Цар и княз валидираха картичка Инициативата е на Румен Петков

Момиче почина в гимназия в Димитровград Трагичният инцидент е станал в част по физическо

Михаил Касабов – президент до конгрес

БАБХ изтегли от пазара над 250 кг пушена риба от Румъния, заразена с листерия

Веселин Марешки оправдан на първа инстанция за изнудване и заплахи Приятели на ищеца окупираха съда с плакати и викове "Мафия" и "Продажници"

Скандален италианец: Със сър Алекс уговорихме мач, дадох му „Ролекс“

Изоставиха бебе пред петричката болница

Енергийният министър инспектира нова инфраструктура за стъкларските заводи в Търговище

Експлозия в джамия в Афганистан уби най-малко 28 души и рани десетки

Димитър Радев: Решението за еврото е стратегическо, а не конюнктурно

Камери спряха грабежите в Слънчев бряг Над 300 покриват 80% от територията на най-големия курорт у нас

Япония премахна забраната за внос на българско пилешко

БНБ пуска нова банкнота от 50 лева с нови защитни елементи Влиза в обращение от 1 ноември тази година

Шивачките ни с най-ниски заплати в ЕС

Големи марки експлоатират служители

Парите „на черно” основен проблем на пазара на труда

Заплатите в текстилната промишленост в България са най-ниски в целия Европейски съюз. Това заяви генералният секретар на Европейския синдикален съюз IndustriAll Люк Триангъл, който участва в конференция на профсъюзите у нас. По думите му секторът е сред най-несигурните, а държавата може да увеличи заплатите в бранша единствено ако се пребори със сивата икономика.

„Трябва да се обърнем и към големите марки, които използват България като страна с много ниски заплати. Преди време това направихме в Бангладеш, Азия“, коментира Триангъл.

Според данни на КНСБ един работник в сектора „Производство на облекло“ у нас получава средно 276 евро, докато неговият колега в Испания се разписва за 1606 евро.

Във фармацията разликата е близо 6 пъти – българският служител взема 536 евро, докато испанският му колега получава 3480 евро.

„Разликите в българските заплати са огромни. Те са ужасяващи. У нас работник може да получава до 100 пъти по-малко от висш мениджър. За сравнение това съотношение в Германия е около 22-25 пъти, а във Великобритания достига 35 пъти“, обяви президентът на синдиката Пламен Димитров.

Според служебния вицепремиер Илко Семерджиев, който също се включи в конференцията, липсата на справедливост в разпределението и заплащането е в основата на всеки дисбаланс. По отношение на ниските възнаграждения и тезата, че те са в основата на конкурентоспособността, вицепремиерът смята, че това далеч не е така, защото конкурентоспособността не означава да потискаш една част от икономическите фактори, за да набира скорост друга.
„Синдикати и работодатели трябва да работят заедно. Само така заплатите ще вървят нагоре, а икономиката ще се развива“, обяви пред форума Николай Вълканов, член на управителния съвет на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). Според него най-големият проблем за икономиката в момента е заплащането „на черно”, както и огромната нужда от инвестиции за възраждане на българската индустрия.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (9)

 1. Taka e v ,semeistvoto’ za koeto ,nema alternativa’. Po plodovete shte gi poznaete – Svetoto Pisanie

 2. Само те ли? Ами като не са доволни да протестират! Като не им плати заплатите да запалят фабриката. Другия пет ще ви плати. Някои палят коли в София. Преследвайте ги навсякъде милионерите! Не само колите им палете. НАРОДА от запада със синдикати си постигнаха по големи заплати и пенсии. Но ние имаме два синдиката и сме добре,

 3. ЕС ни превърна в белите роби на Европа със съдействието на нашите политици и с тяхното безмълвно съгласие.Ние ги храним и облицчаме и поддържаме високия им стандарт с нашия износ , с който се гордеят нашите икономисти.Жалка картинка сме отвсякъде.

  1. Добре, че е ЕС. Като беше СССР да не би да взимаше повече? Крахът на комунизма ни изкара по-бедни от всякога. След като доиде демокрацията лъсна задника на комунизма, а именно пенсий по 100 лева и заплати по 200…масова корпупция, селяния…неграмотност(българинът знае много относно история и география…може да смята …но не може да борави със CRM системи няма трудова дисциплина, не е научен да борави със съвременна техника). Та заплатите на тези хора са обосновано ниски… след време като се навъдят достатъчно цехове… ще се пооправят стандартите „може би“.

   1. Ne si prav Petro, v UK bulgari nai dobre mi remontirat kolata, kompiutara, kvartirata, mesnite mnogo lesno gi otpisvat, tegliat zaemi kupuvat novi, plashtat posle visoki lihvi I borchove do grob. Ne zavizhdaite na tezi na pomoshti– nesretno I mizerno zhiveiat tuk.Zhivota e borba . S cesten trud nikoi ne e zabogatial , no tova e Dostoino pred Gospoda

 4. Съмнявам се, че в Испания взимат посочените суми. Доколкото ми е известно, от живеещите там, минималната заплата е около 900€ на месец. Тук във Франция тя е 1150€ чисто на месец.

 5. Много хора са голяма сила. Ако всички шивачки се вдигнат и браншът види, че с такива заплати няма кой да му работи, ще ги вдигне или ще затваря дюкяна. За какво са всъщност профсъюзите?

  1. Като се вдигнат…и работодателите ще се вдигнат и я в Сърбия, я в Македония…я в Турция. Няма протекционска политика, няма профсъюзи…иии най-важното няма стандарт и парите масово се взимат кеш под-масата.

 6. Ех,все комунизма ви е виновен,дори и сега че капиталистите скубят българския работник.
  Бате Бойко се хвали с най-евтините магистрали,но защо да са най-евтини? Трябва да струват толкова колкото и в Европа,строителите на тях трябва да взимат европейски заплати и тогава ще има за пенсии за учители и др.А сега се краде от работника и парите отиват в нечий джоб,а Европата ни се подсмива под мустак-,щом сте такива балъци да работите на тези цени.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.