Шиндзо Абе и Доналд Тръмп се споразумяха да се срещнат преди планираната среща на върха САЩ-КНДР

Японският премиер Шиндзо Абе и президентът на САЩ Доналд Тръмп се споразумяха да се срещнат в навечерието на планираната за 12 юни среща на върха между Вашингтон и Пхенян. Абе съобщи това след телефонен разговор с Тръмп, съобщи агенция Киодо, цитирана от ТАСС.

"Договорихме се да си взаимодействаме така, че подготвяната среща на високо равнище между САЩ и Северна Корея да бъде изпълнена със смисъл", посочи Абе. Той отбеляза, че е необходимо "на всяка цена" да бъде решен въпросът с отвлечените от севернокорейското разузнаване японски граждани.

По-рано агенция Киодо предаде, че японският премиер възнамерява да посети САЩ на 6 и 7 юни. На 8 и 9 юни Абе ще участва в срещата на върха на Г-7 в Канада.

Срещата между японския и американския лидер може да се състои и в рамките на този форум, но поради натоварения график този вариант изглежда по-малко предпочитан. Основната тема на разговорите се очаква да бъде ситуацията на Корейския полуостров, както и организирането на срещата между Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен-ун.

Коментари

Задължително поле