно завишена

Драгомир Димитров

От 2010 г. имаме информация за намерение за продажба на активите на ЧЕЗ в България, заяви Драгомир Димитров, председател Държавна агенция „Разузнаване“ на съвместно заседание на парламентарните комисии по енергетика и по контрол над спецслужбите по сделката за ЧЕЗ.

От 2012 г. интерес за придобиване са имали руски холдинг и американска компания. Първоначалната цена е била 240 млн. евро, като са имали намерение за отстъпка до 200 млн. евро, каза Димитров.

Според негова информация активите на ЧЕЗ в България се оценяват на 225 млн. евро според направено проучване. Това показва, че продажната цена е силно завишена, коментира председателят на агенция „Разузнаване“.

Снабдяването и разпределението на електроенергия не са стратегическа дейност, заяви председателят на ДАНС Димитър Георгиев. По думите му в службата е постъпила информация за намерение за продажба на активите на ЧЕЗ в България. Има проведени оперативни разузнавателни дейности, които показват, че през 2014 г. юристи на ЧЕЗ са предприели спешна оценка на имотите на компанията в България, за да бъдат продадени максимално бързо активите на дружеството у нас.

Действия не са предприети. През май 2015 г. е направен одит в ЧЕЗ България АД за по-бързо изтегляне на дружеството от българския пазар. 6 фирми са имали интерес към активите, посочи Георгиев.

По думите му първоначалната оферта на „Инерком“ е била 290 млн. евро, а по-късно повишена на над 300 млн.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес