Шивачките ни с най-ниски заплати в ЕС

Големи марки експлоатират служители

Парите „на черно” основен проблем на пазара на труда

Заплатите в текстилната промишленост в България са най-ниски в целия Европейски съюз. Това заяви генералният секретар на Европейския синдикален съюз IndustriAll Люк Триангъл, който участва в конференция на профсъюзите у нас. По думите му секторът е сред най-несигурните, а държавата може да увеличи заплатите в бранша единствено ако се пребори със сивата икономика.

"Трябва да се обърнем и към големите марки, които използват България като страна с много ниски заплати. Преди време това направихме в Бангладеш, Азия", коментира Триангъл.

Според данни на КНСБ един работник в сектора "Производство на облекло" у нас получава средно 276 евро, докато неговият колега в Испания се разписва за 1606 евро.

Във фармацията разликата е близо 6 пъти - българският служител взема 536 евро, докато испанският му колега получава 3480 евро.

"Разликите в българските заплати са огромни. Те са ужасяващи. У нас работник може да получава до 100 пъти по-малко от висш мениджър. За сравнение това съотношение в Германия е около 22-25 пъти, а във Великобритания достига 35 пъти", обяви президентът на синдиката Пламен Димитров.

Според служебния вицепремиер Илко Семерджиев, който също се включи в конференцията, липсата на справедливост в разпределението и заплащането е в основата на всеки дисбаланс. По отношение на ниските възнаграждения и тезата, че те са в основата на конкурентоспособността, вицепремиерът смята, че това далеч не е така, защото конкурентоспособността не означава да потискаш една част от икономическите фактори, за да набира скорост друга.

"Синдикати и работодатели трябва да работят заедно. Само така заплатите ще вървят нагоре, а икономиката ще се развива", обяви пред форума Николай Вълканов, член на управителния съвет на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). Според него най-големият проблем за икономиката в момента е заплащането „на черно”, както и огромната нужда от инвестиции за възраждане на българската индустрия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика